Da internettet fødte det dumme svin

3 Min læsning

Af @OskarDer og @LindaCorfitz

Ved du ikke, hvad et meme er? Så læs historien om Blake Boston, som ufrivilligt blev et symbol på dårlig opførsel, da memet Scumbag Steve kom til verden.

En reddit-bruger havde set sig godt sur på rapperen Blake Boston fra den noget ukendte gruppe Beantown Mafia. Og galden skulle ud. Så den 20. januar 2011 postede han et indlæg på Reddit under titlen “I hated this dude”. Indlægget bestod af 11 billeder med tekst på; billedet var det samme – en teenage-dreng i en døråbning med en pelsfrakke og kasket på – mens teksten på hvert billede var forskellig. Budskabet var dog det samme: En nassende nedtursagtig ven.

Original scumbag steve
Det første Scumbag Steve-meme på Reddit.

Den persona kunne mange brugere på Reddit genkende fra deres eget liv, og en engageret debat om karakterens navn rullede sig ud under indlægget. Trashy Tim, Creepy Craig og Jake the Snake blev foreslået, men navnet med flest stemmer blev Scumbag Steve. Og sådan blev det.

Ganske kort tid efter begyndte andre at lave deres egne versioner for at fortælle om nedern typer fra deres liv ved at skrive en ny tekst på billedet af Blake Boston. Den 16-årige dreng i døråbningen var nu synonym med dårlig opførsel – og Scumbag Steve var blevet et såkaldt meme.

Flere eksempler på Scumbag Steve
Kilde: knowyourmeme.com

Der er akademiske diskussioner om, hvad et internet-meme præcis er, men en forkortet uakademisk udlægning er noget i den her stil: Et meme er et koncept, idé eller stil, som bliver kopieret, udviklet eller efterlignet af mennesker og spredt på internettet. Der bliver altså lagt en betydning i noget,  som folk uafhængigt af hinanden tolker på samme vis – i dette tilfælde er det billedet, man tolker som et dumt svin.

Men Scumbag-memet stoppede ikke med billedet af Blake Boston i døråbningen, for dårlig opførsel er på internettet et grundlæggende karaktertræk at kunne kommunikere, så det afledte under-memes. Altså helt nye memes, som havde udgangspunkt i Scumbag Steve.

Fx antitesen til Scumbag Steve: Good Guy Greg.

Good guy greg

 

Når din hjerne modarbejder dig, kalder internettet den for Scumbag Brain.

Scumbag Brain

 

En anden vigtig udvikling i internettets meme-kultur er den nu ikoniske Scumbag Hat, som på ikke særlig elegant vis tydeligt indikerer, at nogen eller noget kører dårlig stil. Den findes endda som en fast bestanddel af Imgflip.com’s meme-generator, som er en side, hvor du selv nemt kan lave versioner af memes. Her kan du med et enkelt klik tilføje en Scumbag Hat til et billede, hvis du vil understrege, at nogens opførsel ikke er i orden. Som det er sket for disse personer, institutioner og ting.

Scumbag DNA.

Scumbag DNA

 

Scumbag White House.

Scumbag White House

Scumbag Putin.

Scumbag Putin

 

I Danmark bruger folk også Scumbag Hat. Her til Søren Pind…

Scumbag Søren Pind
Kilde: FB-gruppen: Dansk Politik – fortalt med memes

 …og til Dan Jørgensen.

Scumbag Dan Jørgensen
Kilde: Danske-politiske-memes.dk. Credit: Casper Brøndum Veile

I øvrigt skulle Blake Boston ikke være særlig Scumbag-agtig. Han skrev fx et brev til pigen bag memet Annoying Facebook Girl, hvor han gav hende gode råd til, hvordan hun skulle tackle sin ufrivilligt nyvundne status som meme.

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

4 × two =

No Comments Yet.