HVAD ER CHATTENS HISTORIE?

2 Min læsning

Vi gør det på Skype, vi gør det på messenger, vi gør det på Facebook- chatter. Som en del af artikelserien Digital kulturhistorie zoomer vi idag ind på chattens historie og instant messagingprogrammer. Hvor kom de fra og hvor er de på vej hen?

Af Anne Mette Beck

Instant Messagingprogrammer, bedre kendt som IM i nørdmunde, er sådan set bare real-tids tekstbaseret kommunikation mellem to mennesker, der sidder foran hver deres computer, der er koblet op på det der internet.

Det de fleste nok kender er Windows Live Messenger – gode gamle MSN og så selvfølgelig Facebook chatten. Men inden da har der været mange flere mindeværdige programmer som flere af jer sikkert kan huske. Historien om online chat starter dog et ganske andet sted.

Citizens’ band radio (bedre kendt som CB Radio), gjorde det i 70’erne muligt at chatte med andre over radioen. Radion havde 40 forskellige channels/kanaler, hvor husmødre kunne knævre eller lastbilchauffører kunne tippe hinanden om de billigste benzinpriser. Titelmelodien til filmen Convoy og selve filmen var med til at gøre CB Radioen til en dille, da den optrådte i filmen og en bestemt form for slang, nemlig CB slang bliver brugt i mellemstykkerne i sangen. I 70’erne virkede product placement altså også.

CompuServe CB Simulator blev inspireret af denne måde at kommunikere på og kopierede det ovar til computeren og internettet, og var i 1980 den første online chat service. Simulatoren havde ligesom radioen ligeledes 40 channels og med tiden blev dette udvidet, så der kom flere og flere rum, eksempelvis med titlen ”adults”. Senere i dette årti blev det muligt for Commodore 64 ejere, at chatte sammen gennem hvad de kaldte On-Line Messages.

Et andet skridt i chat-historien blev taget, da der blev integreret chat i et online skakspil, så spillerne kunne chatte om deres næste træk, mens et endnu større skridt blev taget af America Online – AOL. De lancerede i 1997 chatprogrammet AIM og gjorde det med tiden muligt at chatte privat, i chatrum samt sende filer til dem på ens venneliste. Mange (måske især gamere) kan nok huske ICQ med dets ”åh åh” når man fik en besked og lange ”båååååååt” når programmet loadede. Blandt andet AIM og ICQ var i midt 90’erne med til at bane vejen for det programmer vi kender i dag, hvor der er lidt finere grafisk interface. Før det brugte os internethungrende, klienter såsom IRC, der var kedeligt tekstbaseret.

Efterfølgende har der været utalige forskellige programmer, med Microsoft Messenger som den største. I 2008 tog facebook også intant messaging til sig i form af deres integrerede chat på siden.

Chat begyndte altså med en radio, men hvordan snakker du med dine venner online? Er MSN en uddøende race og har facebook overtaget al kommunikation på nettet? Hvor chatter du nu om dage?

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

14 − 11 =

5 Comments
  • Annika
    juli 13, 2011

    Savner virkelig ICQ – har den åben, men blot få fra listen gør stadig i den :(
    MSN er på, tja, for ellers flyver de alle væk ;)
    Dvs – Både ICQ, MSN, FB og andre, kører jeg alle i Trillian, så jeg ikke skal have for mange programmer inde til det.
    IRC brugte jeg da også engang, men er længe siden sidst (fast i hvertfald).

    Hvad mon der sker med Google+ i forhold til det der er nu?

  • Kim Amator Bach
    juli 19, 2011

    Tak for en god artikel Anne, fortsæt med det.

    Udgangspunktet for yderligere studier kunne være denne Wikipedia artikel http://en.wikipedia.org/wiki/Online_chat – håber at i i del to tager den del af Wikipedia artiklen der omtales som “original research” op – nemlig chattens betydning for samfundet – tror nu nok at det efter europæiske, og danske, forhold mere er SMS der har haft den rolle i vores samfund.

    Apropos Google, så har de ganske længe haft chat integreret med Gmail, i form af Gtalk, og netop Gtalk er blevet mere synlig igen, gennem Google+. Google benytter i øvrigt en åben teknologi (protokol) til deres Gtalk der hedder Jabber, og i det hele taget har Google længe bygget deres kommunikations-infrastruktur op omkring Jabber, Wave var nok det vildeste eksempel på det, men det startede med den twitter/Google+ lignende tjeneste Jaiku.

    I min Gmail har jeg faktisk det meste af de sidste 4 års chat-historik liggende i søgbar form, nogle gange skærmmende, men jeg var da glad for at jeg fik sagt at jeg elskede hende ;-)

    Ellers synes jeg at facebook har ramt plet med deres løbende sammensmeltning, den hellige gral – unification, af beskeder og chat, som jo nu betyder at man har hele historikken – kan da være ret skræmmende pludselig at blive mindet om hvad man skrev for år siden, også her er jeg glad for at jeg fik sagt at jeg elskede hende.

    MSN-chat har nok set sin storhedstid, endnu en bold det lykkedes Microsoft at fumle væk, men så sent som sidste uge skulle jeg da bruge mit Live-login for at tilmelde mig Microsoft Developer Network, og det bruges vel også på X-Box live, og Microsoft er jo “the comeback kid”.

    Til sidst et “tak” – eller noget – for at du nævner IRC Annika – det plejede at være den foretrukne “bagkanal” til konferencer og events, noget twitter, i høj grad, har overtaget, men jeg er bekendt med at f.eks. Wikipedianere og andre store åbne og fri udviklingsprojekter benytter IRC ganske meget for at overvåge ændringer osv., “tror” nu ikke jeg savner den danske IRC kanal #Macintosh (http://macintosh.irczone.dk/), hvor jeg da hang en del. IRC-kanaler har det med at være relativt indforståede, lukkede fester ;-)

  • Anne Mette Beck
    juli 19, 2011

    Google+ har det dersens Huddle som jeg dog ikke helt har luret hvad er endnu – det virker sådan lidt chat/mail-agtigt.

  • Daniel Andersen
    juli 19, 2011

    Online chatter med folk på FB.

    Havde engang MSN. Men det er ligesom unødvendigt, når alle har FB. Desuden, er det rart, at man kan lave andre ting på FB, imens man chatter.

  • Anton
    august 28, 2011

    Hej tak for det. Det virker rigtig godt