Sådan laver du kreative videoer med mobiltelefonen
Hvor professionel og kreativ kan man egentlig være med sit mobiltelefonkamera? I takt med at kameraer i vores smartphones bliver bedre og bedre, jo mere frihed har vi både til at fange gode billeder og arbejde kreativt med materialet. Elektronista har lavet en guide, så også du kan blive en videohaj!
En af de absolut bedste kameratelefoner lige nu er Huawei Mate Pro 9. Et samarbejde med Leica har sikret, at telefonen tager suveræne billeder og også skærm, batteritid og hastighed har imponeret vores tester.
Under en lysmæssigt presset situation til Elektronista Gatsby-fest har vi filmet med Mate Pro 9 og efterfølgende redigeret videoen og leget med et “old fashioned” filter for at tilføje stemning. Heldigvis er det ikke rocket science, men muligt for de fleste at lave semi-profesionelle videoer i samme stil. Under videoen får du tips til, hvordan du selv får skabt unikke film ved brug af mobiltelefonen og simple redigeringsværktøjer.
Sådan laver du dine egne kreative videoer
- Brug en mobiltelefon med et godt kamera. 21 megapixel som i Huawei Mate Pro 9 er suverænt, men det er ikke altid antallet af pixels, som er afgørende. Se også på, hvor godt kameraet performer, når du bruger det. F.eks. i dårlige lysforhold.
- Optag korte klip. Videoer bliver generelt bedst, når de max. 2 minutter og består af forskellige små klip. Det er fristende at filme lange klip, når man er i situationen. Men det gør efterarbejdet nemmere, hvis du begrænser dig.
- Husk at fange ting både tæt på og langt fra, så du får en god variation i din video
- Ønsker du at arbejde med lyd, kan du med fordel tilkøbe en ekstra mikrofon. F.eks. fra Røde til 555 DKK.
- Har du et redigeringsprogram på din telefon, kan du gå i gang med redigeringen med det samme. F.eks. KineMaster (Android), Adobe Premier Clip (Android) eller iMovie (iOS).
- Vælger du at redigere på computeren, kan du bruge Windows Movie Maker (PC) eller iMovie (Mac). Tjek også den lidt mere professionelle DaVinci Resolve. De fleste redigeringsprogrammer og Youtube giver mulighed for filtre og evt. musik.
- Når du klipper sekvenser sammen, giver det en god effekt, hvis du klipper i bevægelse. Altså hvis det ene klip slutter med bevægelse, så klipper du ikke videre til stilstand, men til et andet klip i bevægelse i samme retning.
- Kill your darlings! Du kender alle på klippet og var der selv og syntes, det hele var fantastisk. Men less is more. Begræns dig. Vælg de bedste klip og hold den færdige film under 2 minutter.
- Du kan, som vi har gjort, vælge et filter, som skaber særlig stemning i klippet og en skrifttype, som understreger stilen. Men igen “keep it simple”. Et filter og en skæv skrifttype skal begrundes og ikke vælges “bare fordi”.
- Når du har klippet din film færdig, skal den deles, men den er for stor til at sende på mail. Så overvej at uploade den til Youtube eller Vimeo, og så kan du sende klippet til dem, der skal se den. Er videoen meget privat, er det muligt at sende et privatlink, så det kun er dem, der har det, der får adgang. Skal nogen have adgang til selve filen, kan du bruge Wetransfer eller give dem adgang til en mappe i Dropbox.
God fornøjelse!
Sponsoret af Huawei
Christian Roar Pedersen
april 21, 2017En lille rettelse til punkt 1: Antallet af megapixel, som et (mobil)kamera kan tage stillfotos med, har ikke noget at gøre med, hvor høj opløsning der kan optages video med. Det er mere interessant om telefonen optager i FULL HD (1920×1080) kun HD (720×1080) eller 4K (3840 × 2160).
Til det meste brug er full hd rigeligt, men mange tv har fx 4k, så det afhænger af, hvor man vil vise videoen.
Det er også interssant, om mobilen kan optage i slowmotion. Det kan give nogle spændende effekter. iPhone 7 kan fx optage 240 billeder i sekundet (dog kun i opløsning 720×1080)