Sådan finder du ud af, om du er blevet hacket

2 Min læsning

Er du bekymret for, at dit password er blevet misbrugt eller din email er blevet hacket? Hjemmesiden Have I Been Pwned afslører, om dine sikkerhedsoplysninger er blandt de 306 millioner, der er blevet udsat for databrud. 

Hjemmesiden Have I been Pwned er en gratis ressource, hvor du hurtigt kan tjekke, om dine konti er blevet kompromitteret eller “pwned” i et databrud – og om dine personlige oplysninger derfor er i fare. Pwned er slang for ordet ‘owned’, der uformelt betyder at gøre nar af eller udnytte nogen, hvilket hackerangreb ofte ender med.

Er du blevet pwned?

Sikkerhedsskandaler, ransomware- og hackerangreb er efterhånden blevet mainstream, men der fortsat mange mennesker, der ikke er klar over omfanget eller hyppigheden af angreb, der rammer almindelige menneskers, dit og mit, onlineliv. Derfor har initiativtageren bag Have I Been Pwned, den 39-årige australske sikkerhedsspecialist Troy Hunt, sat sig for at spore alle væsentlige cyberangreb. Det er blevet til mere end otte milliarder hackede kontooplysninger, og siden 2013 er der også samlet data fra diverse hjemmesider, herunder Adobe, Dropbox og LinkedIn.

Hunt kan dermed fortælle dig, om din e-mail eller dit password er blevet hacket. Men du kan også proaktivt skrive dig op og blive underettet, hvis dine sikkerhedsoplysninger bliver tilføjet til databasen. I juni 2019 er mere end tre millioner abonnenter på at blive fortalt, hvis deres detaljer er blevet tilføjet i systemet. Hjemmesiden forsikrer, at de ikke bruger din email-adresse til andet end tjekke, om den er blevet kompromitteret.

Tag hånd om din datasikkerhed med et stærkt password

Hvis du vil undgå at blive hacket, bør du i følge Megan Squire, professor i computervidenskab ved Elon University i North Carolina, have et password på mindst 15 tegn bestående af tilfældige tal og bogstaver.

Tilfældige adgangskoder kan dog være svære at huske, og det foreslås derfor, at du opdeler adgangskoden i mindre bider, der er nemme at huske hver for sig. For eksempel virker en adgangskode som ‘freQ!9tY!JuNC’ i starten meget tilfældig og svær at memorere, men ved at opdele adgangskoden i tre dele, ‘freQ !,’ ‘9tY!’ og ‘juNC’ kan du huske det som ‘freak’, ‘ninety’ og ‘junk.’


Forskere foreslår også du udnytter software, der kan hjælpe dig med at generere og huske unikke, hard-to-crack-adgangskoder til hver hjemmeside og applikation, du bruger. Alternativt kan du opgradere din sikkerhed med to-faktorgodkendelse, fingeraftryksscanner eller en speciel USB-hardware token.

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

10 + thirteen =

3 Comments
  • Signe Nielsen
    oktober 3, 2019

    Kære Elektronista

    Mon du kan hjælpe mig med at opklare, hvorfor Google Chrome er blevet fuldstændig håbløs på det seneste?
    Jeg får de mest underlige hits, og de første fem er altid fuldstændige vilkårlige annoncer men ikke markeret som annoncer. Jeg har lige søgt på Lone Dybkjær, og det gav mig 10 hits på annoncer for dåbsinvitationer….? Jeg har set på Reddit, at jeg langt fra er den eneste, der har samme oplevelse.

    Kan man ændre på sine indstillinger, eller kan du anbefale en anden browser?

    Mange hilsner en frustreret Google-bruger

  • Jens
    oktober 13, 2019

    Tak for en meget informationsrig artikel. Jeg troede selv for nyligt at jeg måske var blevet hacket, men bruge guiden her, og tror heldigvis at alt er i orden!

  • Jesper Søkbæk
    juni 27, 2021

    hvis man har en WordPress hjemmeside, så vil jeg anbefale WordFence som er et sikkerheds plugins – der er med til at sikre ens website.

    Et andet tip vil være at installere pluginet “Hide my login”, hvor du kan ændre linksiten /wp-admin til fx /dit-navn.