Behøver du virkelig 14 højttalere til dit surround-anlæg?

3 Min læsning

Det er nemt at få surround-lyd i stuen i dag, hvis man ikke synes, man kan nøjes med en soundbar under tv’et. Men der er ingen grund til at gå efter de nyeste systemer, og man kan for kun 1000-1500 kr. få et brugt 5.1-system, der er rigeligt for de fleste mennesker.

Der er ikke noget som at gå i biografen. I den lydisolerede sal kan der blive skruet godt op for lyden, der følger med det visuelle brag, man ser på den store skærm. Det sker som regel på udstyr, de fleste aldrig vil kunne få råd eller plads til at stoppe ind i sit hjem. Derfor nøjes de fleste også med fx en soundbar, de kan sætte under tv’et, som spiller lyden ud i flere retninger og giver en illusion af surround-sound.

Men det bliver aldrig det samme som rigtig surround, hvor man placerer højttalere rundt om i stuen for at give en rigtig hjemmebiograf-effekt. Uanset hvor god, teknologien bliver, kan man naturligvis aldrig erstatte rigtige højttalere, der står og spiller forskellige steder i rummet, hvis det er surround-effekten, man leder efter.

surround4

Vil man have lyden af rumskibe, der kommer hen over hovedet på én bagfra, er det bedst, hvis man rent faktisk har et par baghøjttalere. 8, 12 eller 14 højttalere Man kan dog nemt købe sig fattig i surround-systemer. For i de senere år er firmaer som Dolby og Datasat (der tidligere hed DTS) begyndt at udvide surround-mulighederne fra de sædvanlige 5.1-systemer, der på et tidspunkt kunne købes alle vegne. Nu prøver de at få én til at købe 7.1 systemer med i alt otte højttalere, 11.1-systemer med 12 højttalere, og vil man have det nye Dolby Atmos-system hjem i stuen, kan man hurtigt blive fristet til at købe et 9.1.4-system, hvor der er 9 højttalere i højde med ens ører, en subwoofer og fire højttalere i loftet, hvilket skaber en slags tredimensionel lydoplevelse.

surround-3

Men er det virkelig nødvendigt? Fordi butikkerne blev oversvømmet af dem for nogle år tilbage, er der masser af surround-systemer ude på brugtmarkedet. Det betyder, at man kan få et 5.1-sæt højttalere i en respektabel kvalitet for mellem 1000 og 1500 kroner, og surround-receivere fra fornuftige mærker fås helt ned til 500 kroner. Disse systemer vil ikke kunne håndtere de nyeste surroundformater, men selv de nyeste Blu-ray-skiver med 4K-film ombord er bagudkompatible, så de virker med gamle systemer.

Du skal ikke forvente, at en gammel receiver vil kunne sende 4K-signaler op til dit fjernsyn, så hvis du går efter et gammelt 5.1-system, skal du forvente at køre lyddelen separat fra videodelen.

Hvor tit skruer du helt op? Men til gengæld bør du kunne få hvad der i princippet er glimrende surround-lyd med et ældre system for færre penge. For hvis du nu skal være helt ærlig, er det så ikke bare de bagvedstående højttalere, der er de vigtigste? Og så centerhøjttaleren, der hvor dialogen i filmen kommer ud igennem?
Spørg dig selv, hvor ofte, der egentlig er lyd fra ”himlen” i de film, du ser? Har du virkelig behov for højttalere i loftet? Og ikke mindst: Hvor ofte ser du egentlig film med fuld smæk på surround-anlægget? Mange af os kan jo ikke altid skrue højt op for lyden på grund af sovende børn eller potentielt sure naboer. Er de få gange om året, du giver den gas, virkelig den ekstra investering i et 9.1.4-system pengene værd? For langt de fleste vil et 5.1-system være rigeligt. Og det koster ikke ret meget brugt i denne tid.

Lavet i samarbejde med DBA Guide.

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

three + seventeen =

1 Comment
  • Henrik V Blunck
    oktober 21, 2016

    Ret sjovt du lige skrev om dette, for sidste weekend talte en kammerat og jeg netop om, at til en lille stue, så er der ikke det store formål i hverken 5.1 eller 7.1, når man kan få en fornuftig kvalitet via en soundbar, som i forvejen er bedre end selve tv’et alene.
    Tak for inspirationen. Du har helt ret: vil man investere uanede ressourcer kan alting blive bedre, men engang imellem betaler det sig, at holde sig inden for det fornuftige – såvel pladsmæssigt som ud fra devisen, at jo ældre vi bliver, jo mindre forskel kan vi egentlig høre det alligevel. :-)