GOOGLE GLASS- PARANOIA ELLER INNOVATION?- VIDEO

3 Min læsning

Af Christiane Vejlø

Denne uge var Elektronista et smut forbi DR2’s nye morgenflade til en snak om smartbrillen Google Glass. Er det en ny form for spionkamera eller bare endnu en vej til video af folk der falder på ski eller katte der danser? Du kan se indslaget ved at trykke på billedet herunder og selv flytte playeren frem til 2.45 (ja DR gør det ikke nemt for os der gerne vil dele). Jeg har uddybet min holdning herunder. 

Google’s smartbrille projekt Google Glass får i disse dage en del kritik for især den indbyggede videofeature. En bar i Seattle har forbudt brillerne på forhånd og kritikere frygter at lanceringen af den intelligente brille bliver endnu et skridt i retningen af konstant overvågning og en fare for at vores private data bliver delt og udnyttet. Argumenterne går blandt andet på, at vi ikke aner, hvornår vi bliver filmet.

Men lad os nu lige holde hesten. For Google Glass har altså ikke rigtig nogle funktioner som vi ikke allerede efterhånden allesammen har i vores smartphones. Vi kan filme og tage billeder hvor og når som helst allerede. At videofunktionen bliver flyttet op til øjnene gør det muligt for os at tage POV billeder, men nu er Google Glass brillerne jo ikke noget man kan undgå at lægge mærke til. De er ikke for kønne, så en person foran dig får nok svært ved at filme dig uden du får mistanke. I første omgang bliver de kun tilgængelige for udviklere, hvilket betyder at de altså ikke er sådan lige at få fingrene i. OG det er næppe nogle briller man ønsker at gå med dagen lang.

Der er iøvrigt masser af spionkameraer på markedet hvis man virkelig er interesseret i at filme folk uden de lægger mærke til det, må jeg så i stedet for et par meget synlige nørde briller anbefale et kamera forklædt som kuglepen eller slipsenål?

Samtidig er det mere reglen end undtagelsen at ny teknologi får kritik. Da Kodak lancerede kameraet var der den samme bekymring. Selvfølgelig er det en god idé at snakke privatliv og rettighederne til det. Men Google Glass er jo bare et produkt i rækken af produkter som registrerer os og deler vores data. Samtidig er det også væsentligt at se på alle de muligheder der følger med sådan et produkt. Et af Googles egne argumenter er at vi vil have større mulighed for faktisk at deltage i verden omkring os, fordi vi ikke hele tiden skal rette blikket nedad mod en lille skærm i håndfladen. Læg dertil mulighederne med vejvisning, real time information undervejs, tips i lokalområdet og øvrige lokationsbaserede tjenester.

Er jeg bekymret? Egentlig ikke. Hvis man vil filme nogen uden de ser det er der allerede en masse muligheder. Og så synes jeg også det er tankevækkende at teknologikritikere ofte taler som om ny teknologi automatisk hjernevasker os til at blive dårlige mennesker uden dømmekraft, pli eller behov for at følge almindelige normer. Vi har et ansvar for at opføre os ordentligt og det handler meget mere om mennesker end om teknologi.

Jeg tror virkeligheden med Google Glass bliver meget lidt skæg og blå briller og rigtig meget  i kategorien hjemmevideo hvor nogen falder over noget eller hvor en kat gør noget åndsvagt.

 

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

10 + eleven =

No Comments Yet.