7 ting jeg lærte (på den nemme måde), da jeg købte drømmehuset

7 Min læsning
Reklame// Fordi jeg har fået rabat på Bomaes ydelser i forbindelse med artiklen. 

Jeg ringede til en virksomhed, for at lave et interview om kommunikation, men jeg endte med at købe et hus. (Nederst i artiklen kan du se før og efter billeder).

Sidste år faldt jeg over en reklame på youtube, som jeg faktisk så til ende, fordi den var sjov. Ikke helt tilfældigt, da Nikolaj Lie Kaas som jeg generelt betragter som en funny guy havde siddet i instruktørstolen. Reklamen introducerede mig til et fænomen, jeg ikke kendte til, men som der komplet indlysende bør være et marked for. Køberrådgivning til boligkøb. Jeg ringede til Bomae for at lave en artikel om en disciplin, jeg selv gør meget ud af, når jeg arbejder med kommunikation. Nemlig at spare andre for unødvendigt teknisk snak, og hjælpe dem med at forstå, hvad der er væsentligt for dem. Jeg endte med at købe et sommerhus.

At skulle købe en ny bolig er ikke for amatører. Og de fleste af os er netop det. Hvordan i alverden skulle helt almindelige mennesker blive eksperter i tilstandsrapporter, ejerskifteforsikring, ejerudgifter, jura, renter, kurser, låntyper, forhandling, tinglysning og alt det andet, der dukker op under et køb? Det giver jo ingen mening, og de fleste af os kan bruge tiden på noget bedre.

Bankskiftet sparer mig både penge på selve lånet, men jeg får også bedre rådgivning end før.

Et boligkøb er normalt blandt de vigtigste køb i livet. Men ejendommægleren er, ligegyldigt hvor bredt han smiler, ALTID sælgerens mand/kvinde. Derfor er det rimeligt at få lidt hjælp. I udlandet er køberrådgivning helt normalt, men i Danmark er det et lidt nyt fænomen, at man som køber kan blive hjulpet hele vejen fra boligdrømme, til økonomioverblik, til at finde det billigste boliglån, identificere de vigtigste behov, finde den rigtige bolig og få den i hus (pun intended!) til den rigtige pris og med juraen på plads.

Jeg havde (som gud og hver mand i coronakrisen) overvejet at se på et sommerhus indenfor en times kørselsafstand. Men spørgsmålene hobede sig uoverskueligt op. Hvad havde jeg råd til? Er der egentlig forskel på hvad et lån koster? Hvordan får jeg prisen forhandlet ned? Hvad kræver en fritidshusforsikring og hvad med ejerskifteforsikring? Skal skal ikke? Orker jeg overhovedet hele den proces?

Alle boligkøbere har jo en dyb grundangst for at lande med et fejlkøb

Da jeg først begyndte at snakke med Bomae, havde jeg helt ærligt ønsket jeg selv havde fået den iværksætteridé. Jeg elsker koncepter, som gør svære ting nemmere. Jeg fandt ud af, at der i founderteamet selvfølgelig var kompetencer indenfor ejendomme, administration, mægler og bank, og om idéen fortæller co-founder Tomas Maltha Krogh “Vi ville ændre måden at købe bolig på og sætte køberen i centrum. Der var simpelthen et unfair boligmarked, som kun var til fordel for sælger”

Founderteamet troede først, at det ville blive de store besparelser i forhandlingsprocessen, som kunderne ville fokusere på. Men det viste sig, at noget helt andet var vigtigere. “Det folk virkelig sætter pris på er tryghed, tillid og gennemsigtighed, Vi har købere, der har sparet 5-600.000 kroner i en handel, men ud over økonomi handler boligkøb også rigtig meget om følelser, og det er nok derfor, det ofte er oplevelsen af at blive forstået og følelsen af overblik, som folk fremhæver”, fortæller Tomas.

Trygheden ved at have et helt team bag sig i noget så vigtigt som et boligkøb er uvurderlig.

Sådan var det også for mig. Det som virkelig betød noget var at jeg oplevede at jeg ikke stod alene. At kompetente mennesker stod bag mig. Det gav mig tryghed. Jeg følte også, at mit endelig valg af hus var velbegrundet og gennemtænkt. Ikke kun af mig. Men af professionelle.

Jeg har samlet 7 punkter med de vigtigste ting, jeg lærte undervejs i mit boligkøb. Jeg håber, det måske kan hjælpe dig på vej, hvis du går med drømme om at købe nyt.

7 ting du måske ikke ved om vejen til drømmehuset

 1. Du kan måske få et billigere lån, end du tror
  Bomae undersøgte mulighederne i flere forskellige banker, og jeg endte med at skifte al min bankforretning, fordi de fandt et rigtig godt tilbud. Bankskiftet sparer mig både penge på selve lånet, men jeg får også bedre rådgivning end før. Og så slipper jeg væk fra min gamle bank, som jeg af etiske årsager længe havde haft det svært med.
 2. Når du forstår din økonomi, kan du handle
  For at Bomae kan rådgive om lån og køb skal, de have indsigt i din økonomi. Det kan virke lidt uoverskueligt, at skulle uploade lønsedler og bankinfo, og jeg er normalt ret kritisk overfor teknisk friktion. Men systemet er ret nemt at betjene, og jeg var utrolig glad for at min rådgiver Marko tålmodigt “holdte mig i hånden” hele vejen. Det rigtig skønne ved den proces var, at jeg fik helt styr på hvilke udgifter, jeg egentlig har og gjort mig tanker om hvad jeg kan og ikke kan. Den indsigt kan jeg bruge til langt mere end bare mit boligkøb.
 3. Du behøver ikke vide alt
  For det første har jeg ikke tid til at sætte mig ind i ny viden, som jeg max. skal bruge hvert 15 år. (For det andet orker jeg ikke). Trygheden ved at have et helt team bag sig i noget så vigtigt som et boligkøb er uvurderlig. Alle boligkøbere har jo en dyb grundangst for at lande med et fejlkøb, og den risiko føles nærmest reduceret til 0 med eksperter på sidelinjen. Jeg kan varmt anbefale at stille alle de “dumme” spørgsmål, du kan komme i tanke om.
 4. Få ting til at ske
  Jeg har i flere år snakket om at købe et sommerhus, men det er først nu, det er sket. En væsentlig del af grunden er, at jeg er blevet guidet godt gennem processen, og at jeg har haft et tæt samarbejde med mine rådgivere som hele tiden har fulgt op. Jeg havde sikkert mistet mit drømmehus til en anden køber, hvis ikke nogen havde sørget for skub i processen.
 5. Pas på med forventningsblindhed
  Jeg troede jeg skulle have et lille, sort træhus med hvide vinduer. Selvfølgelig på en grusvej. For det er jo sådan danske sommerhuse ser ud ikke? Jeg endte med at købe et lidt kikset hvidt gasbetonhus med en gammel 80er pool. Og det er jeg lykkelig for! Nogle gange kan man forelske sig i et hus, som ved nærmere eftersyn er et virkelig dårligt køb. Andre gange kan man overse genialiteten i et hus, der ikke umiddelbart ligner det, man leder efter. Jeg fik præcist det hus, jeg skulle have!
 6. Søg rådgivning hos folk, der ved noget
  For mig var det afgørende at kunne få indspark fra en neutral og fagligt dygtig part. Faktisk vil jeg fraråde at rådgive sig hos venner og familie, med mindre de virkelig ved noget om boligkøb. De ender med at give dig enten et mere positivt eller negativt blik på boligen på et forkert grundlag. “Gud en grim sofa”. “Jeg bryder mig ikke om gasbeton”. “Det er helt umuligt at holde en pool”, var sætninger, jeg ikke kunne bruge til noget som helst. Mine rådgivere vidste godt, at sofaen kan flyttes, at man kan pudse gasbeton op, og at det faktisk kan være sjovt at passe en pool. De fungerede godt som et reality check på alle boliger, jeg var nysgerrig på.
 7. Du kan spare mange flere penge end rådgivningen koster
  Det er de færreste, som synes det er særlig sjovt at prutte om prisen på ejendomsmarkedet. Vi er faktisk også ret mange, der ikke rigtig ved så meget om det. Det var en kæmpe fordel, at min købermægler var tidligere ejendomsmægler, og derfor vidste præcist hvordan forhandlingen skulle planlægges til min fordel. Han formåede helt klart også at få prisen langt mere ned, end jeg nogensinde havde kunne. Mit hus blev forhandlet 6.2% ned, og da Bomae regningen var betalt var der stadig et godt stort overskud. Oven i det har jeg sparet penge ved ikke at begå fejl og ved at skifte til den rigtige bank.

Grundpakken fra Bomae inkluderer finansiel rådgivning, advokat og købermægler som både hjælper med at finde den rigtige bolig og som også forhandler pris med sælgerens mægler. Prisen er omkring 35.000 kr. Læs mere her bomae.dk God husjagt!

Nogle lidt for vilde roser, for mange møbler, ukrudt mellem fliserne, store paraboler og en gammel terrasse gav et lidt rodet og “slidt” indtryk.
Flot, ny terrasse, rattanmøbler, potter med palmer og en markise der blev klippet lidt til gav et helt nyt look til huset.
Indvendigt blev der sat filt på gasbeton, der blev malet, slebet og lakeret gulve og indrettet tro mod husets 68’er arkitektur med en blanding af brugte og nye møbler.

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

2 × two =

1 Comment
 • Peter
  juli 6, 2021

  God guide, der er mange der ikke ved hvor de skal starte, og det kan ofte være en jungle man opgiver, inden man overhovedet er begyndt.