Nike printer sneakers til marathonløber (Og også til dig)

2 Min læsning

Måske lyder 3D-printede sko ikke som nogen nyhed, da andre sportsmærker som Adidas og Under Amour har brugt teknikken til at udvikle særligt komfortable indersåler i deres skoproduktioner i længere tid. Men der er alligevel tale om en mindre revolution, når en af verdens største skoproducenter benytter sig af teknikken som en erstatning for stykket på en sneaker, der normaltvis udgøres af stof.

Nike lancerer skoen i forbindelse med London Marathon, præsenteret af løberen Eliud Kipchoge, hvis ambition er at kunne gennemføre et marathon på under 2 timer. Dette har hidtil vist sig umuligt, men med en 3D-printet sneaker, der ikke absorberer vand, og som ovenikøbet er 11 gram lettere end normalt, kan det måske lykkes.

Skoen, der har fået det lident mundrette navn Zoom Vaporfly Elite Flyprint Sneaker, er lavet af sammensatte thermoplastiske tråde, der gør materialet ekstremt fleksibelt og langt blødere, end hvad vi er vant til at se ved 3D-printede indersåler. Materialet absorberer ikke vand, da det er af plastic, og samtidigt bliver skoen ikke tungere ved regnvejr, da mikroskopiske små huller tillader vandet i at passere ud igen.

De 3D-printede sneakers er et resultat af længere tids eksperimentering med at finde den helt rette formel for struktur og materiale. I processen har Nike anvendt data om Kipchoges løbestil og fodform og resultatet er derfor en sko, der er specialt skræddersyet til løberens fod. Umiddelbart er det nærliggende at forestille sig, at en sådan skræddersyet sko er en tidskrævende affære, men faktisk kan Nike producere 3D-printede sko hele 16 gange hurtigere end ved produktion af normale sneakers.

Zoom Vaporfly Elite Flyprint sneaker er blevet lanceret som limited edition i forbindelse med London Marathon og kan ikke længere købes online på nuværende tidspunkt. Dog spår vi, at der ikke går lang tid, før Nike tager 3D-konceptet til nye højder og producerer customized sneakes til alle os, der p.t. ikke er professionelle marathonløbere.

 

 

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

thirteen + 15 =

No Comments Yet.