Sådan tæmmer du dine overspringshandlinger

2 Min læsning

Du gør det, jeg gør det, alle gør det: overspringshandler. Men heldigvis er der hjælp at hente til at tæmme de lystbaserede undvigelser – endda i overspringshandlingernes eget slaraffenland – nærmere betegnet din appstore med appen Focus-Keeper, der hviler på den snart 40 år gamle Pomodoro-teknik. 

Som en del af den menneskelige psyke har YouTube-fråseri, Facebook, ligegyldigheder, vasketøj, rengøring eller oprydning sig med på forunderlig vis pludseligt at snige sig ind foran dagens arbejde og de vigtige deadlines. Selvfølgelig stærkt efterfulgt af en bølge af dårlig samvittighed eller en dundrende panikangst, hvis det er helt galt.

Du ved, hvad jeg mener. Den der vane med at med at vente til sidste øjeblik med at gøre ting færdige eller med elegante rejehop at springe de svære opgaver over – dem på arbejde, på studie eller når du sidder op til eller under eksamen. Det er der selvfølgelig ikke kun råd for, nej vi befinder os i 2018: “there’s an app for that”.

Appen hedder Focus Keeper og beror på Pomodoro (der er italiensk for tomat)-teknikken. En teknik, der hjælper dig til at arbejde fokuseret i perioder af 25 minutter og dermed øger din produktivitet. Teknikken kan bruges med ethvert timersystem, enten lavteknologisk i form af et minutur (tomaten eller æggeuret) eller high-tech med Focus Keeper-appen.

Hold fokus

Appens fremgangsmåde er simpel, og fordelen ved den er, at den holder styr på tiden for dig, så du kan booste dit aktivitetsniveau:

Step 1: Vælg en opgave
Step 2: Arbejd fokuseret på opgaven i 25 minutter
Step 3: Hold en pause på 5 minutter (for hver fjerde pause, kan du tage 15-30 minutter)
Step 4: Gentag

Under arbejdstiden er skærmen rød med et grafisk nedtællingsur. Når arbejdscyklussen er færdig, lyder en klokke og appen skifter til pausemode. I pausemode er skærmen blå og baggrundslyden er et standard vægur. Den lange pause fyldes derimod med “café noise”. Lydene kan selvfølgelig slås fra, hvis man ikke er til den slags. Derudover giver Focus Keeper dig også mulighed for at tracke dine fremskridt.

Aben og panikmonstret

Hvis du mangler en sidste overspringshandling, inden du downloader appen og går i seriøs fokusmode, vil jeg anbefale dig at se TedTalken “Inde i hovedet på en overspringshandler” med Wait But Why-blogger, Tim Urban. Det er en utrolig morsom og ikke mindst relaterbar indføring i Urbans rejse gennem utallige YouTube-videoer, Wikipedia-sider og stirre-konkurrencer visualiseret og forklaret med skurken ‘aben’ og ‘helten’ panikmonstret. God fornøjelse!

Focus-keeper koster 17 kr. og fås kun til iOS, men du kan finde et alternativ til Android lige her

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

5 − 1 =

3 Comments
 • Sanne
  januar 11, 2018

  Rigtig godt indlæg :-) De tips vil jeg følge!

 • Christian Jespersen
  februar 1, 2018

  Jeg har brugt en extension til Chrome i flere år nu.
  Pomodoro teknikken er fantastisk, og har jeg jkulpet mig i gang med at skrive mange gange.

  Når først jeg er i gang med at skrive, behøver jeg den ikke længere. Som kickstarter effekt er den fantastisk

 • Christian Jespersen
  februar 1, 2018

  Tomaten hjalp mig tydeligvis ikke med at læse min kommentar igennem inden den blev sendt.

  Det gik vist lige lidt for stærkt.

  Jeg beklager.