Sådan får du bedre lyd på dit flade TV

4 Min læsning

Det har hjulpet gevaldigt på stilniveauet i vore hjem, at TV-skærme er blevet flade. Der er dog et enkelt område, hvor fladt ikke nødvendigvis er godt – og det er lyden. Men heldigvis findes der masser af måder, man kan lade fed lyd akkompagnere en tynd skærm.

Man kommer ikke rigtigt uden om, at lyd kræver plads. Det er simpel fysik. Der skal noget til at sætte gang i lydbølgerne i luften, så de kan nå frem til dine ører. Det er derfor højttalere, der lyder godt, som regel også fylder lidt. Og det er derfor, lyden i et fladskærms-TV kan være lige flad som skærmen.

Tynd skærm – tynd lyd

Der er simpelthen ikke plads til kraftige højttalere i sådan en tynd skærm. Det ender som regel med, at lyden kun er en smule bedre end musikstreaming gennem en smartphone-højttaler. For nogle er det godt nok. Hvis man allermest ser TV med masser af snak, behøver man måske ikke mere.

For mange andre skal der dog mere bund i lyden. Der er dem, der foretrækker et helt surround-system med højttalere både oppe ved skærmen, bagved og måske endda ude til siden. Men man behøver ikke fylde hele stuen med højttalere for at få større lyd til sit TV. En soundbar til at sætte under fjernsynet kan være en løsning, eller man kan lave et simpelt stereo-setup, så man også kan lytte til musik over de samme højttalere.

Bedre TV-lyd fra stort til småt

Der er mange muligheder og mange prisklasser. Det eneste, der som regel ikke kan betale sig, er at have store ambitioner og være nærig samtidig. Et billigt surround-anlæg lyder som regel ikke ret meget bedre end de højttalere, ens fladskærm kommer med – det spreder bare den dårlige lyd rundt i lokalet. Hvis man virkelig vil have surround, skal man ofre lidt.

Men hvis man kan undvære surround, kan man gøre sin TV-oplevelse mange gange bedre, ofte med en enkelt højttaler eller to. Her er nogle forskellige bud på, hvordan det kan gøres.

3 veje til en større TV-lyd

1. Til det velindrettede hjem

Denon HEOS AVR + HEOS-højttalere

Denons HEOS AVR er en lidt usædvanlig surroundreceiver, der ikke bare ser godt ud i sig selv, men også hjælper på indretningen i dit hjem. Fordi den kan give dig trådløs surround, slipper du for kabler til baghøjttalerne, der skal føres bag kabelbakker eller langs paneler i stuen. Fronthøjttalere og centerhøjttaleren skal dog stadig kobles til med kabel, så du her kan du f.eks. vælge et gode kvalitetshøjttalere, der ikke behøver stå HEOS på.

HEOS-systemet er et multirums-system, så du kan også streame musik fra AVR-boksen til trådløse HEOS-højttalere rundt om i huset. HEOS AVR er nemlig god til både musik i stereo og film i surround. Du kan streame musik fra Spotify, Tidal og Deezer direkte til dine to gode stereohøjttalere og eventuelt en subwoofer, og film kan så nydes i surround på hele 5.1-højttalersamlingen. Det kan styres med en app eller en almindelig fjernbetjening. Selve ‘boksen‘ koster 6.699 kroner. HEOS-højttalerne koster fra 1.699 kroner stykket.

2. Til den tech-glade minimalist

NAD D3020 + DALI Zensor Pico

Hvis du kan undvære fuld surround-lyd, er denne pakkeløsning en glimrende kombi. NADs lille D3020-forstærker fylder ingenting, men kan sende stor lyd ud igennem Zensor-højttalerne fra det fornemme, danske højttalermærke DALI. Derudover kan D3020 modtage lyd via Bluetooth, og derfor kan du sende musik til den fra streamingtjenester som Spotify og Tidal eller fra musik, der ligger lokalt på din smartphone.  Endelig arbejder D3020-forstærkeren godt sammen med dit tv. Den har en IR-sensor indbygget, så du kan skrue op og ned for lydstyrken med din almindelige TV-fjernbetjening. Anlægget kan også tænde automatisk, når du tænder for TV’et. Med andre ord skal du ikke ligger og rode med adskillige fjernbetjeninger på stuebordet. Den samlede pris for både højttalere og forstærker er 5.097 kroner

3. Til dig, der foretrækker simple løsninger

Cambridge Audio TVB2

Den helt nemme måde at give dit TV bedre lyd på, er at sætte en soundbar op under skærmen. Den lange stang er fyldt med højttalere, der kan spille rummet op, og kræver som regel kun, at du sætter et enkelt kabel op til TV’et. Et godt eksempel er Cambridge Audios TVB2, som du kan sætte alt dit udstyr til, som f.eks. spilkonsoller, streamingbokse eller kabelbokse. Derfra går der kun et enkelt kabel til tv’et. Der følger også en subwoofer med TVB2, så man kan få endnu mere bund i lyden – og den kobles vel at mærke til trådløst, så du slipper for at have kabler gående hen over gulvet. Du kan let programmere soundbar’en til at opfange signaler fra din TV-fjernbetjening, så du kun behøver at have én af slagsen liggende. Og endelig kan du også sende musik til TVB2 via Bluetooth fra f.eks. din smartphone, så soundbar’en også kan fungere som trådløs højttaler. Prisen ligger på 2.999 kroner.

Sponsoreret af Hi-fi Klubben.

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

18 − seventeen =

No Comments Yet.