Kalder på et digitalt all star team til regeringen

4 Min læsning

Af Christiane Vejlø– Direktør Elektronista Media

Succes, forretningsudvikling, innovation og borgertilfredshed i fremtidens Danmark handler i høj grad om digitalisering, og udviklingen er så omfattende, at den ikke kan reduceres til et enkelt punkt sidst på en dagsorden. Hvis regeringen har ambitioner om at stoppe det styrtdyk Danmark er i færd med fra at være verdens førende IT nationer til ikke engang længere at være blandt top 10, så skal der ske noget. Og først og fremmest med det offentliges mindset.

Hvad med at skele til USA? Obama har taget konsekvensen af offentlige IT skandaler og har samlet et team bestående af nogle af landets fremmeste IT profiler. Ikke tilfældige konsulenter, ikke korte workshops hvor professionelle IT mennesker forventes at arbejde gratis for staten. Men rekruttering af de HELT rigtige mennesker fra den private sektor. Dem der virkelig gør en forskel. Mere om det senere,

Det er indlysende, at der i Danmark skal skabes de bedst mulige betingelser for udviklingen af infrastrukturen, for virksomheder som arbejder med IT, for at integrere IT i uddannelsesinstitutioner og på arbejdspladser. Men de initiativer kan komme til at klinge hult, så længe det offentlige selv står som afsender på IT projekter, sites og initiativer der mildest talt befinder sig milevidt fra internationale standarder når det gælder brugervenlighed, sikkerhed, design og implementering. Rejsekortet, den digitale postkasse, det nye Skat.dk ect. Helt ærligt IT Danmark, kan vi ikke gøre det bedre?

Alarmlamperne blinker ved utallige offentlige IT projekter, og det handler både om sikkerhed, dårligt valg af leverandører, spild af penge, bestikkelse og selvfølgelig den manglende brugervenlighed, som gør at kunderne, som i dette tilfælde ofte er borgerne, har så utrolig svært ved at tage projekterne til sig.

Det offentlige bør selv gå forrest med en ambitiøs IT strategi, og her er det jeg synes det giver mening at skele til Obama’s all star IT team. Mennesker håndplukket fra Google, Amazon, Facebook og andre skelsættende Silicon Valley virksomheder. Mennesker som er vant til at skabe successer, mennesker der er vant til at arbejde hurtigt og effektivt, mennesker som tænker fremad og innovativt og kritisk. “Their purpose is to remake the digital systems by which government operates, to implement the kind of efficiency and agility and effectiveness that define Silicon Valley’s biggest successes, across everything from the IRS to Immigration Services” skriver FastCompany i en artikel om Obama og hans “geeks”.

Selv forklarer Obama “You will have a more user-friendly government, a more responsive government. A government that can work with individuals on individual problems in a more tailored way, because the technology facilitates that the same way it increasingly does for private-sector companies.”

I Danmark kunne det offentlige også sammensætte sådan et team. Indhente folk med erfaring og idéer. Men ambitionen skal altså være høj. Vi skal helt op på topniveau. Statsministeren må hjertens gerne sætte igang. Og der skal bruges ressourcer på at finde de rigtige mennesker. Og de mennesker skal honoreres for deres engagement. Det er ikke unormalt som selvstændig konsulent, at modtage en indkaldelse til workshop, idégenerering, konsulentbistand og generel brainpicking fra det offentlige. Men hverken Skat eller Digitaliseringsstyrelsen har afsat noget budget til at aflønne de profiler, de ellers mener er værdige nok til at håndplukke. Der forventes man arbejder gratis i “den gode sags tjeneste”. Og den mentalitet taler ret tydeligt for, at selv om nogle ildsjæle i det offentlige måske nok synes det er en god idé at trække på skæve og kompetente hjerner udefra, så er det ikke en klar strategi oppefra. Når man ikke aflønner folk, så tager man ikke dem og deres kompetencer alvorligt. Og de bedste siger som regel også nej tak.

Jeg synes regeringen skulle tage og vise handlekraft, ambition og indsigt og gøre en seriøst indsats for at engagere nogle af landets absolut skarpeste digitale hjerner. Udviklere, strateger, usability eksperter, folk der har arbejdet i Silicon Valley, kommercielle hjerner som ved hvad der skal til for at skabe en succes. Og så bruge de mennesker på tværs af digitale projekter og initiativer.

Og jeg er nysgerrig på at høre hvad andre mener om et digitalt all star team? Hvad kan vi lære af Obama’s initiativ? Er det nødvendigt? Hvad skal sådan et all star team kunne? Hvordan skal det sammensættes? Hvordan skal det arbejde? Hvilke projekter mangler hjælp og hvordan vil det offentlige kunne drage nytte af det?

 

 

 

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

eighteen + 11 =

No Comments Yet.