iPhone X gør mobiler dyrere

2 Min læsning

Det koster 10 pct. mere at købe en ny smartphone end for et halvt år siden, viser en ny analyse. Den fortæller også, hvor meget vi i gennemsnit betaler for en ny mobil verden over.

Én ting er, at prisen på Apples seneste iPhone X chokerede en del mennesker. Nu kunne man pludseligt betale over 10.000 kroner for en mobiltelefon.

Så højt oppe havde vi ellers ikke været i pris i Danmark siden pionérdagene i 1980’erne, hvor en NMT-mobiltelefon på fem kilo kunne koste over 20.000 kroner.

Historiens hidtil dyreste iPhone kan man selvfølgelig gå en bue udenom, hvis man ikke vil betale så meget. Apple har også glimrende nye iPhone 8’ere til noget lavere pris.

Men at priserne på en ny smartphone er steget med 10 pct. i gennemsnit, siden iPhone X kom på markedet, er til gengæld sværere at undgå.

Smartphone priserne steg 10 pct. i de sidste tre måneder af 2018. Mange mener, at den dyre iPhone X har skylden.

Ifølge analysefirmaet GfK steg det globale smartphone marked nemlig med kun én procent i antal solgte enheder i den periode, mens værdien af de solgte mobiler voksede med 11 pct. Det må jo betyde, at hver telefon koster mere i snit.

Forklaringen kan dog også være, at flere folk end tidligere køber dyrere mobiler. Nu har de tidligere haft måske tre eller flere telefoner i deres liv, så denne gang skulle det være en topmodel.

Smartphone-fabrikanterne gør, hvad de kan for at fremme den trend. De reklamerer mest for deres dyre telefoner med store skærme, supersmalle rammer og kraftige processorer – og det påvirker jo publikum.

GfK’s analyse afslører også, hvad vi allerede ved. Det er dyrt at købe smartphones i Vesteuropa. Den samme model kan snildt koste 200 kroner mere end i USA (30 USD) eller sågar 670 kroner over prisen i kinesiske butikker. Men måske lidt overraskende er Europa slet ikke det område i verden, hvor smartphones er allerdyrest at købe. Vi er kun en klar nummer 2.

Så meget koster en smartphone i gennemsnit rundt om i verden.

Dybest i lommerne må indbyggerne grave i den såkaldt ”udviklede” del af Asien. Den omfatter bl.a. Japan, Australien, Singapore og New Zealand. Men altså også Sydkorea og Taiwan, hvor mange af verdens mest populære mobiltelefoner bliver udviklet og produceret.

I disse lande er prisen på en ny smartphone i gennemsnit oppe på 645 USD eller ca. 4.000 kroner. I Europa betaler vi i snit 2.750 kroner.

Det fremgår dog ikke af GfK’s globale analyse, om man måler prisen på præcis samme smartphone i de 75 lande, undersøgelsen omfatter. Hvis ikke, kan det høje niveau i den rige del af Asien måske forklares med, at indbyggerne typisk køber flere dyre topmodeller end i andre egne af verden.

Den tese bekræftes af, at man i andre, mere fattige dele af Asien betaler den laveste gennemsnitspris pr. mobiltelefon af alle. Nemlig kun lidt over 1.100 kroner – sikkert for mere skrabede modeller end japanere og australiere.

Kigger man på verden som helhed, kostede den gennemsnitlige smartphone i 2017 godt 2.000 kroner – 328 USD….

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

eighteen + seven =

No Comments Yet.