Ingen skat i Danmark? 3 sagen på 3 minutter

4 Min læsning

(opdateret efter respons fra 3)

Hvad går det her lige ud på?

Politiken har skrevet en artikel om at teleselskabet 3 tjener masser af penge på danske kunder, men ikke betaler penge tilbage til det danske samfund i form af skat. Virksomheden har nemlig ifølge Politikens artikel ikke betalt skat af de 1.5 mia kroner som mere end 1 mio danske kunder inklusiv den danske stat har lagt i firmaets kasse.

Er det ikke noget med at 3 er i mange lande? Hvem ejer dem egentlig?

Teleselskabet 3 er ejet af Hong Kong-selskabet Hutchison Whampoa. Hovedmanden her er Hongkongs rigeste mand, Li Ka-shing.

 Hvorfor gør de det?

Det drejer sig om smart og hemmelig fidus som er blevet sat op for at betale så lidt skat som muligt, således at flest muligt penge kan trækkes ud af Europa og hjem til Hong Kong.

Hvordan foregår det så?

“Far” virksomheden i Hong Kong låner gennem egne virksomheder i Luxembourg penge til “børnene” i f.eks. Danmark, Østrig og Italien. De lån med renter kommer tilbage til “far” i Luxembourg, hvor særlige aftaler mellem Hutchison Whampoa og myndighederne i Luxemborg sørger for, at der bliver betalt en minimal skat, før penge suser afsted til ejerne i Hongkong.

Hvorfor falder politikerne over hinanden for at kommentere?

Skattesagen med 3 bliver endnu mere speget fordi det viser sig at staten siden 2011 har købt alt sit mobile bredbånd hos 3. Altså det er altså på mere end én måde vores allesammens penge som 3 ikke har betalt skat af.

Hvis aftalerne var hemmelige, hvorfor ved vi det så?

Revisionsfirmaet PwC i Luxembourg har været rigtig gode til at lave de her lidt lys-sky aftaler. De var bare ikke så gode til at holde deres hemmelige dokumenter hemmelige, så de blev lækket.

Men der er vel ikke andre der kan finde på noget så frækt vel?

Jo jo. Derfor ser vi også Lux-Leaks skattespekulationen som inkluderer Pepsi, Ikea, Disney og Skype.

Men er det ikke vildt ulovligt?

Nej ikke umiddelbart. I følge 3 selv har de endnu ikke tjent mere end de har brugt og skal derfor ikke betale skat i Danmark. Men måske er der alligevel noget at komme efter. Hvis Luxembourg har lavet aftalerne individuelt med selskaberne. Det må man ikke ifølge EU – lov.

“Men nogen må da gøre noget!” Hvad bliver der gjort ved det?

DF’er i EU Morten Messerschmidt har fået en særlig rolle i forbindelse med de 602 dokumenter om de hemmelige, lækkede Luxembourg-aftaler omtalt som Lux-Leaks. Messerschmidt er sammen med et tysk medlem af Europaparlamentet blevet udnævnt som “rapporteur”. I fællesskab skal de på Europaparlamentets vegne udarbejde en rapport om Lux Leaks-skandalen. Messerschmidt har udtalt de vil sætte en lup på 3 sagen.

Men giver 3 VIRKELIG ingen penge til Danmark så?

Jo de ansatte i virksomheden betaler selvfølgelig skat af deres løn. Og så er der jo moms på produkterne.

Hvad siger 3 selv? (opdatering)

Ikke noget i første omgang. De henviser til hovedkontoret i Hutchison Whampoa. Men så kom der sent på dagen en pressemeddelelse (17 timer efter den første artikel i Politiken og efter 100vis af kritiske Facebook kommentarer). 3 påpeger at de siden etableringen i Danmark i 2003 har investeret store summer i infrastruktur i Danmark. (det vil sige at vi får højere båndbredde fordi 3 fra starten kastede vældig mange penge efter master og anden teknologi. Det kan tilføjes at 3 var nogle af de første som satsede på mobilt indhold (apps før iPhone)). Det store underskud er i følge 3 blevet modregnet i de seneste års overskud, og 3 har derfor i følge pressemeddelelsen ikke skulle betale selskabsskat i Danmark.  Selskabets direktør Morten Christiansen udtager at han glæder sig til at betale skat når regnskabet forhåbentligt bliver positivt i 2015. Der er i pressemeddelelsen ingen respons på omtalen af skatteaftaler i Luxembourg og Morten Christiansen siger til Politiken, at hans verden går til Danmarks grænser og han derfor ikke ønsker at kommenterer på det.

Hvad mener Twitter om 3 skattesagen?

Tjek hvem dit teleselskab hører under. Og husk så at der altid er nogen længere oppe der også trækker i trådene.

TDC: Yousee, Telmore, Fullrate, M1, Unotel, Dansk Kabel TV, Onfone

3: OiSTER, Zenji

Telenor: CBB, Bibob, NanoMobil, ONe Mobile, Canal Digital

Telia: Call Me, Familietele, DLG TEle (50%)

Uafhængige: Evercall, Lebara, Libom, Lycamobile, MTEL, SKuline, Universal Telecom, ACN Mobile, ComX, Mobilstar, Altibox, Net 1

– Kilde Telemarkedet.dk

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

14 + four =

1 Comment
 • Henrik
  januar 21, 2015

  Jeg syntes det er lige simplificeret nok.
  Hvis jeg låner dig Kr. 100 til at produktudvikle for og du ikke TJENER mere end kr. 100 i din virksomhed og skal betale lånet tilbage …. så er der ikke meget overskud at betale skat af.
  Derudover, så er der vist ingen Dansk lov der siger at det Offentlige SKAL købe ind i en virksomhed som har overskud nok til at betale skat i Danmark, blot at de skal købe billigst og bedst …. dvs at de nok har betalt mindre for 3´s service end de skulle hos andre selskaber og derved har det Offentlige også sparet penge.

  Sagen er speget og jeg har IKKE læst rapporten …. men enhver virksomhed i Danmark følger vel loven og der er i ordets forstand “Statsautoriserede” Revisorer som holder øje med dem.