Elektronista shownotes #356 – Tro, håb og techgiganter

3 Min læsning

Vi importerer iPhones og Tesla’er fra Silicon Valley, men ikke nok med det. Vi er i gang med at importere et helt verdensbillede og en livsfilosofi fra den californiske tech-hovedstad. Det handler om teknologi i skolerne, datacentre i provinsen og en betagelse af disruption og digitalisering. Men kan det nytte at dele teknologiverdenen op i de gode og de onde? Og hvad gør vi, når vi nu har konstateret, hvad der ikke virker? Christiane Vejlø taler i ugens Elektronista med Markus Bernsen, der er forfatter til bogen “Danmark Disrupted”.

LYT TIL PROGRAMMET ELLER ABONNER PÅ ELEKTRONISTA I DIN YNDLINGSPODCAST-APP

Shownotes

Ugens gæst Markus Bernsen er journalist, tidligere Asien-korrespondent samt forfatter til bogen “Danmark disrupted – tro, håb og techgiganter”.

Du er altid hjertelig velkommen til at dele gode idéer og input til fremtidige og tidligere programmer – fang Christiane Vejlø på Twitter her og Instagram her.

Bogen “Danmark disrupted” er kritisk over for den teknologiske udvikling, der foregår i Danmark lige nu, både på politisk og privatplan. Der er i bogen en stemning af at politikere og kommuner ukritiske lader sig hundse rundt med, så alt fra arbejdspladser til skoler og plejehjem kan blive gennem-digitaliserede – techgiganter som Amazon og Google har simpelthen fået alt for meget indflydelse og magt i Danmark.

Markus Bernsens bog starter med en scene til sidste års techfestival, hvor han oplever at træde ind i et hemmeligt selskab. Efter de traditionelle Chatham House Rules skal deltagerne til workshoppen kun præsentere sig med fornavn, og de må ikke sige, hvad de arbejder med eller tage hverken billeder eller video.

The Copenhagen Letter er et slags manifest for en ny retning for den teknologiske udvikling, der blev nedskrevet på techfestival i 2017. Elektronista var med til selvsamme festival i år 2017 og du kan genlytte til program #312 –“Care or die – Techfestival”

Thomas Madsen Mygdal, den garvede IT-iværksætter der blandt andet er stifter af techfestival og den legendariske, nærmest undergrundsagtige Reboot-festival, får en nærmest heroisk rolle i Bernsens bog.

En af de tekster, der er blevet brugt til at legitimere at Internettet skal være et frit sted uden regler og love og regulering, som vi kender det fra andre dele af samfundet, er John Perry Barlows tekst “A declaration of Independence of Cyberspace” fra 1996.

Governments of the Industrial World, you weary giants of flesh and steel, I come from Cyberspace, the new home of Mind. On behalf of the future, I ask you of the past to leave us alone.

You are not welcome among us. You have no sovereignty where we gather.
We have no elected government, nor are we likely to have one.
I declare the global social space we are building to be naturally independent of the tyrannies you seek to impose on us. 
We did not invite you. You do not know us, nor do you know our world. Cyberspace does not lie within your borders

John Perry Barlow, A declaration of Independence of Cyberspace

Barlow var forfatter og digter og co-founder af Electronic Frontier Foundation. The EFF arbejdede med de konflikter, som begyndte at opstå på grænsen mellem cyberspace og den fysiske verden. 

Imagine discovering a continent so vast that it may have no end to its dimensions. Imagine a new world with more resources than all our future greed might exhaust, more opportunities than there will ever be entrepreneurs enough to exploit, and a peculiar kind of real estate that expands with development. Imagine a place where trespassers leave no footprints, where goods can be stolen infinite number of times and yet remain in the possession of their original owners, where business you never heard of can own the history of your personal affairs.

John Perry Barlow,

Singularity University-bevægelsen er, omend det lyder sådan, ikke et universitet. Det er en amerikansk tænketank og kursusvirksomhed, der sælger kurser og viden om eksponentiel teknologi og de ændringer, som teknologi er ved at skabe på områder i et samfund. Definitionen af Singularity-bevægelsen varierer meget afhængigt af, hvem den kommer fra – men bevægelsen betegnes af nogle som værende næsten sekterisk.

Du kan følge Markus Bernsen på Twitter, hvor han hedder @markusbernsen.

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

nine − 1 =

No Comments Yet.