Champagne til pilsnerpris
På mange punkter han Huaweis nye smartphone Honor 8 hamle op med langt dyrere telefoner. Den giver rigtig meget for pengene og kan på flere punkter minde om Apples netop lancerede iPhone 7.
Huawei bryder sig ikke om at blive kaldt kinesisk. Det kunne være relevant nok for et par år siden, hvor Kinas telefoner stadig blev betragtet som billige og lidt halvdårlige.
Det var dengang. I dag er Kina verdens førende i smartphones, og landets mobilfabrikanter er blandt de allermest innovative og spændende.
Desuden er Huawei så stor og stærk nu, at firmaet bygger fremtidens mobilnetværk i adskillige lande verden over. Blandt andet hos for TDC her i Danmark. Derfor bør Huawei nærmest være stolt af at kalde sig kinesisk.
Stolt kan Huawei f.eks. være af den nye Honor 8, der med sine fine data og overraskende lave pris kan skabe kaos i en ellers velordnet mobilbranche.
Nemmere bliver det heller ikke, at Huawei snart opererer med hele tre forskellige brands ved siden af hinanden. Ud over Huawei til de dyrere og kraftigste smartphones, er det nu Honor til lavere pris – og snart også økonomi mærket Nova.
Huawei er i øjeblikket nummer tre på det danske marked – noget efter Apple og Samsung. Ambitionerne er dog store, og Huawei håber snart at kunne erobre en af de to øverste pladser.
Om det vil ske med den nye Honor 8, skal jeg ikke kunne sige. Men telefonen har potentiale i sig til at blive en stor sællert – og dermed hjælpe Huawei et godt stykke på vej opad…
Telefonen
Honor 8 er en mellemstor mobiltelefon med et 5,2 stort display, der ligger godt i hånden. Prisen på 3.499 kroner med 32 GB gør nyheden vældig interessant.
Honor 8 er pakket ind i glas, som Huawei reklamerer voldsomt op i sine reklamer. Glas føles coveret nu ikke af. Snarere af glat plastik. Finishen er god, men ikke som hos de allerbedste – og meget dyrere – mobiler.
Den nye kineser er en smule højere og lidt slankere end en iPhone 6S eller en Samsung Galaxy S6. Så har I størrelsen mere håndgribeligt end opgivet i millimeter.
Skærmen er af AMOLED-typen og kan gengive grafik på 1.920 x 1.080 punkter eller 423 pixels pr. tomme (PPI). Det er Full HD kvalitet, hvilket vil være tilstrækkelig for langt de fleste. Den nyere Quad HD, som Huawei tilbyder i sine dyrere telefoner, er mere til feinschmeckere.
Processoren er Huaweis egen HiSilicon Kirin 950, der med sine otte kerner sagtens kan konkurrere med de mere udbredte Snapdragon chips. Huawei kan sikkert producere Kirin 950 billigere end at købe en mere berømt processor ude i byen. Det har så været medvirkende til, at prisen på Honor 8 kan holdes nede på et meget fornuftigt niveau. Ydelse og kvalitet ligger meget tæt på langt dyrere smartphones
Honor 8 kommer som standard med 4 GB RAM og 32 GB lager. Sidstnævnte kan udvides til 128 GB via ekstra MicroSD kort.
Styresystemet er Android 6.0 med Huaweis egen brugerflade lagt oven på, som næsten minder mere om iPhone end om den rene Android. Hvornår opgradering til det seneste nye Android 7.0 Nougat kommer, er ikke oplyst endnu.
I praktisk brug
I det daglige – og under mere teoretiske tempotests – placerer Honor 8 sig meget tæt på den dyre topklasse og pænt over, hvad vi kunne kalde den gode mellemklasse af smartphones. Men prisen – den hører middelklassen til.
AMOLED skærmen kunne godt være mere lysstærk og have mere klar kontrast. Det er en skavank, langt de fleste smartphones har – også de dyrere. Man opdager det især på de dejligt mange solrige dage, vi har oplevet her i efteråret.
Omkring halvdelen af alle nye mobiltelefoner i år vil have adgangskontrol via en fingeraftryks skanner. Sådan en har Honor 8 selvfølgelig også. Anbragt på telefonens bagside.
Skanneren arbejder hurtigt og helt problemfrit. Dog skal folk med små fingre nok have begge hænder i brug for at nå den. Til gengæld kan skanneren fungere som en fin genvej til at åbne Google på telefonen.
Honor 8 kommer med et batteri på 3.000 mAh, som Huawei siger kan give strøm nok til en hel dags drift. Det er bestemt ikke pral – nærmest det modsatte.
Da jeg arbejdede med Honor 8 og havde skærmens lysstyrke sat på automatik, både Wi-Fi, Bluetooth og mobile data tændt, havde jeg typisk 20-25 pct. batteri kapacitet tilbage efter en endt arbejdsdag. Så halvandet døgn under normal drift er bestemt ikke urealistisk. Flot.
Honor 8 indeholder en hurtig-oplader. Ifølge Huawei kan den peppe batteriet op til 50 pct. kapacitet på 30 minutter. Det er ikke helt forkert, og man kan f.eks. få 30-40 pct. batteri på bare 15 minutter.
Rigtigt gode kameraer
Huawei har helt klart sigtet Honor 8 mod den del af smartphone publikummet, der vil have en mellemstor skærm – og som bruger deres mobil rigtig meget til at tage fotos med.
Honor 8 er f.eks. forsynet med den seneste nye trend på mobiler – nemlig dobbelte kameraer på bagsiden af telefonen.
Apple har det også på sin nyeste topmodel iPhone 7 Plus, og i begge tilfælde er der tale om 12 megapixel billedsensorer. Brugen af de dobbelte kameraer er dog meget forskellig.
På Honor 8 tager det ene 12 MP objektiv billeder i farver – det andet i sort/hvid. Når de to billeder lægges sammen, skal de give større skarphed og bedre kvalitet under dårlige lysforhold, end traditionelle mobilkameraer med kun ét objektiv kan levere.
Honor 8 har tilmed den fordel, at man kan indstille blænde-åbningen digitalt. Derigennem kan dygtige fotografer skabe spændende billed-effekter, som man ellers kun ser på spejlrefleks kameraer med manuel styring.
Den allerstørste styrke på Honor 8 er imidlertid selfie skyderen på telefonens front. Den er på 8 megapixel og tager nogle af de skarpeste selfies, vi nogensinde har set på en smartphone. Også når man tager de populære snapshots under dårlige lysforhold i f.eks. en halvmørk bar.
Med selfie folket for øje har Huawei selvfølgelig indbygget en bunke sjov software, som kan gøre billeder – og måske især selfies – mere skægge. Længe leve Instagram og Snapchat.
Der er f.eks. en særlig ”beauty mode”, hvor man kan bede selfie kameraet om at forsyne motivet med større øjne, smallere kinder, mere solbrændt hud osv.
Konklusion
Hvis du ikke vil ofre 5.000 kroner eller mere på en ny smartphone, er Huawei Honor 8 et rigtigt godt bud. Med sine 3.500 kroner er telefonen snildt 2.000 kroner billigere end mange sammenlignelige telefoner fra andre fabrikanter.
Specifikationerne ligger ikke langt fra, hvad Samsung disker op med i sin bestseller Galaxy S7, mens prisen snarere får Honor 8 til at konkurrere snude mod snude med f.eks. OnePlus 3 eller iPhone SE.
Hastigheden er rigtig god – ikke forrygende. Det samme kan siges om finish og kvalitets fornemmelsen.
Til gengæld er Huaweis stærke satsning på kameraerne i Honor 8 et meget stort plus. Især vil den fremragende selfie skyder være attraktiv for et stort publikum.
Med andre ord – du får rigtigt meget valuta for pengene.
Elektronista afprøvede Honor 8 i den nye mærkeblå farve. Den er pæn og ganske praktisk – og så ligner den ikke alle andre smartphones.