NOKIAS NYE OG RET LÆKRE N9 MOBIL

3 Min læsning

Af Christiane Vejlø

“Jeg har noget spændende du skal se” stod der i sms’en fra Nokias produktchef. Nu er det jo ingen hemmelighed, at Nokia har været lidt pressede og først for nyligt har indrømmet, at den der iPhone vist alligevel ikke bare var et nichéprodukt, som de sagtens kunne slå.

Nokias seneste N8 smartphone havde ikke helt det der skulle til, for at blive en såkaldt “iPhone killer”, men Nokia prøver stadig. Nu med Nokia N9 som eksperimenterer med styresystemet Meego. (Lige inden de får afviklet deres eget Symbian og før de begynder Windows7 eventyret). Men nu begynder det faktisk at ligne noget.

Selve designet er glat og enkelt og mindre tungt at se på end f.eks. N8’eren. Plastikrammen er i ét stykke, hvilket er et argument vi allerede har set fra HTC som praler med aluminium i ét stykke. Men det tror jeg nu betyder mere for dem selv end for forbrugerne. Jeg får ihvertfald aldrig nogen forklaring på hvorfor “i ét stykke” skulle være et slående slagsargument.

Skærmen virker stor og god og krystalklar med fine farver og en nydelig brugerflade. Med N9 har Nokia tilsyneladende fået gang i en telefon, som har udseendet med sig- både på inder- og ydersiden.

Nokia N9 har som den første smartphone ingen homeknap på forsiden. Man tænder den på siden, og derefter “swiper” man rundt mellem 3 primære sider: feed, apps og alle åbne apps med fingernavigation. I modsætningen til f.eks. iPhone kan man ikke kun trække et vindue til én side. Man kan skubbe det op, ned, til højre eller til venstre. Det giver en meget dynamisk oplevelse af indholdet.

Alle notifikationer og feeds fra f.eks. Facebook og Twitter samles på den samme oversigtsside. Med notifikationer som opkald og nye mails øverst. Det er også muligt ganske nemt at trække en hjemmesides RSS feed ind i strømmen, hvilket jeg dog nok ikke ville vælge, da det nemt kunne drukne alle de andre mennesker, jeg gerne vil følge fra de sociale medier.

Hjemmesideikonet kan man istedet hive ind på skrivebordet og dermed have en app-lignende genvej til sine yndlingssites. (jeg tænker om det ikke er en forsmag på hvad der kunne være på vej med browserbaseret indhold fremfor appindhold og hele udrulningen af Html5- men indrømmet- det bliver lidt nørdet).

Til sidst fik jeg en lille demo af nogle fikse NFC højtalere, som lavede en hurtig parring med telefonen ved let berøring. Ingen besværlig søgning på bluetooth, bare igang med det samme. DET kan vi lide! Alt i alt synes jeg Nokias N9 er noget af det bedre jeg har set fra deres værksted i lang tid. Hvordan den reelt er at betjene, kan jeg endnu ikke sige noget om, da det stadig er prototyper, som jeg desværre ikke måtte beholde til test. N9 skulle komme til salg i Danmark sidst på sommeren. Se mere på filmen herunder.

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

eighteen − 12 =

3 Comments
 • Allan
  juni 22, 2011

  Jeg undrer mig usigeligt over at Nokia vælger at sende en Meego-baseret model på markedet nu, hvor de selv har valgt Windows Phone 7 til deres fremtidige modeller. Hvem vil investere i en mobil, som mere eller mindre er dødsdømt på forhånd indenfor en meget overskuelig fremtid?

  Jeg ser for mig nogle møder i Nokia’s udviklingsafdeling lige efter Elop’s beslutning om at gå over til Microsoft. “Vi er ved at være færdige med N9-modellen, og nu skal vi pludselig over til Windows Phone 7… hvad gør vi? Skrotter vi den eller sender vi den på markedet alligevel?” De valgte åbenbart det sidste.

 • christiane
  juni 22, 2011

  @Allan Jeg tror du har helt ret i at det er omtrendt det som er sket. Jeg spurgte også netop til Symbian i forhold til det samme. Er det ikke problematisk at sende telefoner på gaden med et system man i forvejen har meldt ud at man ikke tror på i fremtiden. Men de var nok så langt med N9 at det ikke kunne betale sig at stoppe den. Og så er den altså også umiddelbart bedre end N8.
  Christiane

 • Johan
  juni 24, 2011

  Jeg kan lide det jeg ser, og jeg kan lide det jeg læser. Jeg har en Nokia telefon som i den grad skal skiftes ud, og jeg vil have en smart phone. Lyder som et “easy win” for jeg virker jo som en loyal Nokia kunde. Men, men… Jeg kunne ikke drømme om at købe en Nokia telefon det næste lange stykke tid. Måske kommer jeg aldrig tilbage i butikken. Mon der er andre som mig derude? Det er egentlig lidt synd for de gode Nokia mennesker. For ikke så lang tid siden de jo som konger på hele verdensmarkedet. Gisp…