HVAD VAR EGENTLIG PROBLEMET MED DELL OG BLÆRERØVEN?

6 Min læsning

Kommentar

Af Christiane Vejlø

Til et internationalt topmøde i København havde computer giganten Dell hyret en moderator som foruden at præsentere dagens program også opfordrede de fremmødte til at holde IT branchen fortsat fri for kvinder.  Jeg live tweetede under topmødet og beskrev efterfølgende min oplevelse af dagen i blogindlægget “Dresscode: Blåt slips og mand”. Historien bredte sig hastigt på de sociale medier og senere til de mere traditionelle. Som en respons til kommentarfeltet på det oprindelige indlæg og som en opsummering uddyber jeg her hvorfor jeg mener sagen var så problematisk.

Dell havde inviteret 800 til konference med bl.a. grundlæggeren Michael Dell på scenen. Som moderator havde Dell valgt Mads ”Blærerøven” Christensen. Christensen lagde ud med ”der er næsten igen piger her i salen, og det er jeg glad for” og fulgte op med en opfordring til ”IT drengene” i salen: ”Lad det sive mellem tænderne -hold din kæft kælling!” Undervejs kom Mads Christensen yderligere med en mængde meget markante holdningsprægede udtalelser om kvinder i IT branchen, om kvindelige politikere og om problemet med stærke kvinder generelt. Af de 800 fremmødte IT folk i salen var kun 5% kvinder.

via @jonasjuhler

Sagen rejser uundgåeligt to væsentlige spørgsmål:

Hvordan kan det ud fra et kommunikationsstrategisk synspunkt lade sig gøre, at en stor, professionel, amerikansk virksomhed som Dell vælger en moderator som i forvejen er kendt for kontroversielle udtalelser om køn og race?

Hvad betyder det, når en stor IT virksomhed sender det signal, at det er ok at komme med svært sexistiske udtalelser- også i professionelle sammenhænge?

Valget af moderator

Mads Christensen var hyret og blev præsenteret som den moderator der skulle binde det professionelle arrangement sammen. Han står derfor som en slags dagens vært på hele programmet og ikke som et enkeltstående, uafhængigt underholdningsindslag.

Den valgte moderator er især kendt for meget konservative og markante udtalelser om forholdet mellem mænd og kvinder og taler om en passivitets kultur forårsaget af kvindernes dominans i samfundet. Det er det, han holder foredrag om, og det som tegner hans brand. Han er IKKE komiker, men kendt som kontroversiel debattør og foredragsholder og en mand med skarpe meninger i kønsdebatten. Hans tale er ikke bygget op af set ups og punch lines, men er snarere en provokerende rant om de holdninger, han også er kendt for at have ved siden af scenen. Han betegner det selv som ”forskning”.

Den valgte moderator Mads Christensen har tidligere været i voldsom mediestorm for kontroversielle udtalelser som at Utøya børnene da bare burde have forsvaret sig mod Breivik og at ”nogle negere ligner aber”. Risiko for grænseoverskridende og problematiske udtalelser er altså også en del af det brand man køber. Som moderator for dagen fungerer han som en slags stedfortræder for Dell. Hvad han siger bliver dermed uundgåeligt også legitimeret af Dell, som jo har valgt ham som talsperson på dagen. Brands der læner sig op af hinanden smitter af på hinanden. Havde Dell ikke researchet på det brand de bookede? Eller var Dell på forhånd indforstået med at læne sig op af et kontroversielt og risikobetonet brand?

En akilleshæl IT branchen

Mads Christensen kommer under Dell arrangementet løbende med kontante udmeldinger som går på kvinders rolle i samfundet og specifikt på kvinder i IT branchen. De udsagn jeg har fremhævet som særligt problematiske i denne sammenhæng er: ”Der er næsten ingen piger i salen, og det er jeg glad for, hvorfor er I her overhovedet?”, ”Kønskvoteringen er stadig nogenlunde sund og rask i jeres branche”, ”Alle gode opfindelser er mændenes, kvinder kan vi takke for kagerullen” og ”I er den sidste bastion IT drenge, lad det sive mellem tænderne. Hold din kæft kælling!”.

IT branchen har i forvejen meget svært ved at tiltrække kvindelig arbejdskraft. Der kæmpes for at lokke flere unge kvinder til at tage tekniske uddannelser og for at flere kvinder skal søge ind i IT branchen. Der tales bl.a. om mangel på rollemodeller, om et image som en lukket mandeverden som gang på gang glemmer at kvinder faktisk er halvdelen af befolkningen og dermed også af potentielle medarbejdere og kunder. Der har været debat omkring fænomenet booth babes (BBC) og idealiseringen af brogrammers– drengerøvs programmører med hang til bajer og bare damer. Tech virksomheden Sqoot mistede alle sine sponsorer og måtte aflyse et arrangement ved at tilbyde ”friendly female staff”- i baren!

Sqoots invitation

Dell selv er blevet skarpt kritiseret for at tale ned til computerkøbende kvinder med madopskrifter og slanketips i Della universet , for en erstatningssag som involverede kvindelige Dell ansatte som systematisk var blevet økonomisk diskrimineret, og for at have en HR afdeling beskrevet som ”One of the toughest old-boy networks”.

Fra Della.com (nu lukket)

Emnet er med andre ord en følsom sag i IT branchen og for Dell i særdeleshed. Og nu hvor dele af Dell faktisk forsøger at positionere sig  med initiativer for at fremme kvinder i IT, er det så ikke problematisk at lægge platform til den dagsorden til et arrangement med kun 5% kvinder?

Er det i det hele taget en god idé at underholde med provokerende angreb på en minoritet til et stort corporate arrangement? (Indsæt indvandrere, homoseksuelle eller sorte i stedet for kvinder). Især når nu den amerikanske del af organisationen er i byen?

“Men det var jo for sjov”

Men er det ikke bare mig og alle de andre som fandt episode upassende som ikke har humoristiske sans? Salen grinede jo!

Keyboardforblondes.com

Og det er sgu da sjovt, når en mand står og argumenterer for at kvinder skal slås bevidstløse før man knalder dem og i øvrigt holdes ude af IT branchen? Eller hvad? Det skal der da være plads til, eller hvad? Hvis man ikke kan grine af det, så er man snerpet og uden humor ik? Man kan vel ikke bebrejde nogen for at tænke, at Dell legitimerede latteren og syntes tonen var helt ok, når de nu havde valgt lige den moderator, og direktøren afslutningsvist siger ”du gjorde det godt”. Men der var ikke desto mindre rigtig mange både kvinder og mænd som oplevede udtalelserne som problematiske- især i den brandmæssige sammenhæng.

Men hvad betyder det så når ”hold nu kæft kælling!” bliver helt legitimt til et stort corporate arrangement med undskyldningen om at ”det da er for sjov jo”?  Hvad går de 800 i salen så hjem og føler er ok på egen arbejdsplads? Hvad bliver legitimt i frokostpausen, i mødelokalet med 12 mænd og 1 kvinde eller til julefrokosten? Er det mon let at sige man bare ikke orker grænseoverskridende, køns-specifikke ”morsomheder”, hvis man er en af få kvindelige ansatte i en virksomhed, og det er chefen eller kollegaerne, der kommer med dem?  Som en af kommentarerne til mit oprindelige indlæg lød …der er mange kvinder der må leve med langt værre kommentarer på mange danske byggepladser…..så tør øjnene og kom videre”. Skal vi synes det er sjovt, fordi en lignende retorik forekommer i andre brancher, hvor kvinder også er i mindretal?

Skal IT branchen være frizone for hold nu kæft kælling (se Dorte Tofts indlæg om Dell) eller skal vi ikke bare se at komme videre mod en fremtid, hvor kvinder i forhold til teknologi forhåbentlig ikke handler om lyserøde computere, venlige piger i baren eller noget vi morer os over er i mindretal?

På et tidspunkt bliver kvinders plads som kompetente medarbejdere i IT branchen og som købestærke kunder for de produkter branchen producerer forhåbentlig ikke længere noget, vi overhovedet behøver at tænke over, tale om, fremhæve eller gøre grin med.

Uddrag fra debatten

14. May 2012 Dell HQ erkender der var tale om upassende og grov tale mod kvinder til konferencen i København og underskylder. 

Fra Wired.com Dell apologizes for hiring “shut up bitch” moderator

Fra DR Dell får Blærerøven på komedie

Mads Christensen’s Dell-sexisme går verden rundt

Why we need to keep talking about women in tech- Molly Wood-Cnet

Kan jeg låne et slips? Version2

We need to talk- Copenhagenfollies

Dell direktør undskylder i Berlingske

Dorte Toft kommenterer på Bizzen

Matt Gemmell- Itblogger om kvinder i tech

Ny regel- Atlasmag.dk

Dell and sexism

Analyse af Dell sagens udfoldelse på sociale medier og på Twitter i særdeleshed

Silikon Valley brogrammers

 

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

fifteen − fourteen =

6 Comments
 • Danielovich
  april 30, 2012

  jeg skal starte med at sige, at jeg ikke var til stede på Dells konference og jeg har ikke set Mads’ indlæg fra konferencen. Men jeg synes Mads er sej fordi han provokere i en grad så du tænker dig om.

  Jeg arbejder selv i en stor amerikansk software virksomhed, blandt både mænd og kvinder, og jeg er personligt selv meget bevidst omkring mit køn, og tror på, at mænd, ligesom at kvinder, har klare fordele ift. den position de end måtte besidde. Vi kan godt indevende den naturlige genetik som jeg tror ligger i fundamentet for dette, men så tror jeg ikke vi bliver færdige lige med det samme.

  Jeg (jeg taler for mig selv) er så pisse træt af den versende kønsdebat, den til tider forblændende rødstrømpethed og den skygklapbærende ignorants udtalelser om kønsroller. “Der skal flere kvinder ind på direktørgangen, flere kvinder i IT, flere kvinder i dit og dat, kvindeklubber…bla bla bla”. Jeg kan, i mit lille sind, ikke forstå problematiken eller den grænseoverskridende mentalitet der ligger til grunds af de her holdninger.

  Hvorfor skal der ikke flere mænd på sygeplejeskolen ? Hvorfor er der ikke flere kvinder der holder en mureske ? Hvornår og hvorfor blev det interessant at diskutere kønsfordeling over kundskaber ?
  Og hvad er IT jobs, Elektronista ? Er det programmør-stillinger du mener, er det salg, marketing, ledere eller noget helt andet ? Hvilke roller var f.eks til stede hos Dell ? Hvem var målgruppen for konferencen ? Jeg er også nødt til at sige, at uanset hvilken IT konference jeg har afholdt eller været med til at afholde, så er 5% kvinder højt sat. Og jeg har været til mange de sidste 10 år. Og jeg kan godt begynde at komme med mine argumenter for hvorfor det er sådan, men jeg tror ikke at IT branchen på kort sigt har tid eller råd til, at ændre sine roller til fordel for mennesker der ikke passer ind. Også kan man spørge sig selv hvad det vil sige, at passe ind.

  Lad mig komme en anekdote. Jeg var til et eksamensritual på ITU for nogle uger siden, fordi min kæreste (hun er kvinde) netop er blevet færdig med sin cand.it uddannelse på skolen. Da rektor råbte eleverne op var det helt tydeligt, hvilke køn der havde fokuseret på hvilke uddannelser. Kvinderne var at finde på det mere visuelle, markedsførende og salgorienterede. Der var ikke én kvinde iblandt de dybere tekniske. Men er IT, salg og marketing ? Er det ikke “bare” salg og marketing ?

  Jeg kan godt have mine bagtanker omkring hvorfor IT branchen pludselig er kommet under så meget pres ift. kønsroller, og jeg er ligesom Mads, også provokerende overfor nysgerrigheden, for at finde ud af hvad der virkelig ligger til grunds for debatten. Er det fordi der er penge i det ? Er det fordi der er prestige i det ? Er det fordi branchen vokser ? Jeg kan jo sagtens sidde og grine af det hele, fordi jeg godt ved, hvad det er for mig selv.

  Jeg tror ikke man skal underkende at IT brancen, især, er fyldt med passion, mere end nogen andre brancher, fordi den netop er bygget på teknik og “nørder”, og du kommer ikke igennem hvis du ikke udviser en stor portion passion. Det er ikke det samme som at sige, at der ikke er plads til ikke passionerede mennesker i branchen, men som i alle andre brancher (eller livet for den sags skyld), så kommer man ikke langt uden at være passioneret i det man laver.

 • Lise Halskov
  april 30, 2012

  Hej Christiane. Tak for gode, velplacerede ord. Jeg synes, det er helt ufatteligt, at man til et stort professionelt IT-arrangement vælger Mads Christensen til konferencier, når han helt grundlæggende ikke har noget værdi at tilføje. Det er for letkøbt med en tirade mod kvinderne i salen – der var masser af andre emner, der kunne have været sjovere og mere relevante at tage op, men det kræver jo en konferencier med indsigt i og viden om området. Det efterlader et helhedsindtryk at en totalt forældet branche, der skulle tage at vågne lidt op.

 • stephani silva
  maj 13, 2012

  As an American woman, this appalled me. I thought the USA was one of the last countries where these kind of ignorant, misogynists existed. I recently finished my bachelor’s degree in Computer Science and before my last semester at university was finished, I already had 3 job offers. And trust me, I’m definitely a woman! The thought that women can’t do computing, or the technical side of computing, is garbage.
  All three of my job offers were for very technical jobs, the least being a senior test engineer for huge government software project (a senior position, after holding internships, because I was the best choice out of a candidate pool of 20, where there were only 3 women, so I beat out 17 males!). I chose a software engineering position with another company because they have approximately 30% female software engineers. If these companies want to attract the best talent and that talent happens to be female, they are going about it the wrong way. I chose a company that treats women and men as equals, which is proven by how many women software engineers they have.
  I’m so sad that this kind of bias is still thriving in forward-thinking areas like Western Europe. Eventually, there will be enough brilliant, uber talented female engineers and we will work for Dell’s (and Sqoot’s and….) competition, much to their loss.

 • DAHM
  maj 15, 2012

  Det er mest beklageligt at kønsrolle debatten er blevet så afsporet i virkeligheden, at de konkrete biologiske forskelle ikke tæller med – desuagtet at flere forskere påpeger at vi IKKE kan ændre mange af de ting der bliver “råbt op om” i ligestillingens navn.

  At Mads Christensen har en direkte og til tider provokerende vinkel på det, burde mere få beslutningstagere til at tænke over om ikke de selv havde afsporet den kønsrolle debat for længe siden.

  Kvinder og mænd er lige dygtige, kloge, kompetente eller hvad ord det skal beskrives med – det er bare på forskellige områder, og biologiens mønster kan selv den bedste chef, blogger eller minister ikke ændrer på.

 • Jesper Larsen
  maj 16, 2012

  For mig at se er det hele jo fuldstændig misforstået. Der er jo heller ikke rigtig nogen som tager Karl Mar Møller særlig alvorligt vel? Mads lavede fis og ballade – det troede jeg ærligt talt at alle folk var klar over. Der er jo ingen som ved deres fulde fem ville stille sig op og i ramme alvor sige de ting han gjorde. Det er noget Dell er klar over og de havde nok en forventning om at publikum kunne gennemskue humoren og stilen, men de kunne nok ikke have forudset at der ville stå en journalist i publikum som fuldstændig misforstår det hele og får skabt en masse larm om ingenting. Synd for Dell.
  Christiane jeg håber du er stolt af dig selv. Du har kostet folk deres arbejde og stillet dig i front på en diskusion som er fuldstændig ude af trit med virkeligheden.

 • Cecil
  maj 2, 2013

  Magnificent web site. A lot of helpful info here.
  I’m sending it to several pals ans also sharing in delicious. And obviously, thank you to your effort!