Teknisk børnetøj beskytter mod insekter og sol

2 Min læsning

Sommeren med skøn, men den kommer ikke uden brændende sol, myg, flåter, hestebremser hvepse, bier og andre insekter som kan gøre livet surt. Især for de mindste. Men nu kan funktionelt tøj beskytte børnene mod både farlige UV- stråler og irriterende, bidende fredsforstyrrere.

I Thailand forsøgte jeg engang at bestille noget myggespray til min datter. Jeg fik tilbuddet mellem den milde og ufarlige økologiske og den effektive “thai version”. Sælgeren kunne dog ikke helt redegøre for, hvad den stærke “thaiversion” indeholdte af kemi, så jeg købte den milde, og mit barn forsatte sin ferie fuld af myggestik på størrelse med små tallerkener.

Paradokset med spays mod insekter er, at jo bedre de virker jo mere kemisk snask er der typisk i dem. Det samme gælder faktisk solcreme. Hvilket også er en af grundende til, at jeg købte UV-beskyttende tøj til mit barn, da hun var lille.

Der sker en hel masse meget teknisk med funktionelle materialer og tøj for tiden, og meget af det gør det muligt for os at slippe uden om kemi.

Der findes efterhånden en del virksomheder som arbejder med funktionelt tøj, som beskytter mod både sol og insekter. Det finske firma Reima er et af dem. Men er tøjet så sovset ind i kemi for at skræmme de små bæst væk? Ja der er masser af kemi, når man laver tøj mod insekter. Men er det dårligt? Nej faktisk ikke. Noget er ikke dårligt, bare fordi det er kemi. Hele vores krop er kemi. Og det insektafvisende middel IR3535 som er i børnetøjet er kemisk at sammenligne med beta-alanin, som naturligvis findes i menneskekroppen. WHO og The United States Environmetal Protection Agency (EPA) slår fast er stoffet er ganske sikkert at bruge. Også til de helt små.

Det beskyttende lag på tøjet slår ikke insekterne ihjel, men det forvirrer dem, så de ikke ved hvor da skal angribe. Ingen dyr led altså skade på den pic nic ;-)

Og så er der det med de farlige solstråler. Du tænker måske, at du bare kan tage en tshirt på, hvis solen er for stærk. Men faktisk beskytter et tyndt lag tøj kun så lidt som faktor 5-10. Tøj som er lavet til solbeskyttelse kan til gengæld beskytte faktor 50+. Og modsat solcreme forsvinder beskyttelsen ikke i løbet af dagen og den lander heller ikke i verdenshavene.

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

3 + six =

No Comments Yet.