FRØKEN JENSENS KOGEBOG- NU OGSÅ TIL ANDROID
Madredaktøren er tilbage fra barsel og med et sæt tvillinger på armen leverer hun nu igen lækre tips til gourmet apps og sites. Yum! Vi glæder os til at blive inspireret! Velkommen tilbage Sidsel!
Af Sidsel Birkholm
Frøken Jensens Kogebog har været en succes til iPhone, så nu kan du også få den til Android.
Frøken Jensens Kogebog kender de fleste danskere. Den blev udgivet første gang i 1901 og er igennem årene solgt i omkring 800.000 eksemplarer, hvilket gør den til en af de bedst sælgende bøger i Danmark. Frøken Jensens Kogebog er den kogebog som mange tyer til, når gode klassiske danske opskrifter som stegt flæsk med persillesovs, frikadeller, kartoffelmos og klar oksekødssuppe lige skal repeteres.
Gyldendal tog springet i 2011 og udgav Frøken Jensens Kogebog som en app til iPhone. Den blev hurtigt downloadet 70.000 gange og på grund af denne succes er den populære app nu også udgivet til Android telefoner.
App’en indeholder omkring 1000 opskrifter. Som en teaser kan downloades en gratis version af app’en, der giver adgang til 200 af opskrifterne. Opskrifterne er delt op i 16 kategorier, såsom Frokost, Suppe, Grønsager og salater, Kød, Syltning, mv. Der er dog tilføjet en del moderne opskrifter i app’en som ikke hører til i bogen. F.eks. er det muligt at finde opskrifter på amerikanske pandekager, ciabattabrød, baked beans, chai te og hjemmelavet Thousand Island-dressing. Retter der ikke fandtes i det klassiske danske køkken i starten af 1900-tallet.
Omvendt er der også fjernet opskrifter fra app’en som findes i bogen, som f.eks. Kastaniepuré, hybensuppe, fiskebudding og røget makrel.
Jeg har igennem mange år haft Frøken Jensens kogebog stående på hylden og brugt den som opslagsværk til grundopskrifter, men også som et stykke original køkkenhistorie. Jeg kan blive meget fascineret af opskrifter som Grilleret lammehoved, der i øvrigt serveres med små persilleduske i brunet smør, som hældes hen over hovedet. Eller hvad med en skøn opskrift på Kogte sild? Opskrifter som jeg nok ikke selv kaster mig ud i at lave, men som jeg synes er fantastiske at læse om.
Jeg er derfor lidt skuffet over at Gyldendal er gået væk fra det oprindelige værk og gjort opskriftssamlingen mere mainstream med moderne opskrifter som f.eks. smoothies og ovennævnte amerikanske pandekager. App’en mister dermed en del af den kant, som bogen har. På trods af det ser jeg alligevel frem til at jeg har let adgang til den elektroniske udgave af Frøken Jensens Kogebog i køkkenet med min smartphone.
Hvad synes du? Burde Frøken Jensens kogebog som app have holdt sig til den originale gamle opskriftssamling eller er det OK at man også kan finde moderne internationale opskrifter?
Læs og se mere på: gyldendal.dk
App’en kan downloades både til iPhone og Android og virker også til iPad. Indeholder ca. 1000 opskrifter til 69 kr. De første 200 opskrifter er gratis.