Elektronista Shownotes #354 – Fashiontech

5 Min læsning

Der er mange menneskelige udfordringer, som teknologien kan hjælpe os med. Blodtryksmålere hjælper os med at monitorere vores indre tilstand, tracking devices holder øje med, om vi bevæger os nok og små gadgets udsender en alarm hvis en ældre medborger falder og har brug for hjælp. Men funktion er én ting. Hvad med designet? Hvor vigtigt er det at teknologien ikke kun hjælper os, men også ser pæn ud, når vi bruger den? Hvad med en faldalarm forklædt som en smuk halskæde? Eller et kølelegeme til overgangsalderen forklædt som et fint armbånd? Elektronista denne uge handler om funktion og design i skøn forening. Gæsterne i ugens program er KEA-studerende Pernille Strange Knudsen, Rikke Sander og underviser Mette Laier.

LYT TIL PROGRAMMET ELLER ABONNER PÅ ELEKTRONISTA I DIN YNDLINGSPODCAST-APP

Shownotes

Rikke Sander og Pernille Strange Knudsen er studerende på uddannelsen Smykker, Teknologi og Business på KEA, hvor programmets tredje gæst Mette Laier, er underviser.

KEA er forkortelsen for Københavns Erhvervsakademi, den eneste danske uddannelsesinstitution, der har et fag i digitale smykker. Men flere udenlandske universiteter fx MIT har dog også fokus på digitale smykker.

Æstetiske opfindelser

De studerende på KEA har været med til at udvikle en række forskellige innovative smykker, der blander design og teknologi til at gøre en forskel. Du kan læse mere om de forskellige opfindelser her:

Kølearmbånd
Kølearmbåndet er et armbånd, der kan køle op og varme ned i de nødvendige situationer. Princippet efterligner at stikke håndleddene ind under den kolde hane, hvorved blodet nedkøles. Men det er ikke altid, man er i nærheden af en vandhane, eller det er passende at gøre, og derfor er armbåndet smart. Det var oprindeligt tænkt til kvinder i overgangsalderen, der var voldsomt generede af hedeture, men det stod hurtigt klart, at målgruppen faktisk var langt større: Det er fx også brugbart for løberen eller den danseglade festabe. Armbåndet har en indbygget sensor, som registrerer temperatur og fugtighed og derfor automatisk kan aktivere funktionen fx om natten, hvor man sover. Der er også indbygget SD kort, som kan registrere data, hvis man har behov for det.

Faldalarm-halskæde
Et smukt vedhæng, som i virkeligheden er en faldalarm til ældre – målrettet de mange ældre, som finder gængse faldalarmer stigmatiserende, men omvendt er invaliderende angst for at falde. Vedhænget er sådan et smykke, man som datter eller barnebarn rent faktisk har lyst til at give. Og som ovenikøbet yder tryghed for alle parter og giver den ældre mulighed for et aktivt og selvstændigt liv. Der er indbygget fald-sensor, som automatisk sender besked samt en alarm-knap, den ældre kan trykke på.

Epilepsiarmbånd
Et armbånd til de 65 millioner mennesker, der lider af epilepsi, og som giver besked om personens geografiske placering og vitale tal, når personen får et anfald og falder om. Sådanne alarmer findes i forvejen, men i meget ‘medicinske’ eller gadget-agtige udformninger. Denne her udgave ligner reelt et helt normalt armbånd.

Børnekalender-ur.
Er lavet til at minimere at mange børn får smartphones i en tidlig alder. Et ‘ur’ til børn, som ikke er et ur, men en simpel kalender, hvor de kan se dagens program i form af ikoner – fx en fodbold, hvis de skal til fodbold. Eller en ældre dame, hvis det er mormor, der henter. Skaber kort sagt struktur på barnets dagligdag, uden at barnet skal rende rundt med et Apple Watch eller en Smartphone. Forældrene fylder kalenderinformationerne ind i uret via en app – det er derfor ikke på nettet og har ikke en skærm. De trykker på ‘urskiven’, og så dukker der et lysende ikon op. Der er også en gps-tracker i uret, som man kan slå til, hvis man har behov for at vide, hvor barnet er. Og der kan skrives tekst til de børn, der kan læse, men man undgår alligevel reelle mobiltelefoner.


Ugens gæster ved rigtig meget om smykker og teknologi. Af nye smykketrends spår de blandt andet at store smykker kommer tilbage i modebilledet, samt at vi vil se flere farverige smykker.

Hvad har blockchain med smykkeproduktion at gøre? Faktisk en hel del. Blockhain-mekanismen gør det muligt at spore en hel supply-chain fra produktets tilblivelse/udvinding til den lander i hænderne på os som forbrugere. Dermed kan vi altså se, om vores produkter og varer i virkeligheden er så økologiske og fairtrade som vi tror, eller om alle vores smykker i virkeligheden er lavet af bloddiamanter.


Ugens digitale nyheder

Prøv den læbestift, din yndlingsyoutuber anbefaler! Google har annonceret Augmented Reality Beauty Try-On, så man som (potentiel) kunde kan sidde hjemme i stuen og visuelt prøve eksempelvis en læbestift på, før man køber den. MAC Cosmetics er det første make-up-brand, der bliver en del af Googles nye AR-initiativ. Du kan læse mere om det her.

Kom ud af abonnementernes kløer! Det kan være utrolig svært at afmelde nogle af alle de abonnementer, vi betaler for hver måned. Her på redaktionen kan vi hurtigt tælle 15 månedlige abonnementer tilsammen, blandt andet fordelt på streaming- og musiktjenester, og det er heller ikke uden grund, at et af vores mest læste indlæg handler om, hvordan man afmelder Tinder plus. Fremover vil Apple sende Iphone-brugere påmindelser om, at huske og afmelde abonnementet, når de sletter en app.

Tesla ejere skal underholdes, mens de charger. Beach Buggy Racers 2 – Tesla edition er et nyt spil, der er designet til underholdning for Tesla-ejere, mens de oplader bilen. Rattet indgår i spillet, som i det hele taget er fuld af små ‘eastereggs’ og interne Tesla-jokes. Se spillet her.


Ugens app-og anbefalinger

  1. Maps.me er et digitalt kort, hvor du selv kan sætte små knappenåle over, hvor du har været og hvad du har på to-do-listen. Hentes til Ios her og til Android her.
  2. Plantsnap er til dig med pollenallergi. Her kan du holde styr på dagens pollental, og evt. smide en ekstra antihestamin med i tasken.
  3. Appen Plantsnap er smart til haven. “Er det her ukrudt eller en sjælden blomst?” via billedgenkendelse hjælper Plantsnap dig med at identificere forskellige planter og blomster. Kan downloades til Ios her og til Android her.
  4. Appen Whattheforecast giver dig dagens vejrudsigt på underholdende vis. Sjovest når det er dårligt vejr. Fås her til Android og her til Ios.

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

5 × 2 =

1 Comment
  • Chris
    juni 24, 2019

    Nogle virkelig vilde opfindelser, men hvor er det dog smart med et børnekalender-ur. Det skal vi måske prøve af derhjemme.