HJÆLP BARNET GODT IGANG PÅ FACEBOOK

4 Min læsning

Af Christiane Vejlø

Man skal være 13 for at oprette en profil på Facebook, men rigtig mange børn under 13 bruger alligevel det sociale netværk. Med eller uden deres forældres vidende. Sådan hjælper du det unge barn godt igang.

Det bedste du kan gøre er at have en så åben dialog med barnet som muligt og guide barnet i at forstå mekanismerne på sociale medier. For du kan næppe forhindre at junior hopper på hvis alle vennerne er der.

Sæt dig ned med barnet og vis at du virkelig er interesseret og altid vil være der hvis barnet har spørgsmål eller oplever noget ubehageligt. Du kan f.eks. tage udgangspunkt i disse anbefalinger til forældre med børn under 13 år der gerne vil på Facebook. Guiden er udarbejdet af Red Barnet, Børns Vilkår, Center for Digital Pædagogik og Medierådet for Børn og Unge.

1. Oprettelse

Hvis du tillader dit barn at være på Facebook, før de er 13 år, så giv dig tid til at hjælpe barnet med at oprette profilen og gennemgå sikkerhedsindstillingerne, så barnets profil kun bliver synlig for venner.

Sæt klare grænser for, hvem barnet må være venner med – du kan altid give flere tilladelser efter et stykke tid.

Sørg for, at personlige oplysninger ikke er synlige for andre end venner (adresse, telefonnummer, skole, e-mail). Læs Facebooks sikkerhedsguide for forældre her: http://www.facebook.com/safety/groups/parents/

2. Kode

Hjælp dit barn med at lave en sikker adgangskode, som er svær at gætte, og lær barnet, at man aldrig må fortælle sin adgangskode til andre – heller ikke sin bedste ven.

Lær dit barn altid at logge ud efter at have brugt Facebook på fremmede computere. Det kan være en god idé at fjerne fluebenet i boksen ”forbliv logget på”.

3. Sprog og god stil

Tal med dit barn om god skik og tone, når han eller hun chatter eller kommenterer billeder og statusopdateringer.

Vær en god rollemodel – spørg for eksempel om lov, inden du lægger billeder af dit barn på din egen Facebook

4. Privatliv

Tal med dit barn om privatliv. Giv konkrete eksempler på, hvordan billeder og tekst kan cirkulere, så snart de er online. Fortæl også, hvordan firmaer kan indsamle oplysinger om dem via applikationer til brug for markedsføring.

Aftal sammen regler for, hvilke billeder og statusopdateringer det er ok at dele på nettet.

Vær opmærksom på, at hvis dit barn udgiver sig for at være ældre end det er, så skal de være forberedt på, at de kan blive opsøgt af ”jævnaldrende”, som er meget ældre end barnet selv.

5.  Spil, apps og reklamer

Facebook-profilen giver adgang til mange spil og applikationer (apps), som ofte er meget populære blandt børnene. Hjælp dit barn med at sortere i de mange tilbud.

Reklamerne på Facebook er målrettet den profil, som de vises på, og sendes ud fra alder, køn og personens færden på nettet. Fortæl dit barn om reklamer og aftal, at dit barn ikke deltager i konkurrencer eller tilføjer applikationer, uden at du har givet lov.

6. Netkontakter

Lær dit barn at være kritisk over for venneanmodninger fra folk, de ikke kender i forvejen.

Brug tid på at følge med på dit barns venneliste.

Lær dit barn, at de skal afbryde kontakten til personer, der taler om sex eller er meget pågående.

7. Anmeld og blokér

Vis dit barn, hvordan man blokerer andre brugere og anmelder krænkende opslag.

En god kontakt mellem barn og forælder om livet på nettet løser mange problemer: vis dit barn, at det kan komme til dig med sine små og store bekymringer – også uden at frygte et Facebook-forbud.

8.  Venner med dit barn?

Sørg for at være ven med dit barn på Facebook, så du kan følge med, men giv også dit barn plads til privatliv.

Små børn synes ofte, det er rart at have kontakt med voksne, mens de med alderen søger mere privatliv. Hav derfor respekt, hvis de på et tidspunkt siger fra over for forældrekontakt på Facebook.

9.  Samarbejd med andre forældre

Tag en grundig og åben snak med forældrene i klassen eller klubben om, hvordan I hver især forholder jer til jeres mindre børns brug af Facebook. Aftal evt. fælles regler eller retningslinjer.

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

5 − 1 =

2 Comments
 • Maja Schurmann
  september 3, 2012

  Organisationen kidsandmedia dk har også mange gode råd til, når dit barn skal på nettet eller interagerer med andre digitale medier. Se http://www.kidsandmedia.dk

 • Henrik Hebeltoft
  september 7, 2012

  Uden at tage stilling til om det er OK eller ej at være på når man er under 13, så har jeg erfaret at man ikke skal bruge mor eller fars fødselsår, men egen dato og så året der svarer til at være 13 ved oprettelsen.

  Facebook har så nogle særlige indstillinger der gør at man ikke fremgår af Googlesøgninger og nogle grundindstillinger der gør at man ikke er synlig for venners venner – eller noget i den stil. Og vist et par andre indstillinger til at beskytte børnene mod den store verden… (Sådan var det i hvertfald sidst jeg undersøgte det)