“Smart glasses” ændrer fokus alt efter, hvad du ser på

2 Min læsning

Hvis du har brug for forskellige briller for at se forskellige ting, bruger bifocals (flerstyrkeglas) eller progressive linser, så ser fremtiden skarpere ud: Amerikanske forskere har udviklet et par briller med objektiver, der automatisk fokuserer for dig – uanset om du læser en bog eller forsøger at spotte en ven tværs over gaden.

Et hold forskere bestående af computer- og elektronikingeniører fra Utah University har løftet sløret for et device med væskebaserede linser, der automatisk justerer deres fokus afhængigt af, hvad du ser på. Linserne er lavet af flydende glycerin – et stof, der også bruges i fugtighedscreme og andre skønhedsprodukter — indkapslet af fleksible, gummi-lignende membraner. Bagsiden af membranen er knyttet til en serie af tre mekaniske aktuatorer, der flytter membranen frem og tilbage, hvilket ændrer kurven på linsen.

Læs også: Snapchat kommer med egne videobriller

Der er også en indbygget afstandsmåler, der måler afstanden til objektet, der kigges på, ved hjælp af infrarødt lys. Den sender signaler til aktuatorerne om at  forme linsen afhængigt af, om du som bærer af brillen ser ting tæt på eller langt væk. Linserne kan ændre fokus fra et objekt til et andet på kun 14 millisekunder.

Foto: Venligst stillet til rådighed af Carlos Mastrangelo

Som med ethvert ny gadget følger der selvfølgelig en app og batterier, der skal oplades med. I app’en indtastes dine brille-receptoplysninger. App’en kommunikerer derefter informationen til linsen via Bluetooth. Dette skal du heldigvis kun gøre én gang (medmindre din recept ændrer sig).

Læs også: Smart glasses er det nye sort

Blot en klodset prototype
De ligner måske ikke dine typiske stilfulde og elegante briller – selvom “nørd”-brillen har fået en revival i visse kredse, så vi kan selvfølgelig ikke udelukke muligheden for, at brillernes relative klodsede udtryk kan blive en fordel. Prototypen debuterede på dette års CES, men opfinder Carlos Mastrangelo, der ledte projektet, har udtalt, at forbrugerne sandsynligvis vil være i stand til at købe et “lettere, mere attraktivt par” i løbet af de kommende tre år.

Dagene med bifocals eller det konstante skift mellem læsebriller kan heldigvis snart være forbi, hvis forskerne fra University of Utah altså opfylder deres løfte om at frigive et design, der ligner en mere normal brille.

15.000+ abonnerer allerede på Christianes personlige nyhedsbrev

Vil du også have adgang til gratis insider-fordele, analyser, podcasts og e-bøger om fremtidstendenser og afgørende techtrends?

Del dine tanker?

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

five + 4 =

2 Comments
  • Anne Dorthe Frydenlund
    februar 3, 2017

    En Minion brille!

  • susanne
    februar 3, 2017

    Åh det synes jeg er genialt – designet skal måske lige justeres men hvis det bliver en økonomisk tilgængelig brille, så er jeg interesseret !