COMEBACK KID FRA NOKIA ?

3 Min læsning

Af Christiane Vejlø

Nokia kom lige forbi Elektronista redaktionen og pralede lidt af deres nye Windows Phone 7 telefon. Og det synes jeg egentlig er ok. Den virker nemlig virkelig fed. 

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg har været skeptisk over Nokia i årevis. Engang sværgede jeg (som de fleste) til Nokia mobiler, men pludselig mistede de pusten. Produkterne haltede på designet, softwaren var forvirrende og brandet opførte sig usårligt og arrogant, selv om alt ramlede omkring dem. Det alt i mens markedet bød smartphones- iPhone og Android hjerteligt velkommen.

Nu er der kommet nye boller på den finske suppe, og ægteskabet med Windows viser sig indtil videre at være en rigtig god idé. Nokias nye Lumnia 800 ligner udenpå den seneste N9 på en prik, men inden i er styresystemet skiftet ud og Nokia er kommet igang med det længe ventet Windows Phone 7 eller WP7 indmad. Og det kunne faktisk godt tyde på at Android og iPhone skal rykke lidt over på bænken og gøre plads til et nyt styresystem i toppen.

WP7 arbejder med “tiles” eller fliser på forsiden. Det er små bokse som samler den information du finder vigtigst. Det kunne være mails eller kontakter. Al aktivitet omkring en kontakt bliver samlet således at du ikke kun kan se telefonnummer og emailadresse men også hvad personen sidst har skrevet på twitter eller Facebook. Nokia som også altid har været gode til det med kort hiver heldigvis dette element med til festen, så gode navigationsmuligheder kan vi nok godt forvente os.

Der findes naturligvis også en app store, og selvom den endnu ikke er så udbygget, så mener Nokia og WP7 at de kan tilbyde “de vigtigste” apps.

Jeg er meget begejstret for designet. Det har netop lidt af den der lækkerheds-faktor som Nokia virkelig har savnet. Glat uden at være for glat. Let og dog samtidig med en følelse af soliditet.

Jeg tror godt WP7 telefoner fra Nokia kunne gå hen og blive et hit i virksomheder. Nørdede IT chefer som tit køber ind kan nemlig ofte godt savle lidt over både Windows og Nokia, og det hele er sådan lidt business agtigt selvom Nokia insisterer på at telefonen er til de helt almindelige mennesker i consumer markedet.

Jeg kan godt være lidt bekymret for, om de smarte customizeable forside simpelthen kræver for meget af brugeren. Hvis der skal bruges for lang tid på at sætte en telefon op, så bliver den enten ikke brugt optimalt eller også bliver den primært brugt af fanboys og når ikke nok ud i et mainstream marked. (Har Nokia stadig fanboys? Og hvad kalder man fans af Nokia? Har glemt det!)

Jeg fik desværre ikke lov at beholde telefonen til yderligere test. Den er åbenbart stadig på en eller anden måde lidt hemmelig (eller ikke færdig?).

Hvordan har du det med Nokia? Kan de stadig nå at mase sig ind på smartphone markedet? Og kunne du finde på at købe den nye Nokia Lumnia 800?

Det er endnu uvist hvornår Nokia Lumnia 800 kan købes i Danmark og hvad den kommer til at koste, men hold øje i starten af det nye år.

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

16 + 13 =

4 Comments
 • Lise Halskov
  november 1, 2011

  Den ser fed ud, men problemet er vel, at der ikke er så mange, der udvikler apps til Nokia’erne, og så er den bare ikke helt så relevant for mange. Når pengene er brugt til at udvikle til Appstore og Android, så er kassen for de fleste klappet i, og så kommer det til at være lidt tyndt med indhold. Synd!

 • Allan @Nokia
  november 3, 2011

  Hej Lise.

  Lige en kort kommentar din om, at det kommer til at være tyndt med indhold til Nokia Lumia 800 – det er ikke helt korrekt. Nokia Lumia 800 bygger på Windows Phone, som er blandt de hurtigst voksende applikations-økosystemer i historien. Antal af applikationer er en ting, men stort set alle internationale must-have applikationer findes faktisk til Windows Phone allerede i dag, og dertil kommer der hele tiden nye lokalt relevante applikationer. Sammen med Microsoft er vores mål at skabe et nyt globalt økosystem, som er et seriøst alternativ ikke kun for forbrugeren, men også operatører og udviklere.

  Vi ved, at operatørerne og udviklerne glæder sig rigtig meget til Nokia Lumia 800, og vi glæder os meget til at høre, hvad forbrugerne synes, når den lander i Danmark lige efter nytår.

 • Henrik
  november 30, 2011

  “Den ser fed ud, men problemet er vel, at der ikke er så mange, der udvikler apps til Nokia’erne, og så er den bare ikke helt så relevant for mange. Når pengene er brugt til at udvikle til Appstore og Android, så er kassen for de fleste klappet i, og så kommer det til at være lidt tyndt med indhold. Synd!”

  Hej Lise.

  Rigtig mange udviklere er dødtræt af især Android som har en masse problemer, og er faktisk begyndt at kigge efter bla. Nokia igen, da Nokia efterhånden har fået styr på deres ting – det gælder også deres modeller med f.eks. Symbian. Kig f.eks. på den nye 701 med Symbian Belle f.eks. Nokia har en massiv brugerskare rundt omkring i verdenen (Nokia sælger over 100 millioner telefoner, det er stadig 4 gange så mange telefoner som f.eks. Apple sælger – og vi taler 2011).

 • Frederik
  december 1, 2011

  Hej Lise

  Jeg synes at det er en meget udokumenteret påstand at der ikke er mange apps til Windows Phone systemet.

  I skrivende stund er der mellem 40.000 og 50.000 og det vokser meget hurtigt. Ja, det er stadig langt fra Apples og Googles appstores, men alle de apps du har brug for, er der. Inkl. rejseplan til offentlig transport i DK, TV2 news, Spotify, Wimp, DR podcast, osv. Den eneste app jeg savner er en mobilbank fra Nordea, men mon ikke den kommer inden så længe?

  Mange af de apps der ligger i Apple’s appstore er alligevel af dårlig kvalitet og ikke relevante. Det gælder nok ca. 90% (ville jeg skyde på)