3D PRINT INDTAGER CATWALKEN

2 Min læsning

Af Christiane Vejlø

Modebranchen er ved at tage 3D teknologien til sig, og det betyder endnu flere muligheder, alternativ brug af materialer og masser af ny innovation. Men hvordan fungerer det egentlig og hvordan ser resultaterne ud?

Photo-IrisvanHerpen_Materialise

Ved Paris Fashion Week for Haute Couture præsenterede den hollandske designer Iris van Herpen en ny kreation skabt ved hjælp af 3D-printteknologi. Iris van Herpen’s 3D print bygger på en slags transparent knoglelignende struktur og 3D-printteknologien gør at kjolerne sømløse og passer perfekt. Materialise som er softwaret bag Iris van Herpens 3D projekt har modtaget europæisk støtte og det forventes at de den slags investeringer pushe de kreative branchers store potentiale i forhold til 3D print . 

Hvordan fungerer 3D print af beklædning?

Designet bliver først skabt på en computer, hvorefter det bliver optimeret til 3D-print med særligt software. På det stadie retter man bugs og fejl, inden designet bliver sendt til printeren. Derefter bliver designet realiseret ved hjælp af Mammoth-stereolitografi – en fremstillingsteknik, som skaber objekter lag for lag. UV-lasere scanner designet ind i flydende plastik, som hærder de steder, hvor laseren rammer, så 3D-objektet langsomt vokser frem. Tænk på en drypsten på ultraspeed og så forstår du nok princippet.

 

Christiane Vejlø med 3D printede kjoler i Las Vegas til CES 2013

3D-printteknologi er blevet en vigtig prototypeteknologi, fordi man effektivt kan producere modeller af nydesignede produkter og dermed give feedback til udviklere og designere på designstadiet. For nylig blev teknologien også anvendt på La Fenice Operæn i Venedig i forbindelse med den moderne japanske kunstner Mariko Moris opsætning af Madame Butterfly. Her blev der skabt en 3D-printet løsning til hovedpersonens vinger. Her er nogle flere eksempler på hvad der kommer ud af en 3D printer når med sætter fashionfolket til at styre den.

Dita von Teese i 3D kjole
Dita von Teese i 3D kjole

viktor_rolf

 

 

 

FF-iPhone-Mashup-Shoe-Alan-Nguyen-Freedom-Of-Creation-Red-Large

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

one × 3 =

No Comments Yet.