Nu kan vi snart tale i mobil fra månen

2 Min læsning

I løbet af 2018 opsættes det første 4G-mobilnet på månen. Måske det er det næste skridt mod ferierejser uden for Jorden.

Det er ikke, fordi månen er overrendt af turister – eller mennesker i det hele taget. Den sidste astronaut, der satte sin fod på månen, var Eugene Gernan, da han deltog i Apollo 17’s rumrejse i december 1972.

Men skulle der være en eller flere blandt Elektronistas læsere, hvis vej skulle føre dem forbi månen, skal de vide, at de inden længe kan tale i mobiltelefon deroppe fra.

Et tysk iværksætterfirma ved navn Part Time Scientists har nemlig konkrete planer om at sætte et 4G-mobilnet op på månen. Det skal gøre det muligt for teknikere på jorden at fjernstyre og kommunikere hurtigt med f.eks. månefartøjer, som selskabet vil sende op til forskningsformål.

Den seneste astronaut på månen var der i 1972. Dengang anede ingen noget om mobiltelefoni og slet ikke 4G.

Mobiltelefoni kaldes på amerikanske ”cellular”, fordi teknologien bygger på celler – begrænsede områder med egen antenne – der så arbejder sammen med naboceller osv for at skabe et landsdækkende netværk.

Afstanden til månen på ca. 405.000 kilometer – gør traditionelle 4G-mobilnet umulige, men de kan sagtens etableres på månens overflade. Part Time Scientists vil så bruge andre former for radiokommunikation til at sende mobilsamtaler og beskeder fra månen videre til modtagere på jorden.

Mens vi gennem årene har hørt om flere projekter, der skal bringe internet til månen, er det første gang, at talen falder konkret på et 4G-mobilnet. Det skal kunne etableres allerede i 2018, når Elon Musk – ja ham med Tesla-elbilerne – sender en ny Falcon 9-raket til månen.

I den forbindelse vil Part Time Scientists sende deres egen Alina-rumkapsel med raketten. Kapslen skal lande blødt på månens overflade og slippe to månefartøjer løs, der er forsynet med Quattro-teknik fra Audi.

Fra 2018 kan I snakke i mobil med manden i månen.

De tyske videnskabsmænd har en aftale med det store teleselskab Vodafone om at bygge et 4G-mobilnet med adskillige basestationer. En af dem vil blive placeret præcist dér, hvor Apollo 17 landede den 2. december 1972.

Lykkes missionen, vil Part Time Scientists og Alina være det første privatejede projekt, der indtager månen. Medmindre deltagere fra Googles Lunar X-konkurrence når derop inden. Ellers har månen primært været invaderet af stats-finansierede togter fra primært NASA i USA eller russiske rumfartøjer.

Efter over 40 års pause synes månen nu at være ”hot” igen, for både USA, Rusland, Kina og Japan taler om at sende nye ekspeditioner derop. Derudover har private storiværksættere som Elon Musk og Richard Branson talt om at sende turister til månen.

I alle tilfælde vil det vel være praktisk, at de kommende gæster på månen kan ringe hjem på mobilen og fortælle, at de er vel ankommet. Desuden kan selfie-feberen vel også brede sig til vores store naturlige ”satellit”….

 

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

5 × 1 =

1 Comment
  • John Beltran
    august 23, 2017

    Selfie generationen når nye højder nu, ja:0

    Og smart af Elon og Richard at vise evt. rige turister hvad de kan investere i for at få en masse penge i deres projekter.

    God artikel forresten.