Børn får nøgenbilleder af mænd- se hvilken app, du skal være opmærksom på

4 Min læsning

Det er meget bevidst at vi har en ungdomsreporter på Elektronista. Ligegyldig hvor “young at heart” man føler sig, så kan man ikke mærke, hvad der sker i en skolegård, man fanger ikke et buzz om en app man selv ikke helt forstår og man ved heller ikke altid hvad børn og unge støder på, når de lever deres digitale liv. Vores meget seje Milos på 13 giver i den her artikel et alvorligt indblik i hvordan alt det sjove også lige pludselig kan blive ubehageligt. Vi elsker teknologi på Elektronista, men vi elsker også børn og god tone og at det er muligt at færdes trygt på vores allesammens internet. Derfor synes jeg Milos indlæg er vanvittigt vigtigt. Husk at spørge interesseret (ikke fordomsfuldt) til hvad jeres børn er optaget af på nettet. Brug de samme tjenester som de gør, så du forstår den verden de lever i (men lad nu være med at være venner med dem på facebook- giv dem også space). Men det er selvfølgelig vigtigt at børn føler de kan dele en ubehagelig oplevelse med en voksen, og det gør de ikke hvis de er bange for det betyder restriktioner i deres digitale liv. Snak åbent med dem om det. Og lad os endelig vide i kommentarfeltet hvis du har nogle erfaringer fra eget liv eller tips til ting der virker i jeres familien. Milos har testet Fling, men i princippet kan alle åbne sites og apps skabe samme situation. De skal ikke lukkes men vi skal tale om hvad der sker.
Bedste hilsner
@christianevejlo

Af Milos Jørgensen – ungdomsreporter

En uskyldig applikation i Apples App Store viser upassende billeder af mænd i børns øjenhøjde. Har dit barn set for meget? Elektronistas ungdomsreporter Milos på 13 tester Fling, og får set lidt mere, end han har lyst til. 

fling

Hvordan vil du have det, hvis en gammel mand blottede sig for dit barn? Og er det sket?

De fleste forældre vil svare nej, men alligevel kan det have været tilfældet, uden at du ved det. Appen hedder Fling, og den har før ligget nummer 2 på Apples hitliste. Jeg har prøvet den og brød mig ikke om hvad jeg så.

Fling virker som en uskyldig app, og er (måske) også tænkt sådan. Fling er en applikation, som fungerer ligesom flaskepostkonceptet. Egentlig en sjov idé. Du skriver et brev, smider det i havet, og 20 år senere finder et menneske det liggende på en strand, og åbner det.

Fling er i princippet det samme- bare uden de mange år. I stedet for et brev tager du et billede af dig selv (det er også muligt at skrive i stedet for at tage et billede), og app’en sender derefter dit selfie ud til op til 50 tilfældige mennesker rundt om kloden. Herefter fungerer det ligesom kinder-æg-konceptet. Den, der modtager din Fling (det billede, som du lige har sendt afsted) vil af nysgerrighed gerne se, hvad de har modtaget.

Problemet er bare, at de billeder, der bliver sendt ud, ikke bliver kontrolleret. Det vil sige, at i teorien kan gamle mænd sende upassende billeder til børn helt ned til 13 år- som mig selv.

Jeg kan bekræfte, at teorien også bliver udført i praksis. Allerede få minutter efter at jeg havde åbnet app’en, kom de første flings ind.  Det var mildest talt så upassende, at jeg bogstavelig talt sprang op af stolen af forskrækkelse – og dem i toget kiggede noget mærkværdigt på mig.

fling_screenshots
Udpluk at de flings, som jeg modtog. (Tryk for større billede)

Jeg bad virksomheden bag Fling om en kommentar, og de siger, at de ikke tager ansvar for de billeder, som deres brugere sender ud, og at de ikke kontrollerer indholdet af flings, inden de bliver sendt ud. De understreger dog, at de manuelt kigger alle billeder igennem, som er blevet rapporteret af deres brugere, og de opfordrer alle, der modtager seksuelle billeder til at rapportere det via app’en.

Hvis dit barn har en konto uden din tilladelse, kan du sende en e-mail til firmaet bag, og de vil deaktivere kontoen.

En meget uheldig oplevelse
Personligt mener jeg, at det er skræmmende, at sådan noget kan ske- I sær når man mindst venter det. Efter min mening gør virksomhederne bag ikke nok for at sætte en stopper for hændelser som denne. For eksempel ville det have været muligt for det dem at lave et form for filter, så upassende ord og sætninger ville blive filtreret fra. Et filter, der tjekkede billederne for upassende kropsdele vil også gavne særdeles eget i tjenester som denne. En anden mulighed er at vise en advarsel om, at der kan komme billeder af seksuel karakter, men ingen af overstående eksempler bruges i denne app, og mig bekendt, heller ikke i andre.

Når du mindst venter det
Der er ingen tvivl om, at nøgne mænd skal holde sig (langt) væk fra mig. Hvordan ville du have det, hvis du sad i ro og mag med din telefon i hånden, og der pludselig poppede et ubehageligt billede frem som skreg efter opmærksomhed?

Du vil – ligesom mig – nok begynde at svede, og blive noget pinlig berørt, for dem omkring dig, ved jeg ikke historien bag, og de vil begynde at kigge underligt på dig. Forestil dig, hvis der var en 4-årig ved siden af dig. Hvordan vil du så have det, hvis der poppede en mands kønsdel op på din skærm? Det er ikke en rar oplevelse for dig, eller dem omkring dig.

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

4 × five =

No Comments Yet.