Din iPhone koster 7 kroner – i råmaterialer

2 Min læsning

En ny Apple-telefon koster mange tusinde kroner, men de rene råvarer i mobilen koster ikke engang syv kroner.

Det bliver dyrere og dyrere at købe en smartphone. For hver ny generation får prisen et nøk opad, hvilket er grunden til, at danskerne ikke udskifter deres mobil så ofte som før. Den kan godt holde lidt længere.

Men har I nogensinde spekuleret over, hvad der er i en smartphone, som gør den så dyr? Det er i hvert fald ikke de rene råmaterialer. De koster nemlig ikke mere end 6,70 kroner (1,03 USD) i en almindelig iPhone 6 med 16 GB….

Selvfølgelig koster udvikling, produktion af telefonen og forvandling af råmaterialer til chips, skærme osv, en masse penge. Det samme gør markedsføring, reklame og procenter til forhandlere og distributører. I sidste ende skal fabrikanten selv have et overskud, som Apple er bedre til at tjene end alle andre.

Det amerikanske fagblad Motherboard har prøvet at analysere, hvad en iPhone 6 på 129 gram egentlig indeholder af rå-materialer – og hvad de koster.

Vidste I f.eks, at den populære smartphone rummer 31,1 gram aluminium, 18,7 gram ilt, 2,7 gram nikkel, 6,6 gram kobolt eller 18,6 gram jern?

Sådan rationelt tænkt svarer det så nogenlunde, hvad man kan få med op, når man tager en lille håndskovl og graver i jorden. Tilsammen koster råvarerne ikke engang syv kroner. Aluminium og jern, som udgør 38,5 pct. af en iPhone, kun 40 øre!!

Selvfølgelig er en smartphone meget mere værd i forbrugernes dagligdag. For mange er den ligefrem uundværlig – og de bliver syge og nervøse, når de er borte fra den i bare en time ad gangen…

 

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

three × three =

1 Comment
  • Henrik V Blunck
    september 8, 2017

    Jeg anerkender at mange er glade for deres iPhones – mine unger inklusive :-)
    Dog er jeg selv mere til Samsung eller LG telefoner pga det åbne Android styreystem, også selvom de nok heller ikke hæver sig over en rund tier når det gælder de egne råvarer, der skal til for at lave sådan en fætter.
    God weekend herfra.