Har Microsoft endelig gjort det? Vi tester Surface Pro 3

4 Min læsning

Microsoft prøver nu for tredje gang at få en fod indenfor på tabletmarkedet. Men lykkedes det? Og har de i virkeligheden skabt en sublim bærbar i stedet? Vi tester Microsofts store satsning.

TheelegantdesignofSurfacePro3_Web

Markedet for bærbare computere har de sidste mange år været domineret af Apple og deres fantastiske lineup bestående af Macbook Pro og Air. Den store succes er ikke alene kun på grund af Apples styresystem, men også fordi hardwaren er fantastisk, velbygget og ganske enkelt en rar oplevelse at bruge. Det samme har man ikke helt kunne sige som maskiner, der bruger Windows.

Til alle Windows-brugere har der ikke været en bærbar computer, som har været den endegyldige “perfekte” maskine at købe. Der har aldrig været en bærbar, som bare virkede, var lækker og af en så høj kvalitet at den kunne matche Apples produkter.

SurfacePro3Primary_Web

Dell, Acer og alle de andre har prøvet gang på gang at gøre det, men fælles for dem alle er, at de er snublet på målstregen. Hver eneste gang på grund af enten en elendig trackpad, dårligt tastatur, skuffende skærm eller en dum unødvendig gimmick, som ender med at ødelægge helhedsindtrykket.

Heldigvis har Microsoft dog kigget Apple i kortene, og har besluttet sig for at tage ejerskab over deres platform. Svaret var Surface-maskinen, og nu er Microsoft nået til tredje udgave. Men kan firmaet, som er kendt for at bygge software, overhovedet finde ud af at bygge en solid bærbar?

Ufortyndet kvalitet
Fra første sekund man holder en Surface 3 i hænderne er det tydeligt, at der her er tale om kvalitet på et niveau, som kun Apple kan være med på.
Den føles helstøbt og solid på en måde, som nærmest giver én lyst til at kaste den ned på gulvet, fordi man ved, den sagtens kan overleve turen.

en-INTL-PDP-Surface-Cover-Black-RD2-00080-Large

Det lækre og stilsikre aluminiumsdesign giver maskinen et dejligt anonymt udtryk. Noget der er alt for sjældent nu om dage. Her er ingen blinkende lys eller andet opmærksomhedssøgende. Bare en simpel og lækker indpakning.

Microsoft insisterer dog stadigvæk på at sælge maskinen og dens keyboardtastatur hver for sig. Noget som ikke giver et særligt godt førstehåndsindtryk, da du helt automatisk skal smide 1000 kr. mere for deres Type Cover, for at kunne bruge Surface 3 til noget fornuftigt. Så indregn det i prisen, men investerer du først i tastaturet forvandler Surface 3 sig fra en meget stor tablet til en overdådigt lækker bærbar.

Mere bærbar end tablet
Selvom Microsoft gerne vil overbevise dig om, at Surface 3 er lige så meget en tablet, som det er en bærbar computer, så er realiteten en helt anden. Det er først og fremmest en fuldblods bærbarcomputer, der også kan være en tablet, når der er brug for det.

Og det er en pokkers god bærbar computer, der med dens 12″ føles som en rigtig fornuftig størrelse computer. Som tablet er Windows dog stadigvæk langt fra en optimal oplevelse, da rigtig mange apps ikke er optimeret til touch, og det er næsten en nødvendighed at bruge en mus eller investere i et Type Cover for at få noget fornuftigt ud af Surface 3.

01dd9c8c-e40a-4b2b-a419-d2fbea76d0cdOg det er derfor at hele Microsofts filosofi om, at Surface 3 er lige så meget en tablet, som en bærbar, ikke rigtig fungerer. Det er indrømmet praktisk at kunne hive tastaturet af, når man bare skal se Netflix, men der er ingen decideret tabletoplevelse at finde i Windows, og det hele bliver et underligt kompromis mellem at ville være alt til alle, medmindre man investerer i et Type Cover.

I daglig brug er Surface 3 næsten helt lydløs og holder sig rimeligt kold – og højttalerne giver en ganske fornuftig lyd for størrelsen af maskinen. Men vigtigst af alt er dog dens kickstand. Kickstanden har været på alle tidligere modeller, men på Surface 3 kan du indstille den lige præcis som du vil. På Surface 1 var der kun én tilstand, på Surface 2 var der tre, men med Surface 3 kan du næsten ligge maskinen helt ned på bordet og hvile hånden på den uden problemer.

SurfacePro3Kickstand

Du kan justere og flytte på hældningen, så den er helt præcis den vinkel du har brug for i den enkelte situation.

Muligheden for at kunne justere kickstanden helt efter behov giver Surface 3 en overraskende alsidighed, og det er nu faktisk muligt at gøre den så stabil, at den kan hvile på ens ben, mens man sidder i sofaen. En helt utænkelig siutation med Surface 2. Og for dem der tegner eller tager noter med den medfølgende pen, er muligheden for at få maskinen næsten helt plan ganske fortrinlig.

07fb0351-7d6b-46bd-81ff-420248e1d922

Microsoft har ikke bygget en iPad-dræber
Microsoft har ikke bygget en tablet, der er bedre end iPad’en. Og det er ok.
For i stedet har de lavet den bedste Windows-bærbare på markedet, og Windows-verdenens svar på Macbook Air, som noget nær den perfekte bærbare computer.

ap_microsoft_surface_ll_120619_wg

Er du Windows-bruger, så skal du tage et alvorligt kig på Surface 3, for Microsoft har begået en mindre genistreg.

Surface 3 starter ved 6.199 kr.

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

4 × 3 =

2 Comments
 • Lars Sommer
  september 12, 2014

  Den er SÅ fed! Jeg kan ikke forstå den ikke bliver hyped mere ala Apple produkter. Folk som kender mig ved at min sidste version af Windows var XP, og at jeg har svoret aldrig at have andet Microsoft udstyr end en XBOX (ikke pga. XBOX’en, men pga. Forza Motorsports, som er det ultimative bilspil).

  I tell you… Surface Pro 2 er fantastisk! Jeg har været ved at købe den flere gange, men har ikke behovet til at retfærdiggøre prisen.

  Men enig… Macbook Air vs. Surface Pro 2/3 – lækkerheden er tæt på den samme (jeg har forkærlighed til aluminium og OSX – men damn Windows er blivet pirrende).

 • Johan Clasen
  september 14, 2014

  Jeg køber ikke din indledende kommentar om, at ingen kan lave hardware, der nærmer sig Apple i lækkerhed. Jeg sidder fx selv lige nu og skriver på en HP Elitebook, ligeledes laver Lenovo nogle virkelig lækre X-modeller, og Asus har også lavet nogle flotte bærbare med en lækker finish.