Sådan undgår du, at din computer bliver hacket

4 Min læsning

Vores digitale sikkerhed er truet, og IT-kriminelle er blevet markant dygtigere til at hacke sig vej ind i vores computere og smartphones. I mange tilfælde uden chance for, at vi selv når at opdage det i tide. Du får her 9 råd til, hvordan du forbedrer din datasikkerhed.

I denne uge gik et billede fra Mark Zuckerbergs Instagramprofil viralt, da det kom frem, at han dækker både sit webcam og sin lydoptager på sin MacBook for at undgå at blive hacket. Selvom truslen for hacking skulle være reel nok, kan det for nogen forekomme paranoidt at dække sit webcam til.

Er du også bekymret for datasikkerheden, og vil du undgå, at dine devices bliver hacket, så følg disse 9 råd:

1. Hold øje med dine softwareinstalleringer.

Vær forsigtig med, hvilke programmer du installerer på din computer og sig aldrig ja til værktøjsprogrammer, du ikke kender til og selv aktivt har hentet. En del IT-kriminelle bruger softwareprogrammer, som ofret selv har installeret, til at hacke webkameraet.

2. Vær kritisk over for mærkelige mails.

Lad være med at åbne besynderligt udseende mails, også selvom det er fra dine egne kontaktpersoner. Disse mails kan være sendt fra en hacker og indeholde programmer, du uforvarende kan give adgang til din computer med. Hvis du modtager en mail fra en kontaktperson, der ser mistænkelig ud, så lad være med åbne vedhæftede filer eller trykke “vis billeder”, men slet den med det samme. Send din kontaktperson en ny mail og spørg, om vedkommende sendte den forrige.

3. Hav et stærkt antivirusprogram

Sørg for at installere et godkendt og stærkt antivirusprogram, som løbende sikrer, at dine programinstalleringer er opdaterede. Det er især vigtigt at holde øje med programmer som Adobe Flash, Java og Quicktime.

4. Brug din sunde fornuft hvis du uopfordret bliver kontaktet.

Brug din sunde fornuft hvis du uopfordret modtager opkald fra Microsoft, NemID eller din netbank. Specielt Microsoft har oplevet mange sager, hvor brugere bliver ringet op af svindlere, der tilbyder at udbedre en fejl på din computer og derefter få dig til at betale for en reparation eller i andre tilfælde at tiltvinge sig adgang til din computer. Firmaer som ovenstående understreger gang på gang, at du som bruger aldrig ville blive ringet op vdr. en sådan henvendelse. Modtager du sådanne opkald, så læg røret på med det samme og bloker om muligt nummeret.

5. Sørg for stærke passwords på dine SoMe-platforme.

Sørg for at have stærke passwords til dine mails, Facebook og andre sociale platforme og sig ikke ja til venskaber med personer, du ikke kender. Mange mennesker deler meget private ting og billeder på Messenger, som det ville være en katastrofe, hvis andre fik adgang til. Sørg for jævnligt at slette i dine korrespondancer, hvis du vil være sikker på, indholdet ikke kan findes, hvis du eller din Facebook-vens profil bliver hacket.

6. Hent kun indhold fra sikre steder.

Download kun apps til din smartphone, tablet eller computer fra Google Play eller App store.

7. Vid, at din smartphone er en minicomputer.

Mange glemmer, at der er samme risiko forbundet ved at bruge en smartphone som ved en computer og dermed også risiko for at få installeret et uønsket program. Sørg for at have kode- eller fingeraftrykslås på din telefon og ikke overlade den i andres varetægt. Det kan være besværligt at skulle tildække kameraet på din telefon, men i stedet kan du tænke over at være opmærksom på, i hvilke situationer du bruger den.

8. Gem dine private ting på en ekstern harddisk og slet dem fra dine devices.

Det burde ikke være sådan, men rigtig mange unge kvinder oplever at få delt kompromitterende billeder af sig selv, selvom det er ulovligt som alle andre virtuelle indbrud og deling af privat materiale. Det er oftest en vanskelig (og ofte også nedpriorteret) sag at spore, hvem der har hacket sig adgang til ex. en mailkonto og derefter delt privat materiale. Det er derfor en god ide at indskrænke hackernes muligheder for dette ved at slette sådanne filer fra sin private mail og computer. En måde at opbevare sådanne billeder, og i øvrigt også andre private filer som skatteoplysninger og sygejournaler, er ved at have dem på en solid ekstern harddisk. Her er et eksempel på en god én.

9. Tildæk dit webkamera.

Stoler du ikke på teknologien, og føler du dig tryg ved at dække dit webkamera, har vi lavet en artikel med links til specialdesignede stickers mm. her.

Hvis dit webkamera af sig selv begynder at lyse, er det tegn på, at der virkelig er noget galt. Hvis en hacker har adgang til dit webkamera, er der stor risiko for, at de også har adgang til andre dele af din computer, og at skaden derfor allerede er sket. Har du mistanke om et hackerangreb, bør du anmelde det til politiet.

 

 

 

 

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

one × two =

No Comments Yet.