IPAD MINI- HVILKEN TABLETTYPE ER DU?

4 Min læsning

Af Christiane Vejlø

Apple har igen holdt hof for journalister og evangelister. Denne gang var det en lille iPad Mini der blev født til stor applaus. Men er iPad Mini bare en nedgraderet iPad eller er det en decideret fabulous tablet- en fablet? (Se endnu mere på Elektronista’s liveblog fra Apples keynote)

Skal du have den nye iPad Mini? Elektronista hjælper dig med at tage beslutningen. Den lille, nye iPad mini svarer i specifikationer og funktioner til iPad 2’eren. Altså ikke den nyeste af de store iPads, heller ikke den fra før (den er faktisk helt forsvundet) men den før den. Det kan godt være de ikke har fået presset alt fra den allernyeste model ned i iPad Mini, men iPad 2 er til gengæld stadig en bedre tablet end de fleste andre på markedet, så det kan du føle dig ret tryg i forhold til.

Du får: en flot skærm, 10 timers batteritid, kamera både til gården og gaden, Facetime videoopkald, masser af apps som er tilpasset tablet skærmen og det hele fordelt på blot 7.9″. Så tynd som en blyant og så let som en lille blok papir- siger Apple selv.

Den nye iPad mini har som iPhone 5 en Lightning connecter, hvilket betyder, at du ikke kan bruge nogen af dine eksisterende Apple ladere til den. Har du investeret i dockingstationer skal du også anskaffe dig en converter eller investere i helt nyt gear. Too bad! Apple er rimelig ligeglad med at resten af branchen kan blive enige om micro USB.

Hvilken tablettype er du?

1. Dig der vil købe din første tablet- Hvis du aldrig før har haft en tablet, så vil jeg anbefale du tilbringer noget tid i selskab med en. Det er nærmest umuligt at forholde sig til størrelsen før man har prøve at slæbe rundt på den eller brugt den i dagligt brug. Se om du kan få lov at lege med en vens iPad før du bestemmer dig. Hvis du starter med en mini vil du sikkert altid fremover føle at en alm. iPad er enorm.

2. Dig der har børn- Har du børn ved du måske allerede at en iPad er meget populær hos de små. Til gengæld er en stor iPad både voldsom og tung. Min datter på 4 år har flere gange fået den ned over næsen når hun ligger med den (selv har jeg fået en hævet læbe engang jeg faldt i søvn mens jeg så film).

3. Dig der er på farten- Hvis du rejser meget og hver dag slæber rundt på en taske vil du sætte pris på hvert gram mindre du skal slæbe på. En iPad Mini i tasken vil helt sikkert give færre røde skuldre og så er den nem at holde i toget eller på flyveren.

4. Dig der allerede har en iPad- Hvis du allerede har en stor iPad du er glad for, så kunne en iPad Mini være det supplement som gør din gadget park perfekt. Du kan se Netflix på den store eller have den siddende i en holder i køkkenet til fjernsyn og opskrifter. Den lille tager du med dig og har i lommen når du rejser. (Hvis du købte en iPad da de sidste kom ud liiige fornylig kan du med god grund føle dig lidt snydt, da den store iPad i denne omgang også fik en ordentlig opgradering til samme pris).

5. Dig der aldrig har haft en computer- Hvis du aldrig nogensinde har haft en computer,,,, så læser du nok ikke dette. Men det kan være du er barn eller barnebarn til en der aldrig har haft en computer (eller virkelig trænger til at få skiftet en oldsag ud). En tablet er et godt valg til seniorbrugeren som ikke har brug for at arbejde i dokumenter og skrive meget, men som til gengæld gerne vil se billeder af børnebørn, surfe lidt på nettet, spille wordfeud med vennerne eller læse en god bog. Til det brug vil jeg anbefale den store iPad model. Små skærme kræver små og sikre fingre og stærke unge øjne. Jeg anbefaler derfor ikke iPad mini til seniorbrugeren.

Få alle specs på iPad mini.  I Danmark kan de bestilles fra på fredag.

What’s it gonna be? Skal du have en lille ny?

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

9 + two =

7 Comments
 • Linda Hansen
  oktober 24, 2012

  Hm. Plejer at være glad for dine artikler, men denne er en smule unuanceret… Er der slet ikke noget negativt, du kan sige om denne? Steve Jobs himself afviste at en mini iPad ville være noget, Apple leverede, da det for ham virkede unødvendigt. Og for at være ærlig virker det stadig sådan efter jeg læser denne blog…

  Ærgerligt med et indlæg uden nuancer.

  • christiane
   oktober 24, 2012

   Hej Linda
   Faktisk kom det her til sommer frem at Steve Jobs før sin død var positivt indstillet overfor en mini. Han havde jo også ry for at skifte sin mening :-) Jeg synes man kan sige mange negative ting om Apples måde at gøre tingene på, men iPad minien er et meget rent produkt. Enten kan man lide størrelsen eller ej. Specs er der ikke noget i vejen med. Til gengæld synes jeg der største problem er den nye Lightning connecter som ikke følger industristandarden. Og det har jeg faktisk opdateret en lille smule mere om i artiklen. :-)
   Bedste hilsner
   Christiane

 • Jesper
  oktober 26, 2012

  Jeg må indrømme at jeg synes diskussionen om Lightning stikket er en storm i et glas vand. Ja, det selvfølgelig ærgerligt at ens udstyr og kabler ikke kan bruges mere, med mindre man anskaffer et adaptor, men nogen gange bliver man altså nød til at foretage et teknologiskift og den gammel dock-connector har altså 10 år på bagen, hvilket er temmelig uhørt indenfor mobilbranchen.

  Det er efter min mening en af Apple’s styrker, at de netop til tider tør tage disse teknologiskift og aflive legacy teknologier. Det et har vi tidligere set da Apple droppede den serielle port og printer porten til fordel for USB, floppydisketten til fordel for f.eks. memory sticks, PowerPC processoren, micro-SIM/nano-SIM og på det seneste det optiske drev. I alle tilfælde har deres beslutning mødt en del kritik, men i sidste ende har det været med til at drive den tekniske udvikling fremad og endt med at give os mindre, bedre og mere brugervenlige produkter.

  Endelig er afhængigheden af kablede teknologier klart faldende i forhold til tidligere. I dag foregår langt de fleste aktiviteter fra en iOS enhed trådløst, om det så drejer sig om softwareopdateringer, køb/download af indhold, backup eller afspilning af indhold på andre enheder (AirPlay).

 • Mortwn
  oktober 26, 2012

  Nu indleder du med ordet Fablet (phablet) – har mini’en telefondelen med som galaxy note?

  • christiane
   oktober 28, 2012

   Hvis man bruger Skype, Facetime eller Viber. Men nej ikke i traditionel forstand :-) Ordet her brugt mere som en lækker lille tablet som kunne gå hen og få noget hype- som i fabulous. Derfor fab-let. :-) Christiane

 • Asta
  november 26, 2012

  Kan du sige noget om film-kigning på iPad mini? Er det overhovedet værd at se film medundertekster på den?
  Jeg skal købe min førse tablet og vakler mellem iPad og iPad mini. Vægten er sfgørende men samtidig jeg skal bruge den til det meste og vil også anskaffe eksternt tastatur. Bliver mini’en for lille?
  :-) A.

 • christiane
  november 26, 2012

  Hej Asta
  Jeg er MEGET begejstret for minien. Super størrelse. Også fin til film. Bruger faktisk ikke de store tablets mere. De virker nærmest kluntede og alt for tunge. Især hvis man skal have en med sig.
  Bedste hilsner
  Christiane