Din gamle computer kan skabe håb andre steder i verden

2 Min læsning

Brugt er godt på mange måder. Du tænker måske ikke, at nogen kan få glæde af dit gamle, udtjente hakkebræt af en computer, der efter dine standarder er forældet, tung og på alle måde bare sooo yesterday. Men overvej en ekstra gang, inden din gamle digitale ven ryger ud, for brugt elektronik og ikke mindst computere kan gøre en kæmpe forskel for mennesker i verdens fattige områder.

En række udviklingsorganisationer verden over har specialiseret sig i at indsamle gammelt elektronik og lade det gør nytte i verdens fattigste samfund. En af de organisationer er engelske Computer Aid. Computer Aid har siden 1998 indsamlet gamle computere og har givet over en 1 million børn og voksne adgang til informationsteknologi.

Devisen er, at adgang til information er en afgørende kilde til udvikling af marginaliserede samfund, og computere er derfor et essentielt redskab. Man kan donere gamle computere til Computer Aid, som herefter distribuerer dem til en række projekter rundt omkring i verden. I Zambia bliver computerne fx brugt til at styrke ytringsfriheden. Her giver computerne og adgangen til internettet de lokale borgere en stemme i den politiske debat. Via kritiske opråb på Facebook og Twitter får de lokale mulighed for at udfordre den siddende regering. I Nigeria får lokale bønder via computerne adgang til værdifuld viden, der kan optimere deres landbrug og sikre dem en højere levestandard.

Netkablet.dk har lavet en oversigt over danske aktører, der indsamler og distribuerer brugt elektronik til udviklingsprojekter.

I samarbejde med DBA Guide

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

four × two =

12 Comments
 • Dinna Madsen
  juni 24, 2016

  Det er da for fedt! Står for at skulle udskifte den 6 år gamle HP labtop – og så er det da fedt at den stadig kan gøre gavn for nogle, i stedet for at ende på “IT-kirkegården”.

  Til sidst – jeg kan ikke overse den lille sprogfejl: Der er altså forskel på diveCe og deviSe :8)

  • Lise Kloch
   juni 29, 2016

   Tak for engageret feedback!! Og godt spottet med devis/ce… Det er fluks blevet rettet ;)

 • Christian @ Metromand
  juni 26, 2016

  Skide god idé!

  Ét spørgsmål rejser sig dog i denne sammenhæng: Hvordan får den almene ikke it-kyndige dansker sikret, at alle ens informationer (nogle mere fortrolige end andre) er blevet 100% slettet fra computeren, inden man overdrager den til andre?

 • Jeannie
  juni 28, 2016

  Så god en tanke. Jeg tjekker også ind med en gammel labtop, men enig med @metromand, hvordan sikre jeg mig, at få den tømt og gjort klar?

 • Henning @ justmoney
  august 3, 2016

  Vildt godt ide! Det er klart noget vi hos JUST MONEY har tænkt os at støtte op omkring!
  @Metromand & @Jeannie det kan gøres på flere forskellige måder. Enten kan I indsætte installationsdisken i jeres drive og så installere jeres laptop på ny, på den måde sikrer I jer at den er helt ren og kun indeholder de programmer/oplysninger, som producenten har tiltænkt fra fabrikken af. En anden ting I kan gøre er den langhårede metode, hvorpå I gennemgår hele jeres laptop, for at finde frem til de filer I ønsker slettet. Hvis ingen af disse løsninger er optimale for jer “ikke it-kyndige” så kan I nok forvente at jeres indleverede varer bliver “wipet” inden de sendes videre, da hverken de nye brugere eller virksomheden, som sender dem er interesseret i at “leake” jeres personlige information.

 • Per Andersen
  januar 5, 2019

  Super ide

  Men som sagt skal computeren være renset totalt så intet vigtigt kommer videre til uønskede personer.
  Men ser positivt på dette da det vil være til stor nytte.

 • Rasmus
  april 26, 2019

  God og smart ide.
  Det vil jeg benytte mig af næste gang der skal skiftes computer :)
  For at være sikker på at alle oplysninger slettes fra sin computer har de fleste computere en funktion hvor man kan “gendanne til start”, så den er som da man fik den fra fabrikken.

 • John Rasmussen
  juli 1, 2019

  Der er et behov for computere i Zimbabwe.
  Hvordan er mulighederne for det?

 • Casper
  april 21, 2020

  Vi mangler stadig et svar på hvordan vi sikrer os, at få den tømt og gjort klar? :-)

 • Jesper Thorup
  april 27, 2020

  Jeg kan se at Netkablet.dk, som I henviser til kun afhenter fra firmaer.
  Har du et link til nogle der afhenter computere fra private. Der skulle findes et firma i Gilleleje, der renoverer og sender til fattige områder bl.a, i Afrika. Har I et kontakt nr. hertil.
  Tak

 • Casper
  juli 2, 2020

  Er der nogen der er gået videre med dette?

  • mette
   september 25, 2020

   Ja der mangler et firma som aftager fra private. Refurb.eu der har en dansk afdeling henviser private til elektronikskrot – Det er rigtig ærgerligt, for i de rette hænder kan computeren fixes og genanvendes som computer.