Piger elsker teknologi og gadgets

2 Min læsning

Af Christiane Vejlø

Igår sagde min datter til mig “mor jeg har fundet ud af hvilken fe jeg er, jeg er en teknik-fe”. Jeg kunne nærmest ikke have været mere stolt af MiniNørden. For små piger skal også drømme om at blive opfindere, ingeniører, programmører og andre former for teknikfeer. 

piger-og-teknologi

Jeg er ikke begejstret, når små piger bliver presset ind i et lyserødt prinsesseunivers, og tror på ingen måde det er vejen til at få flere piger til at vælge teknologifag senere i livet. Noget jeg tidligere har behandlet f.eks. i posten Tager legetøj det fri karrierevalg fra børn?. Men der er heldigvis firmaer, der har fået øjnene op for at børnelege ikke behøver at være kønsbestemte. Senest har vi set det med de kønsneutrale julekataloger. Jeg har også lagt mærke til Goldieblox som laver legetøj for “future inventors”. Se lige den fantastiske video herunder!

Selvfølgelig skal vi efter så mange 100 år med en stereotyp kønsopfattelse hjælpe pigerne til at se de muligheder, de ikke er blevet præsenteret for før. Derfor er kampagner henvendt til piger stadig nødvendige. Men som forældre skal vi også lege “teknisk” med vores døtre. Lade dem bygge, opfinde, sammensætte og udregne i legen. Vi skal give dem kreative muligheder med klodser, digitale værktøjer, videnskabelige udfordringer og f.eks. lade dem lære grundstenene i programmering med sjove apps som Mindcraft og LEGO Mindstorms Fix the factory eller lade dem deltage i initiativer som Code Club hvor børn under 11 konkurrerer om at lave en dansende robot eller Little Miss Geek, som arrangerer tech klubber for piger.

Intet skal tvinges ned over hovedet på nogen her, men vi kan som forældre, som producenter, som medier, som uddannelsesinsitutioner og som politikere faktisk godt gøre en vigtig forskel for at opmuntre og støtte piger, når de vælger de tekniske lege og dermed måske også tekniske fag senere i livet.

Måske kender du et godt initiativ som tager udgangspunkt i piger og teknologi? Eller måske er din MiniNørd allerede rigtig glad for noget særligt teknisk legetøj eller en app. Anbefal endelig det hele herunder.

 

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

2 × one =

No Comments Yet.