Størrelsen betyder noget: Ikke tykkelsen men længden!

3 Min læsning

“Jeg taster hele tiden forkert! Dumme tykke tommelfingre”. Har du hørt dig selv eller andre sige noget lignende med en telefon i hånden? Her er nyt til dig. Dine tommelfingre er ikke for tykke, de er for lange.

Folk med lange tommelfingre har sværere ved at ramme rigtigt på telefoner med touch-skærm. Faktisk kan lange tommelfingre i sig selv forklare 12 procent af de berøringsfejl, som folk laver på smartphones. Det viser forskning fra Københavns Universitet.

Danskerne bruger hver dag to timer i gennemsnit på at swipe, scrolle, trykke og taste. Så det betyder faktisk noget hvordan din hånds anatomi er skruet sammen.

Dataloger fra Københavns Universitet har forsket og nu konkluderet, hvad formen på folks hænder og fingre betyder for, hvor ofte man trykker forkert på sin smartphone. Datalogerne tranformerede de 54.000 antal berøringer fra pixel-koordinater til millimeter-mål, som dernæst blev processeret i en computermodel og fandt ud af følgende. Har du en lang tommelfinger, rammer du højst sandsynligt oftere forkert, når du bruger touch-skærmen på din mobil end hvis du “bare” har en tyk.

“Vores undersøgelse viser, at lange tommelfingre i sig selv kan forklare 12 procent af alle de fejl, som brugerne laver, når de skal ramme bestemte punkter på skærmen og holder mobilen med én hånd,” fortæller postdoc Henning Pohl fra Datalogisk Institut på Københavns Universitet. Pohl har udført forskningen sammen med en gruppe datalogi-studerende.

“Det er længden på din tommelfinger og ikke tykkelsen, der gør den store forskel,” siger Henning Pohl.

Og nu bliver det teknisk. Det er især i bunden af telefonens skærm, at de “langfingrede” har svært ved at ramme plet. Jo længere tommelfinger du har, jo sværere er det at styre tommefingeren præcist ned i de nederste hjørner af skærmen, viser forsøgene.

“Selvom vi allesammen bruger touch-teknologi hele tiden, ved ingen rigtigt, hvorfor vi som brugere laver de fejl, vi gør. Det gør de store mobil-producenter heller ikke – de nøjes indtil videre med at konstatere og korrigere fejlene, men uden at kende de bagvedliggende årsager til dem. Det håber vi, at vores forskning kan være med til at ændre,” siger Henning Pohl.

Størrelsen på telefonen spiller naturligvis også en rolle for, hvilke og hvor mange fejl, man laver.

“Hvis man sidder med en stor telefon, er man nødt til at strække hånden mere eller skifte greb for at nå op i toppen og ned i bunden af skærmen. Derfor laver man gennemsnitligt lidt flere fejl med en stor telefon end en lille,” siger Henning Pohl.

En anden faktor er at måden, du holder om mobilen på også har indflydelse på hvor mange fejl du laver.

“Hvis du har en stor hånd, er du nødt til at holde telefonen på en anden måde, end hvis du har en lille hånd,” forklarer Henning Pohl.

Men hvad skal du bruge denne nye viden til? Jo du kan tænke lidt over det næste gang du skal købe en ny mobiltelefon fortsætter Pohl.

“Hvis man nu har store hænder, kan man være fristet til at købe en rigtig stor telefon. Men det er ikke nødvendigvis en fordel, tyder vores studie på – i hvert fald ikke når det gælder brugeroplevelsen. Før du køber en telefon, er det en god idé at prøve at holde den i hånden og tjekke, om du er nødt til at dreje din hånd på mærkelige måder for at kunne røre alle dele af skærmen.”

Studiet er udført af: Joachim Normann Larsen, Tórur Højgaard Jacobsen, Sebastian Boring, Joanna Bergström og Henning Pohl fra Datalogisk Institut, Københavns Universitet. Datalogerne tog 11 forskellige mål af hver af de 27 deltageres hånd, bl.a. længden af hver finger og bredden af håndfladen og tommelfingerspidsen.

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

nine + 10 =

No Comments Yet.