Fra førerløse biler til intelligente lygtepæle – her er 3 vilde features på fremtidens veje!

4 Min læsning
Elektronista belyser fremtidens mobilitet i samarbejde med Kvindernes Bilmagasin

Vi taler om det hele tiden – fremtidens mobilitet, elbiler og de førerløse biler. Men hvordan kommer det egentlig til at foregå i fremtiden, sådan helt lavpraktisk? Og hvad kommer det til at betyde for dig som helt almindeligt menneske? Benedikte Engel fra Kvindernes Bilmagasin var inviteret til årets TechShow af Continental Danmark og Lindskov Communications – her giver hun dig tre vilde features på fremtidens veje!

For mit eget vedkommende har jeg haft svært ved at se, hvordan alt denne nye, selvkørende teknologi kommer til at fungere i praksis. Hvordan kommer vejene til at se ud? Hvordan fungerer det, når man gerne vil fra A-B? Hvor skal de selvkørende biler køre henne? Alt dette fik jeg svar på til TechShowet i Hannover, og jeg vil prøve at give en lille smagsprøve på de vigtigste tendenser:

1. Internet Of Things har for alvor ramt bilindustrien

Den bedste måde at beskrive hvordan IoT har ramt bilindustrien, er ved at give et billede af, at bilerne i fremtiden bliver levende. Forestil dig biler, der kører på vejene og kan tale til hinanden. Hele infrastrukturen, din daglige måde at blive transporteret på, bliver erstattet af IoT, altså Internet of Things. Bilerne får proppet så meget software i, at de kan kommunikere med en sky, som sender signaler ned til andre biler. På den måde kan de hele tiden være ajour med vejrforholdene og forudse farlige hændelser på vejene – og dermed undgå potentielle trafikuheld.

Her er et eksempel: Bil A kommer kørende på landevejen og oplever vejbanen pludselig er fyldt med vand, som kan være til fare og i værste fald ende ud i akvaplaning. Bil A observerer det og giver besked til skyen, som sender besked til Bil B, der kører 500m bagved, således at Bil B nu er advaret om en mulig farlig situation og automatisk sænker farten.

Benedikte Engel, Kvindernes Bilmagasin
Den forankørende bil sender besked til skyen som ”farligt vand på vejen” – skyen sender beskeden videre til næste bil

2. Intelligente lygtepæle taler med skyen

Inde i byerne kommer det til at se lige sådan ud – og så alligevel ikke. Her vil bilerne modtage informationer fra intelligente lygtepæle om, hvorvidt der er fare på færde. Det kunne være et væltet træ rundt om hjørnet, som kan været svært som bilist at få øje på. Det kunne også være et vejkryds, hvor der holder en varevogn, som skal svinge til venstre og således skygger for en fodgænger i færd med at passere gaden og ikke har opdaget, at der kommer en bil med fuld fart. Lygtepælene er altså udstyret med masser af kameraer og sensorer, som kommunikerer med og advarer skyen, der så kan sende informationen videre og advare bilerne.

Fodgængeren har ikke set, at der er rødt og kan ikke se den ligeudkørende bil. Hvis ikke det havde været for de intelligente lygtepæle, ville der her være sket en ulykke.
Således ser de intelligente lygtepæle ud (dog uden iPadskærmen)    

3. Lys over land – en bæredygtig tankegang

En af de fineste ting, jeg så på messen, var hvordan vi i fremtiden vil lyse byerne op. Continental har opfundet lygtepæle, som kun tænder efter behov. Det betyder, at når byerne ligger øde hen midt om natten, så er der fuldstændigt mørklagt – men kommer der en forbipasserende bil, så tænder lygterne med det samme og slukker igen, når bilen er kørt forbi. En så fin måde at tænke på miljøet, i stedet for at lygtepælene står og bruger en masse unødvendig strøm.

4. En tur i den selvkørende bil

Det helt store trækplaster på årets Techshow var CUBE. CUBE er Continentals egen udviklede, selvkørende bil. Forestil dig, at du har været ude og handle og har hænderne fulde af indkøbsposer, du hiver din smartphone op af lommen, og via en app bestiller du din CUBE, som straks kommer kørende og samler dig op. Herefter fortæller du den, hvor du gerne vil køres hen. Det koster et beløb i minuttet og du bliver automatisk trukket på dit kreditkort. (fungerer lidt ligesom fx Green Mobility – eller som en førerløs Uber. Jeg prøvede selv en tur i CUBE på en lukket bane med fodgængere og forankørende biler for at gøre det så virkeligt som muligt. Det var altså en helt ny oplevelse!

Jeg håber, dette lille overblik har gjort dig en smule klogere på fremtiden. Jeg er i hvert fald blevet klogere og har nu fået mig et konkret billede af, hvordan fremtiden formentlig kommer til at se ud.

Vil du se flere features? Se videoen fra TechShowet

Se med i videoen, hvor stifter af Kvindernes Bilmagasin, Benedikte Engel tager os med til Continentals TechShow 2019.
Kvindernes Bilmagasin var inviteret til TechShow af Continental Danmark og Lindskov Communications 

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

seventeen − 2 =

2 Comments
  • Martin Lindberg
    august 21, 2019

    Super interessant!

  • Iben Stokholm
    september 4, 2019

    Spændende læsning. Jeg er især spændt på at se hvornår vi får rigtige førelæse biler at se på vejene. Der kan ikke være længe til!