5 grunde til at slette TikTok

3 Min læsning

Men hvad er egentlig problemet med app’en som viser umiddelbart uskyldige dansevideoer og memes? Elektronista har samlet 7 grunde som måske giver dig lyst til at slette den fra din telefon. Og som giver dig ammunition, når du skal ud på den umulige opgave. At forklare dit barn hvorfor hun eller han skal slette app’en-

  1. Du bliver formodentlig overvåget af den kinesiske stat
    Mange har givet op, fordi de godt ved at alle apps på en eller anden måde overvåger og indsamler data. Men her er der lige den ekstra faktor, at det er en stat vi ikke er på særlig god fod med. Byte Dance som ejer Tik Tok er kinesisk med tætte bånd til det kinesiske styre. Kina er kendt for at overvåge på et niveau, der er langt over hvad vi normalt accepterer i EU. Og vi bliver nødt til at overveje, hvordan Kina evt. kan bruge informationen om hvad danske borgere interesserer sig for, hvor de befinder sig, hvem de kender, hvor de ligger politisk og hvordan deres psykiske helbred har det. Denne viden kan bruges i mod os på flere måder. Vi er især opmærksomme på cyber warfare. Tænk over det. Hvis du ikke har tillid til en person, ville du så give personen adgang til din dagbog? Det er faktisk det som sker her.
  2. Du aner ikke hvad app’en ved om dig og bruger det til
    Det er ikke nemt at gennemskue TikToks “terms and conditions” og dermed hvad du egentlig giver dem adgang til. Har du det fx. helt fint med at app’en ser alle dine billeder? Gemmer alle dine aktiviteter og samtaler? Ser dine gemte billeder? Ved hvad du har skrevet, også selvom du kun har typet det og aldrig sendt det?
  3. Moderation er ikke til din fordel
    Ud over overvågningsaspektet kan app’en også manipulere dig med det indhold, som kommer i dit feed. Ønsker app’en at skrue en stemning op (eller ned) omkring krigen i Ukraine eller en særlig politisk agenda, så drejer de bare på knapperne. Vi har eksempler på at Tik Tok har nedtonet profiler fra mennesker som app’en vurderede ikke var smukke nok. Og fjernet profiler som kritiserer det kinesiske styre.
  4. Du mister (måske) koncentrationsevnen.
    Et lidt mere overordnet kritikpunkt som handler mere overordnet om hvor overvældende det er, at have et liv med konstant information. Et studie fra DTU peger på, at den konstante strøm af information, har gjort os dårligere til at holde opmærksomheden over tid. De mener, dette ikke kun drejer sig om vores tid på internettet, men vores opmærksomhed generelt. Dermed også når vi læser bøger, og når vi ser biograffilm. Studiet undersøgte også hvor længe en ting trender på de sociale medier. Altså fanger vores opmærksomhed. I 2013 kunne vi interessere os gennemsnitligt i 17.5 time. Men i 2013 kunne et hashtag kun holde sig på toppen i 11.9 timer. Vi havde altså mistet ca. 6 timers opmærksomhed. Og mon ikke den er faldet yderligere siden da?
  5. Farlige TikTok challenges
    Ganske hyppigt optræder der såkaldte “challenges” i Tik Tok feedet. Nogle gange er det sjov og ballade, men andre gange trender en challenge som tager udgangspunkt i selvskade, racisme, sexisme eller fake news.

Tik Tok er en af de mest brugte apps i blandt de unge. Næsten hver anden mellem 15 og 29 bruger TikTok hver uge. Brugen er vokset nærmest eksplosivt. I 2019 var kun tre procent af unge imellem 15 og 29 år som swipede på TikTok, men i 2022 var det steget til er 41 procent af unge. Fortæller tal fra DRs Medieforskning. Og de aktive 9 til 14-årige brugere er i gennemsnit på TikTok i en time og 18 minutter om dagen. Næsten ligeså lang tid som den time og 36 minutter de også bruger på Youtube hverdag. Det vil sige gennemsnitligt over tre timer dagligt forbrug fordelt over de to apps.

Artwork: Christiane Vejlø/Midjourney

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

nineteen + 2 =

No Comments Yet.