Hvorfor tilbyder danske restauranter ikke doggybags?

4 Min læsning

Der er et kæmpe potentiale for positiv opmærksomhed og gratis omtale for den danskere restaurant, der som en service af sig selv tilbyder at pakke resten af middagens bøf eller pasta i en “doggybag”.

Igår spiste jeg på Pastis- en berømt og feteret københavns restaurant. Stemningen var god, vinen var kold og min løgsuppe smagte himmelsk. Suppen var faktisk så god, at jeg ikke kunne spise hele hovedretten efterfølgende. På tallerkenen lå over halvdelen af et vidunderligt stykke hellefisk. Vel at mærke en ret til 295 kr. En ting er naturligvis at betale for noget, man ikke spiser. Men det føles faktisk værre at vide, at resterne ville ryge direkte i affaldssækken det øjeblik jeg rejste mig fra min plads.

Det fik min ledsager og jeg til at tale om madspild i restaurationsbranchen. Jeg har boet i USA, hvor det er helt normalt at få tilbudt en “doggybag”, så man kan tage resterne med hjem. Men jeg måtte indrømme, at jeg i Danmark føler det er lidt flov at spørge om det. Men hvorfor egentlig? Det er vel også i restaurantens interesse at hele det gode måltid bliver nydt? Eller står der en kok, som insisterer på at have fuld magt over præsentationen af retten og derfor ikke ønsker at den skal havne i en uelegant boks?

Jeg tror flovheden handler om, at man ikke ønsker at virke nærig. Som en der absolut skal have det hele med, fordi nu har man jo betalt for det. Men det handler jo netop ikke om kvantitet. Tværtimod. Det handler om respekt for måltidet, for kokken, for råvarerne og for den pris kloden har betalt i klimaomkostninger for at levere det stykke kød eller de grønstager.

Jeg bryder mig virkelig ikke om at smide mad væk. På en eller anden måde forekommer det vulgært og som det ultimative symbol på manglende respekt i et samfund, hvor overforbrug nærmest er en folkesport. Samlet smider vi i Danmark hvert år over 700.000 ton mad ud, som kunne være spist. Tidligere har danskerne fortalt at de gerne vil have mad med hjem fra restauranten, men at det skal ske diskret. Landbrug og fødevarer mener, at det skal gøres obligatorisk at restauranter selv foreslår det, fordi det er nemmer at tage imod end selv at bede om. Men jeg tænker, at tiderne faktisk har ændret sig. Måske er det nu ligefrem et positivt og ansvarligt signal, hvis man tydeligt gør opmærksom på at man gerne vil undgå madspild og have maden med?

Jeg tror, danske restauranter kan vinde rigtig meget ved at tage “doggybag” konceptet til sig. Og det er nok os som forbrugere, som skal insistere på at tiden er til det. Jeg bed i hvertfald skammen i mig og bad om at få fisken med hjem. Det var intet problem, og ser man lige bort fra plastikemballagen som sagtens kan erstattes af et mere bæredygtigt materiale, så er der intet der burde stoppe restauranten fra selv at tilbyde at pakke overskyden mad “to-go”.

Jeg har netop nydt en dejlig ret af helleflynder med chilimayonaise og salat. Og mine varme tanker går tilbage til restaurant Pastis som altså ikke kun stod for mit aftensmåltid igår, men også for min lækre frokost hjemme idag.

Hvis nu restauranter selv begynder at tilbyde “to go” rester, så er jeg sikker på at den ekstra service vil resultere i megen god omtale på sociale medier og generel respekt fra gæsterne. Det er det, man kalder “earned media”. Altså omtale som ikke er købt men velfortjent. Så indtil branchen selv får det til at ske, er min opfordring at vi som forbrugere skubber lidt på ved selv at efterspørge muligheden for at få de lækre rester med hjem.

Og når jeg lige er igang. Denne jul var der jo iøvrigt priskrig på flæskesteg. Prisen pr. kg kom under 4 kr. Det er jo ganske bizart. Intet stykke kød skal koste så lidt. Ingen butik bør lære sine kunder, at kød ikke er mere værd. Intet kød skal produceres under forhold, som overhovedet gør det muligt at sælge det så billigt. Og hvad sker der med forbrugeren, når priskrigen raser? Hvad er psykologien bag det såkaldte “gode tilbud”? Vi køber ting vi ikke har brug for, og vi køber for meget af noget. vi slet ikke behøver i de mængder. Resultatet kan ikke blive andet end mere madspild. Og det er skammeligt og uklædeligt i år 2022.

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

1 × 5 =

2 Comments
 • Annika Pedersen
  december 29, 2021

  Jeg har flere gange spurgt om det og altid fået… og et af mine gamle “stamsteder” vidste at jeg havde en lille hund, så fx kød og ris selv i små mængder blev tilbudt pr automatik (eller uopfordret) indimellem.

  En blogger havde for år tilbage indlæg – hun medbragte selv praktiske beholdere til formålet – så er det også mere grøn måde..

  Og ja – tror det er skammen der stopper os i at spørge.
  Undrer mig over at det endnu ikke er standard i Danmark.. betaler stederne slet ikke for mængden af affald?

  • Christiane Vejlø
   januar 4, 2022

   ja man skulle tro at det var i stedernes interesse at have mindst muligt affald.