Genialt: Det kan du bruge din gamle radio til!

4 Min læsning
Sponsoreret af DBA Guide

En gammel radio kan med billig, moderne teknologi føres ind i det 21. århundrede og konkurrere med sine yngre rivaler.

Dens lyd er varm og udseendet nostalgisk. Den gamle radio med den varme lyd pynter i stuen på den der fede retro-manér. Når dine venner kommer på besøg, er det hyggeligt at tænde for radioen og stille ind på P3 eller P4 og lade den nye musik komme ud af en radio med træpaneler, store knapper, lys i frekvenspanelet og rund lyd fra den gamle højttaler. Sådanne gamle radioer koster fra 200 kroner (hvis de skal virke) og helt op til flere tusinde kroner.

Men hvis du virkelig vil imponere vennerne, fyrer du også lige op under Spotify og streamer musikken til radioen, som var den en moderne, trådløs højttaler. Men hvordan kan det mon lade sig gøre?

Det er nemt. Det kræver blot en enhed, der kan modtage musikken trådløst fra din smartphone og sende den ind gennem en indgang i radioen. Den kan du så gemme bagpå radioen og snyde alle vennerne til at tro, at du har fået en gammel radio til at optræde, som om den var ung.

Det skal radioen kunne

Det vigtigste ved radioen er naturligvis, at den ser godt ud. Hele idéen er jo, at den skal passe ind i en retro-hip indretning på en fed måde, så designet er vigtigt. Du skal derfor tænke over, om du vil have en radio, der er mere klassisk i sin indretning, eller som ligger i traditionen fra den strømlinede, minimalistiske, danske designstil, der dominerede 60’erne og 70’erne.

Uanset hvilken af disse to, du vælger, skal radioen have en indgang, du kan slutte din trådløse lydmodtager til. Det vil typisk være en indgang fra en båndoptager. Nogle gamle radioer og receivere har også en indgang til pladespillere, men den kan du ikke bruge, fordi den er lavet til at modtage et meget lavere lydsignal.

Sådan en indgang var oprindeligt lavet til spolebåndoptagere og siden til kassettebåndoptagere. Hvis sælger ikke ved, om radioen har en indgang, kan du bede vedkommende om at tage et billede af radioens bagside. Her vil du typisk kunne se stikket, hvis det er der. Så kan du samtidigt tjekke, hvad det er for et stik, der bliver brugt. Mange ældre radioer brugte producentens egne stik, og disse kan være lidt svære at få fat i.

Radioen skal helst have phono-stik eller et stik, der ligner det, du bruger til hovedtelefoner. Gamle B&O-radioer brugte fem-polede DIN-stik, og disse kan du stadig finde kabler til, der slutter i et minijack-stik, hvis du kigger lidt på nettet. Der er dog en måde, du kan komme ud over dette problem på, hvis du vil ofre lidt på lydkvaliteten. Men det kommer vi til lidt længere nede.

Den moderne modtager

Når først, du har fundet en flot, gammel radio med et stik, der kan bruges, kommer turen til den modtager, der skal streame musikken ud gennem radioen. Der findes mange forskellige Bluetooth-adaptere, du kan koble din smartphone til og så sende musikken ud gennem et minijack-stik ad den vej. Men disse kan være lidt svære at finde og virker ikke altid. Et mere stabilt bud er Googles Chromecast Audio. Denne skal ikke forveksles med den almindelige Chromecast, der er lavet til videotjenester som for eksempel Netflix.

Din egen radiostation

Hvis du har forelsket dig i en smuk, gammel radio, men den har et stik, der er tudsegammelt, og du derfor ikke kan koble eksempelvis en Chromecast Audio til den, findes der som nævnt en anden løsning. Før biler blev så moderne, at de havde stik til mp3-afspillere og kunne spille musik via Bluetooth, var der mange, der sendte musikken til bilradioen med en lille FM-sender.

Disse blev først lovlige i Danmark, lige før bilerne fik de nye muligheder, og de kan stadig findes på DBA. De koster fra 75 til 150 kroner. Til hjemmebrug skal du kigge efter de modeller, der ikke udelukkende får strøm fra et bil-lighterstik. Du skal også vide, at denne metode kan nedbringe lydkvaliteten en anelse og støje lidt.

Men det er en mere cool løsning at sætte den førnævnte Chromecast Audio til FM-senderen og på den måde streame til din retro-radio med alle de samme muligheder, du har med en moderne, trådløs højttaler.

Hvis du finder en gammel radio, der ikke har et stik til for eksempel en båndoptager ombord, kan du bruge en FM-sender og på den måde snyde radioen til at tro, at din smartphones Spotify-app er en rigtig radiostation.

Det kunne jo også være, at du synes, gamle radioer bare er grimme, og at du hellere bare vil have en almindelig, aktiv, trådløs højttaler. Her kan du læse om, hvilke du kan købe på DBA lige nu.

Sponsoreret af DBA Guide

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

6 + 4 =

2 Comments
  • Nielsen.
    januar 27, 2019

    Den viste LL-radio er fra 1957 og dengang var en grammofon med en forstærkning man kaldte “krystal pickup” og kan sagtens bruges da denne indgang svare til det man i dag vil kalde : AUX, TAPE IN, og altså også til denne digital ting. Bare lige husk en’ ting,,
    digital lyd kan ALDRIG erstatte analog lyden.
    Hvis din radio kun har indgang til grammofon, så er det årgangs bestemt om den er med “KRYSTAL” eller “MAGNETISK” Pic-up.!!!
    Overgangen mellem de 2 typer skete ca midt 60’erne.
    Jeg har meget af div, stik på lager.
    For mere info, RING 30 81 58 42.

    • William
      januar 29, 2021

      Claus, har du grammofon stik til LL Kardinal 5713? Jeg skal bruge dem til bluetooth enhed.