Designer: 3D-printet tøj bliver snart en del af din hverdag

3 Min læsning

Kig godt på ovenstående billede. Ville du tage en af de her beklædningsgenstande på til den næste fest, du skal til? Måske ikke. De fleste vil nok mene, at de er for transparente og en anelse spacy, men ikke desto mindre er måden, de er skabt på i rivende udvikling, og formentlig bliver 3D-printet tøj en del af vores hverdagsgarderober inden længe. Det mener i hvert fald den Tel Aviv-baserede og pt. fremmeste 3D-designer Danit Peleg, som vi her tegner et portræt af.

Da Danit Peleg i 2015 stod til at skulle afslutte sin kandidatuddannelse i Fashion Design, besluttede hun sig for at droppe de traditionelle materialer som nål, tråd og stof og istedet kaste sig ud i en ny teknologi, hun absolut ingenting vidste noget om. Processen blev lang og stejl, men efter ni arbejdsomme måneder stod hendes første (verdens første faktisk) 3D-printede kollektion klar med 5 forskellige looks, alt sammen printet hjemme i hendes stue på små 3D-printere i mange mindre stykker, der blev sat sammen med en særlig fleksibel lim.

Projektet tog Peleg mere end 2000 timer at printe og endte med at blive en kostelig affære, men det var al besværet værd, for det banede vejen for nye muligheder og skabte stor medieopmærksomhed over hele verden. Med kollektionen satte Peleg spot på de uanede muligheder teknologien vil give os i fremtiden, trods 3D-printede tekstiler stadig er i sin spæde fase.

I en Ted Talk Peleg afholdt samme år, som hendes afgangskollektion blev lanceret, sagde hun følgende:
“Jeg tror, at materialer i fremtiden vil udvikle sig, så de vil ligne og føles som de stoffer, vi kender i dag, såsom bomuld og silke. Forestil jer personligt tøj, der passer præcis til jeres mål. Ligesom musik engang var en fysisk ting, vi skulle hen til pladebutikken for at have fat i for at købe CDér ect. modsat nu hvor vi let kan downloade musikken digitalt. Mode er også en meget fysisk ting, og jeg er optaget af, hvordan verden vil se ud, når vores tøj bliver digitalt, ligesom denne nederdel, jeg bærer i aften.” 

Pelegs anskuelse af modeproduktion er demokratisk baseret, idet hun mener, at vi I fremtiden alle vil kunne købe en fil med et mønster og materialer i de farver, vi ønsker og så selv printe vores nye kjole på en 3D-printer hjemmefra, når priserne på printere kommer ned i et betaleligt leje. Samtidig skal det være muligt for kunden at costumize sit tøj efter personlig smag.

Hendes nyeste design er en 3D-printet jakke, printet på en sådan vis, at den fremstår mere stoflig i materialet end i hendes første kollektion, så den rent faktisk er brugbar for almindelige mennesker. På hendes hjemmeside kan man selv vælge blandt et hav af farvesammensætninger, om der skal 3D-broderes et ord på ryggen samt en virtuel fitting, så jakken bliver tilpasset kundens krop.

Hvis du er interesseret i at vide mere om 3D-printning, afholder Danit Peleg jævnligt online workshops over tre dage, hvor du vil blive introduceret til al den viden, du skal bruge for at kunne 3D-printe dit eget tøj. Når kurset er færdigt, får alle kursusdeltagere en fil med et Danit Peleg-møsnter og alle nødvendige instruktioner til selv at kunne finde en lokal 3D-printer og printe selv. Hold øje med hendes hjemmeside for mere information.

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

nine − two =

1 Comment
  • Marina
    februar 7, 2020

    Rigtig spændende. En anden designer er Iris van Herpen fra Holland der har lavet 3D printet tøj siden 2008. Hun har lavet kjoler til flere celebrities og har vist kollektioner på Paris Haute Couture shows de sidste par år: https://www.irisvanherpen.com/news