Neuralink- Parkér din bil eller spil computer med tankens kraft

4 Min læsning

Er du klar til telepatiske evner med en chip i hjernen? Elon Musk er manden bag både selvkørende luksuselbiler (Tesla) og genanvendelige rumraketter (SpaceX), men hvad mange ikke ved, er at Musk og hans team også er på vej med en elektrode der skal helt ind i hjernen.

Det er måske ikke helt fair at lave en overskrift, som handler om computerspil og fjernstyring af gadgets, eftersom de første ambitioner fra Neuralink faktisk handler om at fikse alzheimers, demens, depression, lammelser, angst og få de blinde til at se. Men da teamet i forbindelse med denne uges demonstration fik de mere skæve spørgsmål fra twitter, så var der ingen tvivl om ambitionen og begejstringen i forhold til de ting den lille elektrode med tid vil kunne gøre med din hjerne. Vi taler hard core sci fi her.

Musk står på scenen, og det er tydeligt han ikke har hverken teleprompter eller har brugt lang tid på at øve sin tale. Han stammer og afbryder sig selv og formulerer sig i det hele taget ret usammenhængende. Jeg tænker, det på en måde er ret befriende i forhold til Mark Zuckerbergs ulidelige skrevne vitser og pinligt planlagte produktion, når facebook præsenterer nye ting. Men det hele virker også lidt rodet, og så undrer det mig, hvor lidt der tilsyneladende er tænkt over, hvor meget af det Musk siger, kan få et negativt spin.

“It is like a smartwatch in your scull”, sagde Musk, og det gjorde mig ikke ligefrem mere rolig. Vi taler om en chip der skal opereres ind i hjernen af en robotkirurg. Og det siger sig selv, at hvis Neuralink begynder at tyde hvad dine intentioner er, så er den dybt inde i din hjerne og ved hvad du tænker.

Musk og teamet gør meget lidt for at berolige dem, der naturligt måske tænker, om det nu også er en god idé at lukke maskinerne ind i menneskehjernen.

“In the future you will be able to save and reply memories” fortæller Musk og indrømmer det lyder som et afsnit af Black Mirror. “You can store your memories like a back up or potentially download it into a new body or a robot. The future is gonna be weird” forsætter han. Senere fortæller en af kollegaerne, hvor meget han glæder sig til at kunne lave et reply af et dejligt minde, når han føler sig trist.

Neuralinks præsentation giver indtrykket af en forsamling af hyperbegavede lidt socialt udfordrede primært mandlige specialister med halvdårlig techhumor. Jeg mangler i den grad tydelige overvejelser omkring de etiske udfordringer, som så oplagt er knyttet til et projekt, som ønsker at styre menneskers hjerner. Ord som “etik” eller “konsekvenser” bliver ikke nævnt én eneste gang.

Hvor går grænserne? Har Neuralink tænkt sig at sætte gang i alle funktioner som potentielt er mulige, bare fordi de kan? (der er utrolig mange jokes om mulighederne med computerspil). Hvad kan være de utilsigtede konsekvenser af at have teknologi opereret ind i hjerne? Hvad betyder det at en computer kan læse om du er glad, trist, bange eller seksuelt opstemt? Og hvem ved det? Kan vi risikerer et klassesamfund af mennesker hvis hjerne er blevet hacket til at være klogere, hurtigere og raskere og resten af verden, som ikke kan følge med? Og hvor meget ved Neuralink egentlig om de mennesker, hvis hjerner de er inde i?

Musk har været ret tydelig omkring hans syn på fremtidens forhold mellem mennesker og maskiner. Han taler om vigtigheden af en AI symbiose, så vi som mennesker smelter sammen med maskinerne i stedet for at skulle konkurrerer mod dem. Hans fremtidsvision er en verdens kontrolleret af netop kombinationen af maskiner og mennesker. Musk mener, det er en eksistentiel afgørende mulighed som Neuralink er med til at skabe.

Den ca. 2 krone store chip kommunikerer med hjerneceller med ganske tynde elektroder. Chippen sender signaler ud til en computer udenfor kroppen via Bluetooth teknologi. Den oplades hver aften via trådløs ladning, som vi kender det fra mange telefoner allerede. Operationen er ifølge Neuralink tilsyneladende ukompliceret med lokalbedøvelse og patienten kan rejse sig og opføre sig normalt umiddelbart efter.

Er du klar til at få en chip i hjerne?

Se en opsummering af Neuralink præsentationen her. Og husk at det faktisk er et jobopslag, så hvis du har lyst til at kravle ind i menneskehjerner og arbejde der. Så søger du bare.

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

sixteen − 1 =

No Comments Yet.