KONGEN TRÆDER AF- STEVE JOBS OVERGIVER APPLETRONEN

2 Min læsning

Af Christiane Vejlø

Computerproducenten Apple var på kanten af fallit, men tilbage kom Steve ridende på en hvid Mac og gjorde på få år Apple til den mest værdifulde teknologvirksomhed i verden.

Med den sjældne kombination af karisma og teknisk ekspertise stikker Steve Jobs ud i en teknologibranche, hvor de tekniske geniers største force sjældent er kommunikation, brugervenlighed og lækkert design. Steve Jobs vil altid blive husket for sine visioner og for at holde fast i flydende samspil mellem produkter og tjenester fremfor åbne platforme.

Han var med til at starte Apple i 1976. Han blev smidt ud i 1985, startede et nyt firma som Apple så sig lun på. De købte virksomheden i 1997 og tog Steve som CEO medgift. En ny era startede.

Steve har tænkt ud af boksen, tænkt skævt, provokeret og revolutioneret. Hele din musiksamling på én lille afspiller, som kan være i din hånd. En mobiltelefon som port til en verden af underholdning. En computer så flot man næsten har lyst til at slikke på den. En tablet som en helt ny vej til de digitale opleveler. Steve har gået forrest og selv begejstret stået på scenen, når der skulle lanceres nye produkter, og folk har været villige til at stå i kø i flere dage for at købe dem.

Der er masser af andre fine computere og mobiltelefoner på markedet, men med Apple har Steve formået at sælge mere end hardware. Han har solgt en følelse. En følelse af at være en del af noget særligt, at være tech savy og se godt ud mens man er det. Steve har været en karismatisk og nærmest magnetisk virsomhedsleder. Med millioner af såkaldte fanboys (og girls) som over hele verden hylder Apple ubetinget har æblesymbolet i kritikeres øje af og til associeret mere til en religiøs sekt end et teknologibrand.

Én mand har været kultlederen, én mand har med innovation gennem Apple markeret sig som en historisk figur i teknologikulturelle sammenhænge. Den mand er Steve Jobs og nu stopper han som det officielle overhoved hos Apple. Jeg ønsker ham en god pension, et bedre heldbred og håber han gennem sit bestyrelsesarbejde ved vedblive at revolutionere mediebranchen og skubbe til grænserne for brugeroplevelse og design.

Men hvad synes du kære læser? Er du fanboy eller Apple hater? Vil Apple fortsætte sin vækst uden Jobs? Eller er hans person indbegrebet af brandet?

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

fifteen + 11 =

4 Comments
 • Jesper Outzen
  august 25, 2011

  Hvis det nye set-up hos Apple med Tim Cook i spidsen, formår at holde fast i hvorfor Apple gør det de gør vil den positive udvikling fortsætte.

  People don’t buy what you do, they buy why you do it

  Vi skal stadigvæk tænke på at Steve Jobs ikke er helt væk såfremt han bliver indsat som bestyrelsesformand. Om han bliver en ligeså “synlig” bestyrelsesformand som Don Ø tvivler jeg dog på. Det ville være fantastisk hvis han stadig en gang imellem dukkede op og præsenterede nye innovative produkter.

  Man har vel lov at håbe …

 • Lykke Rix
  august 26, 2011

  Det er afgjort en era, der er slut. Men selv om Jobs er et geni, så har han jo ikke gjort det alene. Forhåbentlig har Jobs ikke været en enmandshær, men skabt en stærk innovativ kultur og velfungerende videndeling (fladt ord i kontekst med jobs genialitet). Nu kan Cook & Co få lov at vise, at de også kan.

  Jeg har tiltro til Apple som brand og til at jeg stadig vil blive præsenteret for underskønne produkter og dimser, som gør mig hverdag lidt lækrere.

  Til slut går mine tanker til den geniale mand og den kamp han kæmper. Intet talent, ingen succes kan gemme sig for den sygdom. Det er tragisk at så store visioner og idéer skal stoppes af små giftige gnomer. Alt det bedste til ham – og til Apple.

 • Christiane
  august 27, 2011

  Jeg ønsker ham nu frem for alt et godt helbred …. ellers er jeg enig i alt du fremførerer. Om han er genialt … nå ja, én skal jo finde på de nye ting.. vi venter på dem der virkelig kan revolutionære udviklingen (à la Einstein), f. eks. kan finde på at oplade strøm uden kabel, og dem der kan transformere materie à la “beam my up Scotty” – Teleportation må være de nye slagord der vælter verden – se lige her:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Teleportation

  Alt andet er spil for galleriet .. sorry jeg siger det ..

  kh Christiane

 • Christiane
  august 27, 2011

  Jeg skal tilføje at jeg er en anden Christiane, tilfældigvis :)