PODCASTS GØR DIG KLOGERE- SÅDAN LYTTER DU BEDST

2 Min læsning

Af Christiane Vejlø

Podcasts er en fantastisk måde at blive både klogere og underholdt, når det lige passer dig. Hvad enten du vil følge med i de nyeste digitale trends, hvordan det går i fodboldverdenen eller bare grine lidt, så findes der en podcast til dig. Og den er sandsynligvis gratis.

Men er der noget til mig?

Ja der er noget til alle. Der er masser af gode danske radioprogrammer fra f.eks. Radio24syv og DR. Hvis du også gerne vil se videoer har DR en del programmer som podcasts også. Du kan også gå på jagt efter en efterhånden ret stor mængde danske niché podcasts eller finde guldkorn blandt de tusindevis af engelsksprogede podcasts.

Men hvornår skulle jeg få tid til at lytte?

Når du løber, træner, cykler, kører på arbejde, går en tur, rydder op eller tager en aften uden tv. Husk en podcast tilpasser sig din tid og ikke omvendt. Følg evt. med i en eller to podcasts fast om ugen, så ender du med at få lyst til at løbe en tur, bare for at kunne høre dit yndlingsprogram. Den ene kunne jo f.eks. være podcasten “Elektronista” fra Radio24syv. Hvis du har en speaker i bilen til telefonopkald kan du som regel bruge den til at afspille lyd fra podcasts også. Elektronista har valgt en Jabra Freeway  til formålet.

 

Men jeg kan ikke overskue hvordan jeg kommer igang…

Indrømmet- det er faktisk ikke altid lige gennemskueligt at få gang i podcasts, hvis man ikke lige er inde i vanen. Men der er især én app som jeg synes udemærker sig ved at gøre podcasts lytning til en nem fornøjelse, og det er den du finder til både iPhone og Android under navnet Pocket Casts.

Du søger på en titel eller et tema du gerne vil følge, klik på ikonet og så lander det valgte program fint i en overskuelig  side på app’en. Nye episoder opdateres automatisk, og du kan enten vælge at downloade eller streame filen så den ikke tager plads på din telefon.

Elektronista spurgte ud på twitter for at høre hvordan I ellers lytter til podcasts. Her er et par andre muligheder. iTunes, Google Listen, RSS Demon, Doggcatcher. Hvad har vi misset?

Hvad er din yndlingspodcast? Lad os få gang i en masse gode anbefalinger i kommentarfeltet.

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

11 − 9 =

9 Comments
 • Thomas Mouritsen
  maj 24, 2012

  Du har helt klart misset Downcast. Den kan lave en kø så man kan lytte sine podcasts kronologisk. Dette er genialt når man som jeg, lytter til en del forskellige podcasts, men så lige hører en bog en gang imellem. Når jeg så kommer tilbage til podcasts, så hører jeg dem jo bare fra den ældste ende af. @downcastapp

 • Julie
  maj 24, 2012

  Podcasts er virkelig geniale. Som mor til to små børn har jeg sjældent tid til at læse bøger, så jeg lytter til podcast i stedet. Det bliver til i hvert fald to timer om dagen, mest når jeg samtidig skal vaske op, ordne vasketøj, eller mens jeg cykler.
  Jeg vil også gerne slå et slag for iTunes U, som virkelig er en fantastisk ressource.
  En hurtig top 10 af podcasts ville lyde:

  1 This American Life (NPR)
  2 Lydbøgerne DR forærer væk med jævne mellemrum på dr.dk/lydbog
  3 Planet Money (NPR)
  4 File on Four (BBC)
  5 The Moth Podcast
  6 Mennesker og Medier (DR)
  7 Rosenkjær foredragene (DR)
  8 The Reith Lectures (BBC)
  9 On the Media (NPR)
  10 The Media Show (BBC)

  Jeg hører mange, mange flere. Alletiders Historie, Harddisken, Elektronista, Krause på Tværs, P1 Dokumentar og mestrene fra det nu hedengangne Third Ear kunne også nævnes. Jeg fravælger bevidst deciderede nyhedsprogrammer og comedy, fordi det er for tidskrævende. Mine favoritter har vægten på at fortælle en god historie + lidt medienyt, fordi det er relevant for mit fag.

 • Jan
  maj 24, 2012

  Jeg har indtil videre abonneret via iTunes og synkroniseret med min iPhone, men gik for et par uger siden over til at bruge Instacast app’en, så jeg checke for friske afsnit via wifi på jobbet. På indholdssiden er det en blanding af podcastede radio-udsendeler og “rigtige” podcasts jeg lytter til.

  “Rigtige” podcasts:
  Back To Work, The C64 Take-away, The Retroist, Tegnefilmpodcasten, You look nice today

  “Konventionel” radio:
  BBC – Click, Outriders
  Danmarks Radio – Klubværelset, Faglitteratur, Filmland, Selvsving, Skønlitteratur, Harddisken, Mennesker og Medier
  Radio 24Syv – Aflyttet, Elektronista

 • Néné La Beet
  maj 24, 2012

  Jeg lytter til mange af de samme som Julie. Men derudover Agenda på P1 og Bom & Bjerke på Radio 24/7. Fra BBC lytter jeg til Forum – A World of Ideas (om idéhistorie) og In Our Time med Melvyn Bragg (om historie). Tidligere har BBC i samarbejde med British Museum sendt en serie i 100 dele (à 15 min) betitlet: A History of the World in a 100 Objects. Det er det bedste radio, jeg nogensinde har hørt, og det kan stadig downloades og er stadig aktuelt.

 • Jan Park Holm
  maj 24, 2012

  Winamp har være min lydafspiller siden 1998 – den fungere også ganske fint til podcast brug. Jeg lytter til en del af de nævnte fra 24/7 og P1 samt en række musik podcasts som Resident Advisor, Ibiza Voice & Gilles Peterson.

 • Steen
  maj 24, 2012

  Jeg bruger iTunes fordi jeg dermed har de samme podcasts på iPad, iPhone, Mac og Apple TV. Så kan jeg dæleme bare lytte uanset hvor jeg er.
  Jeg har skåret kraftigt ned på udenlandske podcasts, mest pga min begrænsede tid til lytning, men jeg lytter til Harddisken, Elektronista, Smart Living TV og Hey Mister Jesse (swing/jazz podcast).
  Rykker Randers FC tilbage i Superligaen (og det gør de jo nok) vil jeg nok finde mig en god sport-podcast. Er der nogle danske der kan anbefales?

 • Kent
  maj 30, 2012

  Jeg er også blevet stor fan af podcasts. Nyder for tiden at cykle på arbejde mens der kommer vise ord ind gennem headsættet. Skal man støvsuge eller andet arbejde derhjemme, er det også utrolig dejligt at kunne kombinere det med et godt podcast. Så føler man at man når dobbelt på samme tid. Det er en god følelse :o)

 • Lise Halskov
  maj 25, 2014

  Jeg er vild med Podcast, netop fordi mediet er så let at have med, uanset hvad jeg foretager mig.

  Jeg har lavet et liste over gode podcasts, hvis du interesserer dig for online markedsføring: http://projektledelsen.dk/de-bedste-podcasts-du-kan-have-i-oererne/

 • Jens
  maj 26, 2014

  iTunes podcast på Android?

  Det virker som om der er mange flere interessante internationale podcasts tilgængeligt på iOS i forhold til Android.

  Findes der en løsning så man kan afspille alle typer podcasts på Android?