Ligestilling handler ikke kun om hvad vi gør, men også om, hvad vi siger

4 Min læsning

Christiane-Vejlo-Dona“Du ligner ikke sådan én, der arbejder med teknologi”.

“Hvor er din kæreste, siden du er med til den her tech-event?”

“Hvorfor interesserer du dig dog for teknologi, du er så pæn?”

“Hun går med høje hæle, men tag ikke fejl, hun arbejder hårdt”.

Med sin lyse manke og glade smil ligner Christiane Vejlø fra det typiske mandlige publikum den nålestribede verdens svar på en pin up. Men man skal huske også at lytte til guldkornene” (og ja den sidste kommentar stod i Danmarks største erhvervsavis Børsen!).

Tænk engang hun kan også tale! Det sker af og til, at jeg møder fordomme i mit arbejde i teknologibranchen, hvor kvinder i visse sammenhænge er lidt af et sjældent dyr. Oftest er kommentarerne ikke ondt ment. Men hvis man undrer sig højt, er reaktionen ofte, at man er sart eller da skal være glad for “komplimentet”.

Hvad er så det rigtige at gøre? Skal man forsøge at lave om på sig selv for at passe ind og ligne det, som forventes af sådan én, som er i tech-branchen? Næh jeg har virkelig ikke tænkt mig at klippe mit hår, smide mine høje hæle eller have pizzabakker liggende over hele lejligheden for at ligne en fordom, som jeg faktisk slet ikke kan kende fra mine professionelle omgivelser.

For sagen er faktisk den, at der ER mange kvinder, der arbejder i tech, og vi gerne vil have mange flere. Ikke fordi de er kvinder, men fordi de rigtig ofte er dygtige medarbejdere, og fordi diversitet er grundlaget for al god innovation. Jeg synes også, det er en vældig god idé, at mænd bliver ligestillet i forhold til deres børn, når de tager barsel, og at der kommer flere mandlige sygeplejersker og pædagoger.

Men vi er alle i fare for at være med til at dyrke og vedligeholde de fordomme, som er så fasttømret, at vi ikke engang ser dem. Bruger vi f.eks. den “uskyldige” betegnelse drengepige om en pige, som er interesseret i racerbiler, robotter og klatretræer? Det er da meget sødt, ikke? Nej egentlig ikke. Blot det lille ord er med til at fortælle, at de bevæger sig i en zone, som er drengenes. At de er en undtagelse. Eller hvad med tøsedreng? At når en dreng græder eller udviser svaghed, så minder han åbenbart om en pige?

Jeg har ikke behov for særbehandling eller kvoter. Men jeg tror på, at piger og drenge bør have lige muligheder, og det kan vi være med til at skabe ved den måde, vi taler til hinanden og vores børn på.

Er det et problem, hvis en konference kun har mandlige talere?
Hvis der findes kvinder, der kan tale kompetent om emnet, så JA! Det kan godt være, det kræver lidt mere at finde dem, fordi de netop ikke bliver cirkuleret, så meget som mænd, men så må man lægge sig i selen.

Er det et problem, at der ikke er flere kvinder i bestyrelser?
Hvis der findes kvinder, som har de kompetencer, som den stilling kræver, så JA! Så må vi ikke alene lede mere, men også opfordre kvinder til at se dem selv som potentielle bestyrelsesmedlemmer, selvom det skorter på rollemodeller.

Er det et problem, at der ikke findes flere kvinder på de tekniske uddannelser?
JA! Fordi vi mangler netop den slags mennesker i erhvervslivet M/K. Hvordan får vi flere så? Vi kan jo starte med OGSÅ at købe LEGO og robotter og Den lille kemiker sæt til vores døtre og sikre os, at de ved, at videnskab og tech selvfølgelig også er for piger.

Er det et problem, hvis man påpeger køn og udseende på en kvinde i en faglig sammenhæng?
Ja, hvis det ikke har nogen relevans. Hvis man kritiserer en professionel kvindes “lange hår”, længde på nederdel, “søde smil” eller i en faglig sammenhæng kalder hende for “finke“, “tøs”, “madamme”, “rabenskralde”, “pigebarn”, “dulle” eller lignende, så bruger man hendes køn til at trække faglighed fra hende. Som om femininitet ikke kan forenes med styrke, magt og ambition.

Fyld endelig selv på med, “er det et problem hvis,,,,”

Jeg slutter dagens kampråb med et håb om, at vi da for fa’n på et tidspunkt kan få afskaffet den her dag. Simpelthen fordi, der ikke er mere at kæmpe for. Men det er der bare stadig. Så jeg ønsker jeg alle mænd og kvinder en forbandet god Kvindernes Kampdag!

 

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

3 × 3 =

1 Comment
  • Fiemus (FKA Sofie)
    marts 11, 2016

    (Y)