Derfor gælder det også dig- 5 links som gør dig klogere på datasikkerhed

3 Min læsning

Af Christiane Vejlø

Derfor angår Se og Hør skandalen også dig. Hvis du stadig ikke helt kan se hvorfor det er nødvendigt med fokus på hvordan vores data bliver delt, og hvem der får fingrene i dem, så får du her 5 fantastiske links inklusiv en gratis dokumentarfilm der gør dig klogere.  

datasikkerhed

Det er nærmest tragikomisk, at der skal en Se og Hør skandale til at få politikere, kendte og medierne helt op i det røde felt, når det gælder sikkerheden for persondata. Medierne elsker historier om medier endnu mere end de elsker historier om hypotetiske scenarier som en konsekvens af massiv overvågning af befolkningen og regeringer. Skandalen ligger selvfølgelig primært ved den lemfældige omgang Nets har udvist i forhold til vores allesammens private informationer. At Se & Hør skubber grænsen for hvordan mennesker kan tillade sig at behandle hinanden er ingen overraskelse. Når man først lever i en kultur som laver high fives på andres ulykke for at få den fede forside, så er der ikke langt til at bryde loven for selvsamme forside.

Men er der overhovedet grund til at være bekymret?

Men er det egentlig så problematisk, det der med at vores data bliver tilgængelige? Jeg har selv tidligere brugt argumentet “hvis man opfører sig ordentligt så har man jo ikke noget at skjule”. Betyder det virkelig noget at nogen ved hvor du bor? Hvem du er gift med? Hvad du arbejder med? Hvor du handler? Hvor dit barn går i skole? Måske ikke men hvad så med. Hvad du køber? (du er holdt op med at ryge, hvorfor køber du så cigarretter?) Hvem du mailer til? Hvornår du mailer til dem? Hvem du sms’er til om natten? Hvor tit du går til lægen? Hvilken lægeklinik du har været på? (fertilitetsklinik, skadestue, psykiatrisk afdeling?), Hvilken bar du har været på? (stripbar) Hvad du har bestilt der?  Hvem du var sammen med? Hvilke ting du taster ind i Google?

Konteksten der mangler

Det kan sagtens være, at du køber cigarretter til en ven, mailer til en xkæreste for at få nummeret til en fælles ven, sms’er til en kollega om natten fordi du vågnede og ikke ville glemme en vigtig note til mødet. Det kan være, du var med en ven på psykiatrisk skadestue og på stripbar som research til en opgave. Problemet er bare at konteksten ikke er en del af de data, som nemt bliver tilgængelige. Men også at der simpelthen er ting, som vi vælger og har ret til at at holde i særlige lukkede rum, fordi det ikke vedkommer andre end os selv.

Hvis du gerne vil have et hurtigt overblik over konsekvenserne ved overdreven overvågning og al den data, du automatisk deler, når du logger ind på Facebook, Foursquare, Dropbox, Evernote, Endomondo, Google, Picassa, Gmail og Club Matas, så vil jeg gerne anbefale

5 links til information som gjorde mig meget klogere på datasikkerhed

1. Læs bogen The Circle– Den fungerer som en thriller og giver et hæsblæsende og tankevækkende indblik i hvor galt det kan gå, hvis datadelingen får frit spil.

2. Lyt til podcasten Elektronista #116 hvor jeg sammen med Anders Kjærulf gennemgår scenarierne fra The Circle. Kan de ske? Sker de allerede?

3. Lyt til podcasten Aflyttet på Radio24syv. Anders Kjærulf behandler knivskarpt historier relateret til overvågning og datasikkerhed.

4. Se quizprogrammet Sladrehanken på DR3 med Monte Carlo drengene og undetegnede. Hvis du vil have lidt mere light og sjov underholdning som stadig giver indblik i hvor mange data vi egentlig deler, og hvad man kan få ud af dem. Alle afsnit tilgængelige gratis her.

5. Se dokumentarfilmen Terms and conditions may apply. Den giver et helt fantastisk indblik i hvad der sker, hver gang du siger “agree” til en laang tekst, når du signer op til en ny app eller tjeneste på internettet. Du får også indblik i groteske sager, hvor uskyldige er blevet anholdt for en joke på Facebook eller mistænkt for mord på baggrund af en Google søgehistorie. Filmen finder du i fuld længde herunder. Der er også netop kommet på Netflix.

Og skriv så endelig i kommentarfeltet, hvordan du har det med du ser? Er du tryg eller får du gåsehud?

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

18 + 11 =

No Comments Yet.