Ved du hvad dine playlister fortæller om dig?

3 Min læsning

Har du tænkt over hvad din musiksmag og dit musikforbrug egentlig siger om dig? Det kan godt være, du tænker, det er liiidt pinligt, hvis nogen ser præcist hvor ofte, du tænder for Def Leppard og Absolute Music 1988. Men det er faktisk lidt mere end din musikalske forfængelighed, der er på spil her.

Hvad du lytter til, hvornår kan afsløre en del om dig, og det er data som vil være ganske attraktivt for nogen, der vil sælge dig noget, for nogen som har romantisk interesse i dig eller endda for nogen, der vil påvirke din politiske stemme.

Du tænker måske ikke over, at alt du laver på Spotify som udgangspunkt er synligt for alle. Spotify synes, du skal dele alt omkring dine musikvaner. (Endda med facebook, men den har du forhåbentlig for lang tid siden fjernet).

Tjenestens default settings betyder, at både dine follower, offentligheden og diverse myndigheder og virksomheder som sådan har fuld adgang til dine playlister, og hvad du senest har lyttet til og hvornår. Er det et problem? Ikke hvis du er helt ok med, at de mennesker der “lytter med” ud over din musiksmag kender dine søvnvaner og faktisk får information om en del andet også. Fx. om hvilket politisk parti du hælder til.

En anden ting du måske ikke har tænkt på kan være hvordan en stalker, en forelsket kollega eller problematisk X-kæreste måske vil tolke dit valg af musik. Hvad enten du er så uheldig at have en gammel elsker, som ikke helt vil indse, at I ikke skal være sammen eller en full blown psykopatisk stalker som forfølger dig både online og offline, så er dine åbne Spotify data måske ikke det smarteste.

Han eller hun ved hvad du lytter til hvornår. Forstil dig den intimiderende (creepy) sms som tikker ind. “Hvem hørte du Marvin Gaye kl. 2.33 i lørdags?”. “Du hørte “I will always love you” med Whitney Houson i søndags. Jeg ved, det er fordi du føler, vi stadig har en chance (derfor står jeg udenfor dit vindue nu)”.
Det kan godt være du letter på smilebåndet, men det her er et problem, som Spotify løbende får klager på, men som de indtil nu ikke har ønsket at afhjælpe. Det ser ud til Apple Music tager privacy lidt mere seriøst.

Spotify er som udgangspunkt en meget åben tjeneste. Det er muligt at lytte uden at nogen lytter med, men kun i en tidsbegrænset “private session”. Det er også muligt at gøre playlister hemmelige, men du skal gennemgå dem én for én. Herunder får du en guide til lidt mere privatliv på Spotify.

Sådan værner du om dit privatliv på Spotify

Start en “private session”
Gå på din Spotify app
Gå til “Home” (det lille hus)
Find det lille tandhjul øverst i højre hjørne. Det står for indstillinger
Vælg “Social”
Vælg “start private session”
Bemærk din lytning nu kun er skjult i 6 timer. Herefter skal du starten en ny “private session”, hvis ingen må lytte med. Stopper du din lytning skal du også starte forfra.

Gør en playliste hemmelig
Gå til Library
Vælg den playliste som skal være hemmelig
Tryk på de tre prikker øverst i højre hjørne
Vælg “make secret”
Husk at gennemgå alle dine playlister

Hvis du vil være anonym
Hvis du ønsker en helt (så meget du kan) anonym konto skal du først oprette en konto i et falsk navn. Og du må ikke forbinde med facebook. Alle dine playlister skal du gøre hemmelige. Du må ikke følge nogen. Og hver gang du lytter til musik skal du slå “Private session” til. Husk den tilstand kun holder 6 timer.

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

5 × 2 =

1 Comment
  • 着信 音
    marts 28, 2022

    increíble, espero verte en twetter e instagram