Elektronista anmelder – Sony Xperia XZ1 + Compact

4 Min læsning

Sonys smartphone Xperia XZ1 Compact er på gaden. Elektronistas Gitte Søby har testet.

Sony leverer med Xperia XZ1 Compact en lækker mobil, der faktisk kan være i lommen. Jo jo, der er også en almindelig, stor version, men jeg hælder til den version, Sony kalder Compact.

Sony Xperia XZ1 Compact er til de af os, der ikke har kæmpe lommer i vores tøj. Jeg skal nok skåne jer for et længere rant om lommer (og mangel på samme) i dametøj, men jeg kæmper noget med de store telefoner. Både på grund af manglende lommekapacitet, men også fordi mine fingre ikke er lange nok til at nå rundt på skærmen, hvis jeg kun har en enkelt hånd til rådighed. Det sker ofte og øger risikoen for, at jeg taber mobilen.

Compact er lidt tykkere end XZ1 i fuld størrelse, men en del mindre på især den lange led. Sony har pakket samme funktionalitet ind i en mindre ramme og er lykkedes med det. Tastaturet er selvfølgelig også blevet lidt mere kompakt, men fungerer fint.

Fingeraftryksgenkendelsen sidder i powerknappen, og det er en effektiv placering. Telefonen åbner uden forsinkelse eller behov for ekstra tryk.

Kender man ikke Xperia, er det nemt nok at komme i gang, og man får masser af hjælp. Det er Android-styresystemet, der ligger bag og sammenlignet med fx Huaweis EMUI, så er Xperia en noget bedre brugeroplevelse.

Kameraet er godt og kan endda fange detaljer gennem vinduet, når man tager indendørs billeder, mens der er solskin udenfor. Det er ellers en betydelig udfordring for et kamera.

Den automatiske indstilling fungerer til stort set alt, så det er kun, hvis man er virkelig interesseret, at man behøver at pille manuelt. Men muligheden findes.

Men nu til det nye legetøj: 3D-scanneren.

Første forhindring: Jeg må ikke skanne ting, før jeg har øvet mig på et menneske. Hvad sker der for det?? Man kan jo ikke skanne sig selv. ”Selvstudium” burde kunne udføres uden tilstedeværelse af andre mennesker. Man skal selvstudere på både ansigt og helt hoved, før man får lov til at øve sig på en ting. Det må ellers være lettere at øve sig på noget, der per definition ikke bevæger sig.

Det er en fascinerende proces og en lille smule mærkeligt at se sig selv som 3D-avatar. Især for de af os, der bruger briller og altid ser os selv med brillerne på. Skanneren duer nemlig ikke til folk med briller, så de skal af, før man kan skannes.

Lydkvaliteten er helt, som den skal være. Telefonen har to højttalere, så hvis du ser video, får du en bedre lydoplevelse, også selvom du ikke bruger høretelefoner. Men lyden er bedst med høretelefoner på, det er klart.

Sony in ear-høretelefoner giver musik, men tager støjen

Der er en del anmeldelser rundt omkring, der påpeger det lidt gammeldags design, men jeg synes ikke det trækker nævneværdigt ned. Telefonen er lækker at røre ved, og ser man video på farten, er det rart at have noget plads i begge ender at holde i, uden at man kommer til at dække for skærmen. Super futuristisk og nyskabende er designet ikke, men mindre kan også gøre det.

 

Telefonen fås i farverne sort, støvblå, rosa og varm sølv , og er vand- og støvafvisende.

Pris:

Sony Xperia XZ1 Compact ca. 4.500 kr.
Sony Xperia XZ1 ca. 5.500 kr.

Til sammenligning koster en iPhone 8 ca. 6.200 kr. og en Huawei P10 ca. 5.000 kr.

 

Til nørden er de tekniske specifikationer her:

Sony Xperia XZ1:

Nano-SIM-kort

4 GB RAM, 64GB intern UFS-hukommelse3, microSDXC-understøttelse (op til 256 GB)

Vægt: 156 g

Størrelse: 148 x 73 x 7.4 mm

FHD HDR-display på 5,2″, TRILUMINOS™ Display for mobile, X-Reality™ for mobile, Dynamisk kontrastforbedring, sRGB 138 %

19 MP-Motion Eye™-kamera , Stablet 1/2,3″ Exmor RS™-sensor med hukommelse til mobilenheder, Videoer i superslowmotion med 960 b/sek., Billedforslag (bevægelse/smil), Autofokussekvens, 13 MP-frontkamera

Qualcomm® Snapdragon™ 835-mobilplatform

 

Sony Xperia XZ1 Compact:

Nano-SIM-kort

4 GB RAM, 32 GB intern UFS-hukommelse3, microSDXC-understøttelse (op til 256 GB)

Vægt: 143 g

Størrelse: 129 x 65 x 9,3mm

4,6″ HD-display, TRILUMINOS™ Display for mobile, X-Reality™ for mobile, Dynamisk kontrastforbedring, sRGB 138 %

19 MP-Motion Eye™-kamera , 1/2,3″-Exmor RS™-sensor med stablet hukommelse til mobilenheder, Videoer i superslowmotion med 960 b/sek., Billedforslag (bevægelse/smil), Autofokussekvens, Frontkamera med supervidvinkel (120 graders synsfelt)

Qualcomm® Snapdragon™ 835-mobilplatform

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

3 × four =

No Comments Yet.