Vinylplader kan da godt spilles lodret

3 Min læsning

Af Leif Bomberg

Det er populært blandt musikentusiaster at hoppe tilbage til den analoge lyd. Streamet musik er yt. Frem igen med pladespillere, der kan pynte i dagligstuen.

lodret pladespiller 1

Vinylplader er in i disse år, og salget af de gode gamle grammofonplader vokser og vokser i milliontal. Faktisk så meget, at England og USA har genindført hitlister over de mest solgte grammofonplader.  Hitlisterne har ellers været udryddet i 20 år.

Den mest populære begrundelse for vinylpladernes genkomst er, at de lyder bedre end den kolde digitale streamingmusik.

En anden nok så vigtig forklaring er nok, at man kan se og røre vinylplader. De er nærværende sammen med musikken i rummet, og det er hyggeligt at læse noter på et pladehylster af pap.

Netop det synlige spiller disse to  nye pladespillere på. De står nemlig lodret og vil tiltrække sig en masse opmærksomhed, fordi de er så anderledes.

 

Gramovox kan købes

Amerikanske Gramovox regner med at have sin Floating Record Vertical Turntable på markedet til efteråret – klar til julehandelen og en oplagt gave til familiens store musik entusiast.

Nyheden er remtrukket, ligesom mange dyre pladespillere var i fortiden. Det skulle give mindre rummel end pladetallerkener, der sidder direct-drive lige oven på motoren.

lodret 4

Vinylpladen spændes fast på pladespilleren med en lille holder, så den ikke falder af fra sin lodrette position, når pladetallerkenen begynder at rotere med enten 33 1/3 eller 45 omdrejninger i minuttet.

Tonearmen af kulfiber sidder i et specielt fjederophæng, der holder Audio-Technica pickuppen nede i pladerillen – og sikrer at tonearmen ikke vifter rundt i luften.

Gramovox nyheden leveres i et kabinet af enten mørkt valnød eller ahorntræ, der ud over motor og strømforsyning også huser en digital forstærker og to 2 tommers Tymphany højttalere på hver 15 watt. Med andre ord er Gramovox Floating Record Vertical Turntable et komplet stereo anlæg.

Nyheden kan i øjeblikket forudbestilles for 349 USD – ca. 2.350 kroner.

 

Toc kan man kun drømme om

Præsident Obamas landsmænd vil uden tvivl mene, at den nye Toc pladespiller ligner en (amerikansk) fodbold, mens vi andre nok snarere tænker på et æg eller en stor mandel.

Pladespilleren er skabt af den israelske designer Roy Harpaz, der ser Toc som et bærbart alternativ til smartphones eller walkmænner.

lodret elegant 2

Jeg tror nu snarere, at de fleste folk ville købe Toc som en elegant pyntegenstand til hjemmet. Lidt i stil med designikonerne fra danske Bang & Olufsen.

Ligesom B&O´s legendariske Beogram pladespiller bruger Toc nemlig en tangential tonearm til at aftaste pladerillen i den helt rigtige vinkel. Her foregår det blot lodret.

Grammofonpladen placeres i en slids, hvor et specielt sfærisk ophæng sørger for at holde skiven mod diamantnålen. Ophænget sikrer, at selv meget bulede plader kan afspilles uden problemer.

lodret plade elegant 1

Betjeningen foregår via en trådløs fjernbetjening, hvor man bl.a. har funktioner, som vi ikke kendte fra tidligere tiders pladespillere.

Toc registrerer nemlig automatisk antallet og placering af hvert nummer på pladen, så man kan hoppe frem og tilbage mellem melodierne som på en cd-afspiller eller en smartphone.

Lige nu er Toc (desværre) kun en fungerende prototype, og designeren giver ikke oplysninger om, hvorvidt pladespilleren bliver sat i produktion.

 

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

5 × 1 =

No Comments Yet.