ChatGPT har fødselsdag- Hurra?

3 Min læsning

Den snakkesagelige Chatgpt blev den hurtigst voksende app nogensinde, og alle fra tante Birgit og kioskejeren til skoleeleven og Danmarks statsminister kastede sig over den. Nu fylder den 1. år.  Lyt til podcasten med  Christiane Vejlø og Oliver Zahle. Foto: Vejlø/Midjourney

Teknologiekspert Christiane Vejlø har udgivet bogen Argumenter for Mennesker om forholdet mellem mennesker og kunstig intelligens. Efter et år med ChatGPT gør hun status, på det mange betragter, som en mere afgørende teknologi end selve internettet.

Den kom til verden 30. November 2022. Eller det vil sige- teknologien havde eksisteret i flere år, men pludselig var det ikke kun programmører og teknikere, der kunne gøre brug af AI tryllestaven. De generative AI tjenester kan hjælpe med alt fra jobannoncer, artikler, pressemeddelelser, programmering til social media content, rejseplanlægning og endda “kreativt” arbejde som logoer, modelfotos, musik og billedkunst. Kun fantasien sætter grænser. Men vi skal tænke os om undervejs. Her er Christianes 5 fødselsdagstips.

1. Dårlige prompts giver middelmådige resultater.

Lær at prompte (give AI en kommando). En god prompt er det som adskiller kreative brugbare resultater fra ligegyldige, dårlige resultater. En god prompt er ofte original og veludtænkt. Altså ret menneskelig.

2, Arbejder du som en robot, kan robotter overtage dit arbejde

Konkurrer ikke med maskinen. Du kan ikke vinde på mønstergenkendelse, udregninger, sortering og dataanalyse. Til gengæld kan maskinen ikke konkurrere med din menneskelighed. Lad den skinne igennem.

3. Find dine “varme hænder”

Det er ikke kun sygeplejersken og sosuhjælperen, som har varme hænder på jobbet. Altså empati, tid og menneskelighed. Alle bør identificere hvor i deres job deres “varme hænder” kommer i spil og opdyrke netop den del af jobbet. Her kan maskinerne nemlig ikke være med

4. Den kunstige intelligens er ikke mere menneske end en brødrister

Du kommer til at opleve chatassistenter i kundeservice, som sundhedscoaches, samtalepartnere og måske vil du også blive tilbud en AI kæreste. Men husk altid. Det er en maskine. Og lige gyldig hvor meget den lader som om, den er som os, så er den ikke tættere på at være et menneske end en brødrister.

5. Stil etiske krav til teknologien i dit liv

Den kunstige intelligens kommer med et fantastisk potentiale for at finde løsninger på menneskehedens store problemstillinger. Fra klima til sundhed. Fra geopolitik til social ulighed. Men der ligger også en slagside indbygget i maskinen. De samme muskler kan bruges destruktivt. Vi skal hele tiden stille spørgsmål, før vi letter på låget til Pandoras æske. Hvad vil vi? Hvilke værdier skal vi lade os styre af? Hvad er vores fremtidsdrøm? Vil den her teknologi hjælpe os? Hvordan kan det gå galt?

Argumenter for Mennesker

Argumenter for mennesker er en spændende, filosofisk gennemgang af forskellen på mennesker og maskiner samt et overbevisende forsvar for, hvorfor der stadig er håb for vores art. Første oplag blev udsolgt på to måneder. Nu er lageret fyldt igen. 

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

three × 4 =

No Comments Yet.