Telefonen kan identificere tilskadekomne- men Falck og politi vælger det fra
De såkaldte ICE-nødnumre og Apples egen ”akut-info” som kan hjælpe med at identificere en tilskadekommen person vil ikke blive brugt, lyder det fra Politi og Falck.
Der er tale om de såkaldte ICE-nødnumre (In Case of Emergency), hvor man kan ringe til det angivne nummer, hvis den tilskadekomne bliver ramt af en ulykke. Tidligere har det været svært grundet adgangskoder på telefonen, men med Apples ”akut-info”, hvor dine helbredsoplysninger er tilgængelige fra startskærmen, har det aldrig været lettere at kunne få fat på dine pårørende i tilfælde af en ulykke.
”Umiddelbart lyder det jo attraktivt,” lyder det fra Falck – men påpeger der er en del problematikker knyttet til det. Om baggrunden for ICE numre fortæller Falck selv i en tidligere pressemeddelelse.
”Idéen med at få mobilbrugere til at skrive en ICE-person ind på deres mobiltelefon stammer fra Storbritannien, hvor der efter terrorangrebet i London den 7. juli 2005 var problemer med at finde kontaktoplysninger på flere af de omkomne. De færreste havde papirer med kontaktoplysninger på sig, men næsten alle havde mobiltelefoner. Derfor kunne det have hjulpet redningsarbejderne og politiet med at finde frem til de pårørende, hvis alle havde en kontakt i mobilen under navnet ICE” .
Men som det er nu vil hverken Falck eller Politi lede efter helbredsoplysninger eller numre til dine pårørende på din mobil. Falck fortæller i en e-mail til Elektronista, at hvis patienten er ved bevidsthed, vil de spørge patienten mundtligt om en sådan information, og altså ikke lede efter patientens mobiltelefon. Også hvis patienten ikke er ved bevidsthed, vil de ikke bruge tid på at lede efter helbredsoplysninger. I stedet går fokus 100% på at behandle den tilskadekomne.
Politiet er heller ikke overbeviste om, at man kan identificere folk ud fra nødinformationer på mobilen. Mobiltelefonen kan være stjålet, og der kan ikke med sikkerhed siges, hvor informationen kommer fra. Derudover mener de også, at vi allerede har et velfungerende system i Danmark til at kunne identificere folk.
”Det er reelt ganske få situationer, hvor vi ikke på anden vis kan identificere folk. Der kan være enkelte tilfælde, hvor nødoplysningerne i en telefon kan give os en rettesnor om, hvem personen er. Men vi vil stadig have brug for andre sikre identifikationsmetoder som dna eller tandkort”, siger Rigspolitiets talsmand Thomas Kristensen til Elektronista.dk.
Afslutningsvis fortæller han, at man også selv skal tage højde for, at ens mobil kan blive stjålet, så andre kan få adgang til ens helbredsoplysninger på telefonen, så det frarådes at skrive sit personnummer og andre fortrolige oplysninger.