På Youtube- Feminist tæsket til blods og fodret til alligator

3 Min læsning

Indrømmet der er lidt clickbait over overskriften. Men ikke desto mindre er det rent faktisk det historien handler om. En mand som henvender sig til en kvinde, der står et offentligt sted og taler om kvinders rettigheder. Det provokerer tilsyneladende manden nok til at han først slår kvinden i ansigtet, så jagter kvinden, fanger hende med et lasso, slæber hende bag sin hest med stor hastighed, smider hende ved en sump, sparker hende utallige gange og træder aggressivt på hendes hovede, mens hun bløder voldsomt og lader en alligator angribe hende for til sidst at smide dynamit efter hende. Videoen med det hele lægger gerningsmanden derefter på Youtube. 

Det lyder voldsomt og det ér det. Og Youtube pillede umiddelbart videoen ned af samme årsag. Men sagen er den, at episoden forløb i det nye computerspil Red Dead Redemption 2. En spiller foretog handlingerne i spillet og lagde videobeviset op på Youtube med titlen “Beating up annoying feminist”. Men ingen levende person kom til skade og handlingen er på ingen måde ulovlig. 

Er det et problem at en spiller på den måde både får muligheden for at agere voldeligt og sexistisk overfor en kvindelig figur i spillet? Inspirerer det til mere vold? Legitimerer det disrespekt og agression? Opfordrer det til at andre skal følge trop? Eller er det en kreativ mulighed som et interaktivt spil leverer? Måske et moralsk dilemma, hvor spilleren udfordres på sine valg? 

Ihvertfald honoreres den form for adfærd ikke ligefrem i spillet. Er man hård mod verden slår Red Dead Redemption 2 over i WANTED mode og så er verden hård tilbage. Butiksansatte nægter måske at betjene en. Kriminelle begynder at jagte dig. Man kan sige at dårlig adfærd og dårligt selskab afspejler livets gang for spilleren. Men det er nogle spillere så rimelig ligeglade med. De hacker så og sige spillet og får i stedet et kick ud af at udspille små sadistiske scener. Og det er sådan set ikke noget nyt. Der vil altid være en som hiver benene af edderkoppen og steger myrer med et forstørrelsesglas. 

Men tilbage til det faktum at Youtube valgte at pille videoen ned begrundet med dens voldelige indhold. Senere fortrød Youtube så og åbnede atter op for kanalens indhold. Afsenderen argumenterer for at Youtube er fuld af klip med voldelige scener fra film og spil. 

Men her er vi så i et af de moralske dilemmaer som følger med teknologiens udvikling. Næste skridt er samme voldelige handlinger men i det endnu mere realistiske Virtual Reality. Og så kommer WestWorld scenariet med menneskelignende robotter, som man fysisk vil kunne voldtage, torturere og myrde- uden konsekvenser. Ville det gøre en forskel hvis det var et barn? En homoseksuel? En sort slave? 

Er det ok? Er det et moralsk skred? Kan det forhindre vold i den fysiske verden? Eller ansporer det blot til at prøve volden af i den fysiske verden? Skal Youtube tillade videoen eller censurere den? Hvad så med voldelige film? Hvor går grænsen for ytringsfrihed? Teknologien giver mange muligheder, men skal vi bare fordi vi kan? Hvad mener du? 

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

2 × 3 =

No Comments Yet.