Efterårets bedste spil – Deus Ex: Mankind Divided og No Man’s Sky

7 Min læsning

Gør klar til efterårets mørke med to helt fantastiske spil. Du får alt fra cyborgs med moralske dilemmaer til et spil, hvor du udforsker en hel galakse.

Action og moralske dilemmaer af absolut højeste kvalitet

(Deus Ex: Mankind Divided fås til PC, Xbox One og Playstation 4)

727318db844bfb644e0b8f6053402eb5_1920_KR

Hvornår mister du din menneskelighed? Det spørgsmål stiller Deus Ex: Mankind Divided ganske ofte, når du som Adam Jensen, der er halvt robot og halvt menneske, skal samarbejde med Interpols antiterror-gruppe om bekæmpe terroristorganisationen A.R.C (Augmented Rights Coalition). En gruppe, der prøver at starte en borgerkrig mellem almindelige mennesker og de modificerede mennesker. Året er 2029, og cyborgs er blevet en fast del af vores hverdag. Har du mistet et ben, så kan du få installeret et funktionelt robotben eller endda få smidt nye øjne i dit ansigt.

Mankind Divided foregår i en tid, hvor det at udskifte kropsdele ikke længere ses som det mest revolutionerende nogensinde. Der er opstået en ny racekrig mellem de “rene mennesker” og de modificerede mennesker, hvad spillet selv kalder for det mekaniske apartheid. Grunden til segmenteringen mellem de to folkefærd skyldes en konstant voksende mistillid til de modificerede mennesker og frygten for, at de en dag går amok og dræber os alle.

oXMh5cO

Det giver grundlag til at stille en masse filosofiske spørgsmål, både til Adam og dig som spiller. For er der en forskel? Bør det ses som det næste skridt i vores evolution eller som en helt ny race? Det spørgsmål og mange af dets art bliver du som spiller løbende stillet overfor i Deus Ex, og hvad du vælger af svar kommer til at påvirke spillets verden. Men det er ikke bare direkte spørgsmål og svar, som påvirker spillets politiske verden. Det er også dine handlinger, som kan åbne og lukke forskellige muligheder i spillet.

For eksempel er der en mission i spillet, hvor du er i en ghetto, som er bygget til at huse modificerede mennesker. Her er en formodet leder af terrorgruppen, som du skal finde og afhøre. Hans tilhørsforhold til terroristerne er du usikker på, og måske kan han overtales til at give dig vigtig information, som kan sende dig på sporet af de reelle bagmænd. Afhængigt af, hvordan du bevæger dig hen til den mistænkte, vil dine muligheder ændre sig markant. Hvis du har skudt og dræbt til vej på toppen af bygningen, hvor han gemmer sig, så har du dræbt en masse modificerede-mennesker, og det gør, at den mistænkte er alt andet end interesseret i at snakke med dig. Det gør også vagterne opmærksom på, at der er en fjende i bygningen, og det kan give helt andre problemer. Men sniger du dig hele vejen til toppen eller bruger ikke-fatale metoder til at håndtere modstanden, så er han langt mere respektfuld over for dig, og det er muligt at få en helt anden form for information ud af ham.

hvARiYuREMEwCDMroSjBG5

Andre gange gælder det modsatte, og en voldelig tilgang til situationen kan få folk til at frygte dig og fortælle dig alt, hvad du vil vide. Men uanset hvad du gør i Mankind Divided, så har det konsekvenser. Ikke bare på historien og personerne omkring dig, men også på spillets verden, som gradvist ændrer sig og reflekterer de beslutninger, du har taget undervejs. Selv side-missioner, som ikke er obligatoriske for at gennemføre spillets historie kan også få konsekvenser for din primære missioner, og det er opgaver som du helt kan ignorere og gå glip af.

Friheden til at løse en mission, som du selv vil, reflekteres også i dine muligheder for at ændre på Adam Jensens karakter, som du ønsker. Du kan installere modificeringer på ham, som gør ham i stand til at bevæge sig lydløst i en kort periode (særdeles brugbart hvis du vil snige dig rundt). Alternativt kan du installere modifikationer, som gør ham mere eller mindre til en omvandrende tank. Der er frihed til at opgradere og ændre på din version af Adam Jensen, så han er tilpasset lige præcis den slags oplevelse, du vil have i spillet.

Det mest imponerende ved Mankind Divided er dog, at uanset hvilken spilstil du vælger i spillet, så er både den stille, den larmende og mellemvejen alle exceptionelt veludførte. Actionen er sjov og spændende, at snige sig rundt er udfordrende og intenst. Hvis du hellere vil tale dig igennem de fleste af problemerne er det også en løsning, og så er der selvfølgelig også den improviserede blanding af det hele.

Deus Ex: Mankind Divided er en eminent sci-fi politisk thriller kombineret med et sublimt actionbrag. Det er sjældent, at et spil byder på så meget frihed som Deus Ex gør, og endnu mere sjældent er det, når et spil ikke bare kan tilbyde den frihed, men også tage højde for den og ændre sig løbende afhængigt af, hvad du gør. Det er frihed med ansvar, og spørgsmålet er om du kan leve op til det ansvar, og hvad du gør med det.

Elektronista anbefaler til
– Dig der er sulten efter en gennemført sci-fi konspirations actionthriller med friheden til at gøre tingene på præcis din måde.

 

Mod det uendelige univers!

(No Man’s Sky fås til Playstation 4 og PC)

qumovDr2SPzCW3nx2XNtKH

Rigtig mange computerspil på markedet giver dig en stor, åben verden at udforske. I GTA-spillene er det en storby og det omkringliggende miljø. I Assassins Creed er det typisk en eller flere historiske byer. Men hvad nu hvis du kunne udforske en hel planet? Sågar et helt univers? Velkommen til No Man’s Sky. Et af de mest ambitiøse spil nogensinde.

I No Man’s Sky har du vitterligt universet for dine fødder. Du starter som en astronaut, der er strandet på en fremmed planet og skal fikse dit rumskib, så du igen kan rejse ud imellem stjernerne. Når rumskibet først er flyvedygtigt igen, så fjerner No Man’s Sky støttehjulene og slipper dig løs i en hel galakse, som du kan udforske efter eget behov. No Man’s Sky er frihed uden ansvar eller begrænsninger. Så snart du har overstået introen og fikset dit rumskib, kan du gøre hvad du vil.

aM3FLug

Du kan følge Atlas-ruten, som guider dig imod universets centrum og dets hemmeligheder. Eller du kan gå i gang med at overleve i universet, og gøre lige hvad du vil. Du kan springe rundt mellem planeterne i håbet om at indsamle ressourcer, så du kan gøre dit rumskib i stand til at rejse videre ud i galaksen. Hvis du vil have mere end bare at udforske og være rum-Darwin eller være en rumpirat, der overfalder andre rejsende.

Men uanset hvad du vælger, så har spillet en central kerne, der handler om at overleve og indsamle ressourcer, og det er specielt her at evnen til at springe rundt mellem et hav af planeter er vigtig. For alle planeterne i spillet er unikke. Nogle har et særligt dyreliv, andre er rige på ressourcer, som du kan bygge nyt udstyr til din rumdragt, rumskib eller redskaber du slæber rundt med. Andre er golde uden liv eller ressourcer, men kan indeholde vigtige hemmeligheder om universets andre rumracer eller glemte stationer fyldt med efterladt teknologi, du kan hamstre.

CVUZ3iJ

Der er en helt bestemt rytme til No Man’s Sky. Du ankommer på en ny planet, og typisk har du behov for at finde nogle ressourcer. Enten brændstof til dit rumskib eller ingredienser til at kunne lave større spring rundt i galaksen. Det gør, at der er en rimelig fast rutine, uanset hvilken planet du lander på. For nogle bliver det hurtigt monotont, men det har også en charme. Det er afslappende at rejse rundt mellem planeterne, indsamle ressourcer, og af og til falder du over en helt ny dyrerace, du aldrig har set før eller møder et strandet rumskib, som du kan fikse og bruge selv (eller rippe for ressourcer).

Det er et spil med et komplet univers at udforske. Millioner af planeter venter på at blive fundet og udforsket. Men rutinen i at udforske dem er slet ikke så varieret, som antallet af steder, du kan besøge. Det er i sig selv ikke et problem, så længe du ved, hvad du går ind til, og det gør No Man’s Sky ideelt som et spil, du kun spiller i en time af gangen et par gange om ugen eller hygger dig med en god podcast, imens du spiller det.

No Man’s Skys overordnede mangel på struktur gør også, at det er et meget afslappet spil. Det er nemt at bruge en halv time på at rejse lidt rundt i universet, sælge nogle mineraler og måske opgradere dit rumskib. Eller bruge flere timer på at udforske én planet helt i dybden og finde alle ruiner, forladte baser og møde det lokale dyreliv. No Man’s Sky har den unikke kvalitet, at man tror der er gået 20 minutter, og så kigger man på uret og opdager, at der er gået to timer.

ss_7eb0a939dceb274d072b62156028ffa337ac9abc

Men selvom der er en etableret og simpel rutine i spillets struktur, så er det svært ikke at være forbavset over, at en spilstudiet har skabt et helt univers du kan flyve ud og udforske. Specielt når du pludselig falder over noget, som du overhovedet ikke havde forventet at se. No Man’s Sky føles lidt ligesom at være et barn og gå på eventyr i en fremmed baghave. Alt er lidt anderledes, underligt, og du opdager ting, du ikke vidste fandtes. I No Man’s Sky er der bare et næsten uendeligt antal baghaver, du kan besøge.

Elektronista anbefaler til
– Dig der vil udforske det ydre rum, møde rumvæsener, købe dit eget rumskib og være opdagelsesrejsende i rummet

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

2 × four =

No Comments Yet.